Книга на седмицата: "Лекарство против северния вятър" на Даниел Глатауер

Pinterest LinkedIn +

В седмицата на влюбените отвсякъде валят сърчица и рози – от витрините на магазините, от заведенията, дори от монитора и книгата на седмицата...

Любов по интернет?

Ако беше невъзможна, нямаше да има хиляди социални мрежи и сайтове за запознанства.

Ако беше възможна, нямаше още да потръпваш от ужас при спомена за онази среща на Попа, в която се оказа, че чудният пич, с когото си чатиш напоследък има 3 говорни дефекта, 2 различни чорапа и ръст, който директно го класира за джудже на дядо Коледа.

Между двете позиции се колебае и новата книга "Лекарство против северния вятър“ на австрийския писател Даниел Глатауер.

Сюжетът започва с обичайно недоразумение - в пощенската кутия на Лео Лайке погрешка попада имейл от непознатата Еми Ротнер. Случаят е изяснен и приключен, но девет месеца по-късно Лео получава групово поздравление по случай Нова година, тъй като автоматично е записан в контактите на Еми. Той й отговаря с ироничен имейл, който поставя началото на дълга кореспонденция между двамата.

От безобидна размяна на остроумни забележки тя прераства в пълна зависимост от електронната поща. Скрити в анонимността на виртуалното пространство, Еми и Лео си споделят неща, които премълчават в истинския си живот.

Тя твърди, че е щастливо омъжена, той – че не желае да развали въображаемия й образ. Всички пътища обаче водят към срещата, която ще ги приземи в несъвършената реалност и ще разруши идеализирания им виртуален свят.

"Лекарство против северния вятър“ изследва човешката природа чрез два идеални образа на хора, които се описват в писмата си такива, каквито искат да бъдат.

Читателят, поставен в ролята на воайор, следи с интерес остроумния им диалог, пресъздаден четивно, забавно и с чувство за хумор.

В седмицата преди 14-и февруари  "Лекарство против северния вятър“ е един нестандартен поглед върху любовния роман, който идеално се връзва с розово-снежната атмосфера...

                                                         ***

Книгата на миналата седмица - "Обичам те" на Франческо Алберони спечели Румяна Атанасова от София.

Сподели.