Kobo Glo - още един ebook четец с подсветка

Pinterest LinkedIn +

В съвременния високотехнологичен свят на ожесточена конкуренция пазарното поведение, което икономистите наричат Follow the leader (Следвай лидера), не е въпрос просто на избор - то е задължително изискване. Затова едва ли е чудно, че след Nook GlowLight на Barnes & Noble и Kindle Paperwhite на Amazon, и третият играч на пазара за електронни четци - Kobo, пусна версия на своя четец, предлагащ допълнителна LED подсветка.

Наследникът на Kobo eReader Touch се нарича Kobo Glo и предлага дисплей с 6-инчов диагонал, резолюция от 1024 x 768 пиксела и 16 нива на сивото. За сравнение - двамата му конкуренти Kindle и Nook са с резолюция 800 х 600 пиксела.

Що се отнася до цената, разликите са минимални - 129.99 долара за Glo срещу 119 за Kindle и Nook (цена в Щатите, разбира се, тук нещата ще са леко по-различни).

Реализацията на подсветката е на абсолютно същия принцип като при Glowlight и Paperwhite - LED диодите са разположени в долната част на дисплея, точно по начина, по който работи технологията при така наречените edge LED LCD телевизори.

Естествено, предлага се опция за регулиране интензитета на подсветване или пълното му изключване, когато допълнителна светлина не е необходима.

Добавянето на подобна екстра според Kobo не намалява драстично живота на батерията и той е сравним с този на предходния Kobo Touch - около две седмици с едно зареждане, при условие, разбира се, че не използвате твърде често Wi Fi вградения модул.

Glo запазва всички екстри на предния модел - навигацията е реализирана на сензорен принцип с докосване на дисплея. Отново имате изключително богат избор от шрифтове (общо седем) с 24 различни размера, вариращи сериозно като големина и острота - така че в това отношение Glo предлага по нещо за всеки вкус.

Интерфейсът за разлистване е базиран на икони и заглавната страница изобразява кориците на книгите - дребна екстра, която обаче остро липсва на изцяло текстово базирания Kindle например. Освен това навигационният софтуер на Kobo разполага с вградена опция за интелигентни предложения за покупка на нови книги, базирани на анализ на вашите предпочитани автори или афинитет към конкретен жанр.

Вградената памет с капацитет 2GB е достатъчна за около 1000 книги, а поддържаните формати са доста: EPUB, PDF, JPEG, GIF, PNG, TIFF, TXT, HTML, RFT CBZ и CBR.

Прави впечатление липсата на MOBI поддръжка, но със софтуер като Calibre под ръка това едва ли е особено голям проблем.

Сподели.