Клюкарката (Gossip Girl)

Pinterest LinkedIn +

"Знаете, че ме обичате. Прегръдки и целувки, Клюкарката...", това е реплика, която няма как да бъде сбъркана.

Принадлежи на мистериозната клюкарка, която е наясно с всяка малка тайна на жителите на Горен Ийст Сайд. Но... никой не е наясно с нейната самоличност. Сериалите за тийнейджъри винаги са привличали публиката и се славят като сигурен източник на доходи за продуцентите. А когато са подплатени със симпатични актьори, любовни драми и много интриги, успехът с право е гарантиран.

Присъствието на тайнствената блогърка, под чийто прицел са учениците от "Констанс Билард" и "Сейнт Джуд", е само един от многото фактори, които правят сериала интересен и провокативен. Наричан от някои "Сексът и градът на 20-годишнитe", "Клюкарката" се нарежда сред най-свежите и запомнящи се сериали на малкия екран.

Идеята

След успеха на "Кварталът на богатите" (The O.C.), сценаристите и ТВ продуценти Джош Шуорц (Josh Schwartz) и Стефани Савидж (Stephanie Savage) развиват идеята за живота на богати тийнейджъри, но този път прехвърляйки действието в най-елитния квартал на Ню Йорк - Горен Ийст Сайд. Пилотният епизод на сериала се излъчва на 19 септември 2007 г. по The CW.


Той е базиран на едноименната поредица на Сесили фон Зигесар (Cecily von Ziegesar). В "Клюкарката" се забелязват доста препратки към The O.C., но с тази разлика, че тук представата за лукс и блясък, съпроводени от интриги, любовни триъгълници и лични драми, са в пъти по-силно изразени. Основната идея са класовите различия и стремежът да бъдеш част от елита. Защото тук елитът не е псевдо, той е истински, в известна доза дори брутален.

Дали е постижимо да се впишеш или богатството е само по рождение и приходящи не се допускат в затворения кръг? Продуцентите на "Клюкарката" дават отговор на този въпрос в продължение на вече четири сезона. Разкриват пред зрителите две гледни точки. От едната страна са бляскавите партита, марковите дрешки, почивките в Хамптън, ежемесечните екскурзии до Европа. Но от другата са незаинтересованите и вечно отсъстващи родители, проблемите с алкохола, дрогата, рехабилитациите. И всичко това не остава незабелязано от тайнствената клюкарка, която в своя блог изважда на показ всяка малка тайна на героите.

Сюжетът

"Клюкарката" не може да се определи като история за поредната група от гимназисти и техните житейски трудности. Защото тук няма баскетболна звезда, мажоретки и партита във физкултурния салон, на които се лее бира в пластмасови чаши. Тук спортът е шопинг по бутиците на 5-то Авеню, а училищното кафене е заменено със стълбите пред Метс.

Действието се развива в Ню Йорк - сред блясък, лукс, огромни апартаменти в 5-звездни хотели, които се използват за жилища, сред шикозни партита, на които се ходи задължително с лимузина (личен транспорт) и се пие много шампанско. В един от епизодите героинята на Блеър Уолдорф задава следния въпрос: "Кой бар е най-подходящ за излизане в събота?" След няколко предложения от "непросветени девойки", нейният отговор е: "Никой. Защото в събота излиза само простолюдието".


Дали демонстрирането на презрително отношение към по-ниските социални слоеве е редно? И трябва ли целта да оправдае всички средства? Със сигурност отговорът е не, но в един сериал, чиято основна цел е да служи за забавление и разтуха, подобни морални дилеми могат да бъдат оставени малко на заден план. А и тук важи с пълна сила максимата: "Богатите също плачат". Нашите герои имат безброй много поводи за сълзи, защото бляскавият живот иска своите жертви. А всяка тяхна грешка, залитане, проблем биват изложени публично от мистериозната Клюкарка. В продължение на 4 години има редица хипотези за нейната самоличност. Спрягани са имената на някои от главните действащи лица, но доказателства все още липсват.

