Кога се прави гражданска отговорност на автомобила

Pinterest LinkedIn +

Да сме документално изрядни е наш пръв ангажимент в позицията ни на шофьори. Освен валиден лиценз за управление на автомобил, е нужно да сключите и Гражданска Отговорност (ГО), което можете да направите и онлайн. Тя е необходима за всички коли, а срокът е една година. След като този период изтече, трябва да я подновите, плащайки дължимата сума на вноски или еднократно. Препоръчително е да се използват интернет калкулаторите, които ще генерират най-подходящите за вас оферти, от които да изберете онази, която най-много ни устройва.

Задължителна ли е застраховката “Гражданска отговорност”

Това е документ, който е абсолютно задължителен, а от всеки водач се изисква да следи за неговата валидност. Според последните промени в законодателството, всеки един автомобил, без значение дали е в движение, или стои паркиран пред жилищната сграда, трябва да има сключена Гражданска отговорност. След като колата има регистрация, то следва да има и полица, чийто срок не е изтекъл. Дори и да държите превозното средство в гаража си и да не го карате, правилото е отново в пълна сила. 

Всеки водач на МПС е наясно с това за какво служи застраховката “Гражданска отговорност”. Тя е приложима, когато са налице имуществени и неимуществени вреди, възникнали в резултат на ПТП. Ако не притежавате такъв документ, ще ви се наложи да платите сериозна сума пари за нанесените от вас вреди, както и да понесете други санкции от страна на властите, заради това, че не сте изрядни в документален план. 

Освен при произшествия на пътя ГО е валидна и ако в резултат на техническа неизправност паркираният автомобил е “виновен” за негативните последствия, застигнали останалите коли и водачи. Ето затова е толкова важно да не пропускате да сключите Гражданска отговорност – никога не знаете какво може да се случи по време на шофиране или в друга ситуация, в която вие сте виновните (поради груба небрежност или миг невнимание). 

Какво следва, ако не я направите

Това е добър въпрос, на който е важно да знаете отговора. Ако по някаква причина неглижирате сключването на Гражданска отговорност, бъдете готови да станете обект на санкции при една рутинна проверка: 

  • Глобата е 250 лева, а повторната 800 лева, ако не си набавите документа. Важи за физическите лица, като имуществените санкции са драстично по-големи – 2000 лева и 4000 лева съответно;
  • Добре е да знаете, че ако неизправността не е засечена от контролен орган, а чрез техническо средство, глобата се състои в електронен фиш;
  • Друга санкция за отсъствие на ГО е отнемането на свидетелството за регистрация на колата (малкия талон), а след това и поставянето на обозначителен знак, че автомобилът е спрян от движение. Това е крайна мярка, но и доста честа практика; 
  • Може да ви бъде взета и шофьорската книжка – и в този случай сте сериозно ограничени в управлението на вашия автомобил; 
  • В случай че имате Гражданска отговорност, но сте пропуснали да залепите стикера на предното стъкло, е възможно да ви бъде наложена санкция в размер от 50 лева. 

Не пропускайте да направите задължителната застраховка на своята кола, за да не ви се налага да плащате прескъпо за отсъствието на документа. Дори и да не разполагате с изискваната сума в момента, можете да я разсрочите във времето.

Как да използвате онлайн калкулаторите 

Онлайн калкулаторът е много полезен инструмент, който се използва при онлайн поръчка на Гражданска отговорност. За да се възползвате, трябва да въведете някои важни данни, като вид на превозното средство, обем и мощност на двигателя, вид гориво, брой места, регистрационен номер, вашата възраст, съществуваща застраховка и др. Системата ще генерира подходящите за вас застрахователни оферти, а вие ще можете да се възползвате изцяло през интернет.
ГО Калкулатор

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.