Книгата „Лотос“ – алманах за Будизъм и източни култури (брой 2)

Pinterest LinkedIn +

За книгата

Алманах „Лотос” си поставя за цел да отговори на нарасналия интерес в България към будизма и Изтока като цяло. До учения на изтъкнати будистки учители се нареждат реномирани изследвания върху будизма и отделните източни култури. Всеки брой има акцент; в настоящия втори брой това е културата и традициите на Индия. 

Един от смисловите центрове на алманаха е будизмът в литературата, изобразителното изкуство и философията, както и българската следа в необятната източна тема. По такъв начин съвместното издание на „Нйингма Будизъм” и издателство „Изток-Запад” се стреми да даде своя принос към многовековния диалог и обмяна на идеи между Изтока и Запада.

 

Откъс

Автор на статията - Пема Ринпоче e учител от най-старата школа в тибетския будизъм Нйингма. Негови учители са Н. Св. Пенор Ринпоче, Н. Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, Ньошул Кхен Ринпоче и други велики тибетски учители. Пема Ринпоче е старши професор на Ин- ститута за висши будистки изследвания „Нгагюр Нйингма“. Той е основател и духовен директор на Палюл Дхарма Център Европа, който включва центрове на традицията Палюл в Гърция, Англия, Германия и България.

Балансът е много важен. Имаме нужда от него. Когато няма баланс, винаги възникват проблеми. Медитацията е най-добрият начин да се балансираме. Започнете с медитация, за да удържите ума и да го върнете в тялото. Умът ви трябва да е спокоен и релаксиран.

Това е средният път. Не бива да сте нито прекалено позитивни, нито прекалено негативни. Да виждате само хубавото и да сте винаги с позитивна нагласа, невинаги е най-добрият начин да прекарате дните си и да живеете в този свят – може да бъдете наранени. Ако пък сте прекалено негативни, винаги ще извършвате негативни действия и ще мислите негативно.Това също не е добре. Затова започнее деня си с баланс и останете в сре дата. Там е по-комфортно. Ако залитнете към някоя от крайностите, ще паднете. Ако започнете с медитация, след като станете от сън, ще останете по средата. А това е много важно.

Ако търсим мир и щастие, трябва да се стремим към следване на средния път. Някои хора предпочитат негативните мисли, да се състезават и конфронтират с другите. Това ги прави щастливи. Повечето хора живеят по този начин. Не можем да контролираме или да променим това – те просто са такива. Други хора са винаги добри. Те са неизменно позитивни и говорят за любов и виждат света по един роман- тичен начин. Това е техният подход към нещата. Той изглежда и звучи по-добре, но също може да направи живота ви труден. Затова е полезно да медитирате, след като се събудите. Имате нужда от това, за да се успокоите. След като сте се умиротворили, можете да изберете по кой път да поемете: дали да сте по-позитивни или по-негативни. През деня умът ви ще се променя много бързо – ще бъдете добри или лоши, щастливи или нещастни. Затова сутрешният ум е много важен. Той определя как ще се справите с деня си – ако сте балансирани от самото начало, всичко ще протече по-гладко.

Дали сутрешният ум ще бъде по-спокоен, умиротворен и щастлив, зависи от това как ще заспим. Затова вечерният ум и как ще се отнесем към съзнанието си в последните моменти, преди да заспим, е много важно. То ще ви помогне да заспите по-спокойно и така сутрешният ви ум ще е по-лек, по-спокоен и по-балансиран. Вечер, преди да си легнете, не оставяйте бъркотия в ума си. Не го подлудявайте. Вашият вечерен ум е зародишът на това какъв ще бъде следващият ви ден. Например, ако съпруг и съпруга се скарат и след това си легнат, те ще се свият в двата края на леглото, с гръб един към друг, без да си говорят, неспособни да заспят заради множеството негативни мисли. И на сутринта техният ум няма да е спокоен и денят им няма да е добър. Няма да има щастие и мир в този ден.

През нощта е тихо и умът ви запълва тази тишина с множество мисли, които могат да попречат на съня ви. А ако не можете да заспите, нощта ще е твърде дълга за вас. Например самотните хора нощем ненужно се терзаят. Те се питат защо са сами и защо нямат приятели. Толкова много въпроси и толкова много мисли се появяват през нощта! Такива хора не могат да заспят и да почувстват мира и покоя на нощта. А после и денят им няма да е хубав.

Майките също се тревожат твърде много: за децата си, за семейството си, за живота. Понеже няма какво да вършат през нощта, те я изпълват ненужно с всякакви отрицателни мисли. В продължение на много часове те мислят ли, мислят – по този начин нощта им не е спокойна, а леглото им не е удобно и уютно местенце, където да намерят покой. Те не успяват да се наспят добре и имат главоболие на сутринта. После ще бъдат изморени през целия ден и ще им е много трудно да са енергични и щастливи и да се грижат за любимите си хора.

 Всеки може да извика ненужни мисли в мрака на нощта. Бизнесмените например пренасят работата си в леглото и продължават да обмислят – „Ако направя така, ще бъде ли добре? Може би не?“. Други пораждат в съзнанието си множество блянове: „Ако се случи това, ще имам толкова много ползи!“ Нищо все още не съществува и нищо не е реално, но те прекарват много часове във фантазиране и мечти. Толкова много тревоги и химери! После, на сутринта, умът им няма да е свеж и тялото им ще бъде много изморено. Умът им ще е мързелив и ще иска да спи. Няма да имат особено желание да работят, да правят бизнес или да осъществяват мечтите си. Спокойствието и щастието им ще си отидат и времето, което споделят със семейството си, няма да е прекарано добре. Няма да са способни да дадат нещо добро на семейството си или да получат нещо добро от него. Просто няма да имат енергията да го направят.

Книгата „Лотос“ – алманах за Будизъм и източни култури (брой 2), можете да закупите с 20% отстъпка само в Издателство Изток – Запад!

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.