Клуб Веселие (Glee)

Pinterest LinkedIn +

Какъвто и да е отговорът ви на въпроса кое е по-важно: забавлението или успехът, истината е, че в повечето случаи искаме да постигнем и двете. И вероятно именно това е причината за бляскавия успех на сериала на Fox Glee.

Гимназията може да бъде едновременно най-забавното и най-отвратителното място, при това в един ден. Особено за децата, които по една или друга причина не са популярни. Едно от нещата, които правят Glee любим сериал на тийнейджърите (а и не само на тях), е това, че поставя акцент върху идеята, че няма нищо лошо да бъдеш различен. Напротив - индивидуалността е нещо, с което човек би трябвало да се гордее.

Другите съставки на успеха на хитовата поредица са страхотните актьори, саундтракът, свежият и често провокативен хумор, и безотказното преследване на мечтите. На фона на всичко това няколкото клишета, успели да се промъкнат в сюжета, са почти незабележими.


Идеята:
Зад създаването на Glee стоят Райън Мърфи (Ryan Murphy), Брад Фолчък (Brad Falchuk) и Иън Бренън (Ian Brennan). Първоначално Бренън замисля Glee като филм, но впоследствие концепцията е развита от тримата и се превръща в сериал. Мърфи и Фолчък са работили заедно и преди - по сериала Nip/Tuck. В момента освен по Glee, двамата работят и върху стартиралия от миналата година American Horror Story.

Въпреки че във филмографията на Мърфи присъства и друг тийн сериал - един от първите му проекти Popular, не може да се каже, че поредиците са еднотипни. Освен това не му липсва опит и в киното - сценарият на Eat Pray Love е негово дело.

Обединяващо между тримата създатели на Glee е отношението им към музиката и когато преработват изцяло първоначалния сценарий на Бренън, проектът бързо привлича вниманието на Fox.

Началото:

Пилотният епизод на Glee е излъчен през май 2009 г. и е гледан от над девет милиона зрители, а първият сезон на сериала стартира през септември същата година. Така Glee успява да спечели не само одобрението на критиката, но и вниманието на зрителите, а последният епизод на първи сезон има над милион зрители повече от първия. Началото на втория сезон през септември следващата година постига още по-впечатляващ успех - повече от дванадесет милиона зрители. През септември 2012 г. ще стартира четвъртият сезон на сериала.


Glee:

Понятието glee club означава музикална група или хор. Сериалът използва като основа факта, че в голяма част от американските гимназии има подобни места. Добавете един ентусиазиран млад учител като Уил Шустър (Матю Морисън), който с умиление си спомня собственото си участие в клуба като гимназист, и няколко тийнейджъри, които мечтаят да пеят, и ще получите клуб New Directions. Оптимистичните нови посоки и възможности, които предоставя подобно начинание, съвсем не са малко, но това не означава, че всички са еднакво ентусиазирани от пеещите си съученици и че никой няма да бъде напъхан в контейнер или полят с леден шейк.

Учителите:

Матю Морисън (Matthew Morrison) е в ролята на харизматичния учител по испански Уил Шустър, който решава да "съживи" училищната традиция, връщайки блясъка на успешния в миналото певчески клуб. Желание, което често го изправя пред трудни избори. Налага му се да направи доста компромиси и да положи много усилия, но пък всички те си заслужават. Морисън е не само актьор в телевизията и киното, но и бродуейска звезда, участвал е в хитовия мюзикъл Hairspray, което е и причината да бъде избран за ролята.

Джейн Линч (Jane Lynch) е безкомпромисната треньорка на мажоретките Сю Силвестър. Изключително амбициозна, Сю не се вълнува от чувствата на децата и не се притеснява да ги използва, за да постигне целите си, нито да прегази всеки, който се опита да застане на пътя й. Най-често това е Уил Шустър, който трудно приема радикалните й методи. Линч, която вероятно свързвате и с друг хитов сериал Two and a Half Men, е отличена с Еми и Златен глобус за участието си в Glee.

Джема Мейс (Jayma Mays) е в ролята на Ема Пилсбъри. Изключително  ритеснителна и с мания за чистота, Ема е основният съюзник на Уил Шустър, а впоследствие и негова приятелка.Учениците:

Леа Мишел (Lea Michele) е номинирана за Златен глобус за ролята си в Glee. Младата актриса, която участва в новогодишната романтична комедия New Year's Eve, се превъплъщава в Рейчъл Бери. Изключително талантлива, но и плашещо амбициозна, Рейчъл не е сред най-популярните деца в гимназията, а склонността й да се самоизтъква не й прави голяма услуга. Въпреки това тя успява да се сприятели с останалите членове на клуб New Directions и да преживее факта, че не може винаги да е център на вниманието.

Кори Монтейт (Cory Monteith) играе Фин Хъдсън, другия голям талант на New Directions. Фин е една от звездите на гимназията - куотърбек на отбора по футбол, красавец, гадже на мажоретка. Всичко обаче се променя, когато се присъединява към клуба, не само защото открива че музиката му харесва повече отколкото е очаквал, а и защото се сприятелява със "смотаняците" на училището и често му се налага да избира между клуба и футбола.

Диана Агрон (Dianna Agron) е добре позната на кинофеновете с ролите си в Burlesque и I Am Number Four. В Glee на нея е поверена ролята на Куин Фабрей - капитан на отбора на мажоретките и най-популярното момиче в гимназията. Колкото и съвършена да изглежда на пръв поглед, Куин всъщност има много тайни и постепенно се превръща в аутсайдер.

Крис Колфър (Chris Colfer) влиза в ролята на Кърт Хюмел. Често тормозен от съучениците, Кърт се опитва да се приспособи към среда, която не е особено либерално настроена към него и попада на мястото си в клуб New Directions. Признанието му, че е гей не му пречи да влезе във футболния отбор и да се справя не по-зле от всеки друг. Колфър е отличен със Златен глобус за ролята си в Glee.

Любопитни факти:

Музикалните изпълнения са една от основните причини за успеха на сериала, а саундтракът към него се радва на огромни продажби. Райън Мърфи избира всички песни, които са използвани в поредицата.

В България Glee започва да се излъчва през 2011 година по bTV Comedy.

Сподели.