Книга на седмицата: "Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии"

Pinterest LinkedIn +

Фабриката за световен успех често пуска по поточната линия произведения, които на пръв поглед не са особено различни от останалите...

Именно в малките детайли обаче е онзи ключов момент, който определя дали дадена книга ще достигне до върха на бестселър класациите или ще премине незабелязано по ниските рафтове на книжарниците.

"Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии“ определено не е от вторите.

Ето защо:

Авторът: Дългогодишен преподавател по гръцка митология в прогимназиални училища, тексасецът Рик Риърдън добре познава нагласите сред аудиторията, към която се стреми.

Към това добави сърцераздирателната история за вдъхновението на образа на Пърси от собствения му син, който също като основния персонаж във фентъзито, страда от синдром на дефицит на вниманието и дислексия.

Персонажите: Не е нужно да ги измисляш, защото вече ги има (от доста дълго при това). Слава богу, в книгата маратонките на Хемрес не са Converse и I-Phone не служи за защита срещу Медуза. За сметка на това Олимп е все така пльоснат върху Empire State Building, а река Стикс - под надписа Hollywood. И всичко, разбира се, се случва в САЩ...

Главният герой е 12-годишният полубог Пърси Джаксън, син на Посейдон и земна жена и в тази връзка незнайно защо кръстен на Персей).

Пърси поема щафетата от Хари Потър подобаващо. Подобно на магьосника, в реалния свят той е  пълен лузър, проблемно дете, слаб ученик и побойник.

Когато попада на точното място сред себеподобни обаче силата му нараства многократно и той намира двама също толкова верни приятели (вариантите на Рон и Хармаяни тук са сатирът Гроувър и Анабет – дъщеря на иначе целомъдрената Атина Палада).

Сюжетът: След като е изключен от поредното училище, 12-годишният Пърси Джаксън случайно разбира, че е син на бог. Естествено, с това проблемите му нарастват многократно, като капката, която прелива чашата е, че е обвинен в кражбата на гръмотевицата на Зевс, заради което майка му е задържана в плен на Хадес. Пърси трябва да я спаси и да върне оръжието.

Филмът: Изобщо не се бъркайте. В името на комерсиалния успех, в него Пърси е хубавец на възраст, в която борбата с чудовищата е също толкова безмилостно жестока, като тази с хормоните.

В книгата той е по-скоро невзрачно дете, което обаче говори с учудващ цинизъм за света и живота. Разсъжденията му за религията и света на възрастните и инфантилните богове са симпатични и забавни и предполагам всеки подрастващ би го харесал само след няколко страници...

Ще го бъде ли: Сигурно да. Защото е четивна книга, с комерсиален успех в кината и идеално маркетингово пресметнати ходове.

Към края на 2009 година петте книги от поредицата са преведени в  повече от 34 страни по света и са продадени в около 10 милиона копия. Поредицата е вече 133 поредни седмици в челната десятка на класацията на Ню Йорк Таймс за най-продавани книги.

Не я препоръчвам на зрялата част от феновете на Хари Потър. За тийнейджъри, които искат да разпуснат от "Под игото“ става.

Автор: Елена Пенева, peneva at avtora.com

Спечели Книгата на седмицата!>>

Книгата на миналата седмица - "Смърт във Вавилон, любов в Истанбул" на Искендер Пала - печели Веселина Радкова.

Виж кой какво спечели още тук>>

Сподели.