Първите два сезона на сериала привличат милиони зрители по цял свят, запленени от лесния диалог, хумора, привлекателните актьори, красивите гледки, но преди всичко от динамиката на действието и обратите в сюжетната линия.

За съжаление, с трети сезон публиката остава леко разочарована. Може би интригите им идват малко в повече. Финалната сцена, в която Чък е застрелян, е добро попадение и разбунва духовете. Очакването на четвъртия сезон е огромно, но скоро след подновяването му, рейтингът започва да спада. Въпреки всичко от The CW потвърдиха, че ще има и пети сезон.

Героите

Серина ван дер Удсен - бунтарката. Русокоска, която с лекота получава всичко, което пожелае. С връщането й в Ню Йорк, след едногодишно отсъствие започва действието на сериала, както и драмата между нея и най-добрата й приятелка Блеър. Принципно Серина го играе добрата, но неусетно всеки път се случва да е замесена в скандал с алкохол, наркотици, както и перманентни проблеми с майка си. През три-четири епизода има нова връзка с поредния гост-актьор, но в крайна сметка винаги се оказва раздвоена между Дан и Нейт в търсене на... любовта... отново и отново.


Блеър Уолдорф - Кралица Б. или наричана още Пчелата-майка. Заобиколена винаги от нейните Mean girls - злобарките, тя определено си е извоювала името на диктатор. Основната й мисъл е: "Всичко е игра". А правилата на играта са постоянни стратегии, включващи интриги, клюки до достигане на целта, която в 99% от случаите е да бъде унижен или унищожен някой. Често попада в конфликти с майка си, със Серина - като най-добра приятелка и опонент за титлата Кралица, но най-вече е в противоречие със самата себе си.

Този негативен на пръв поглед образ е смекчен от честите провали на демоничните й планове, от свежия и остроумен хумор, любовните отношения с Чък. Образът на героинята търпи развитие през сезоните, а Лейтън Мийстър успява да пресъздаде по неповторим начин Блеър, карайки публиката да я обожава. Стилът й - дантелените рокли, перлените нанизи, скъпите дизайнерски чанти и неизменната диадема биват копирани от момичетата по цял свят.

Чък Бас - I'm Chuck Bass. С тази реплика успява да оправдае всяка своя грешка и да получи всичко, което пожелае. Използва лична лимузина като постоянен транспорт. Стилистите на сериала са се постарали много в създаването на визията на героя: дръзка и много впечатляваща. Папийонка, тиранти, шармантни костюми в наситени цветове като пурпурно, лилаво, тревисто зелено. Шалът е запазената му марка, както и партита 24/7. Алкохол, наркотици, мацки, живот на абсолютния плейбой.

Но непрестанните противоречия с баща му и последвалата негова смърт (във втори сезон), се отразяват дори и на Чък, който намира утеха, разбиране и сродна душа в лицето на Блеър. Историята на връзката им започва още в първи сезон, в прословутата сцена на задната седалка на лимузината му, за да премине през множество отричания, раздели и игри на нерви. И така на бял свят се появява... Chair (Chuck and Blair). Двойка, за която има множество фен сайтове, а милиони зрители очакват триумфалното й завръщане.

Натаниъл "Нейт" Арчибалд - той е нещо като "звездата" в гимназията, мечтата на ученичките от Констанс Билард. Не блести с особени интелектуални качества, но както казаха в един от епизодите: "Нейт е легенда". Известен е повече с любовните си похождения, включващи и далеч по-възрастна от него омъжена жена. Раздвоен между Блеър и Серина, между изискванията на богатото му семейство и личните желания, героят, в чиято роля е Чейс Крауфорд, залага на лежерно поведение и винаги успява да излезе от ситуация. Може би заради липсата му на съсредоточеност и интерес към друго освен chilling в 90% от времето.


Дан Хъмфри - известен още като Самотника. Влюбен в Серина години наред, все пак успява да я спечели, но заедно с нея получава и множеството й проблеми. Героят му е антипод на съучениците си. Ходи на училище с метрото и по-голямата част от времето си прекарва в творческо писане. Отрича и открито се подиграва на мисленето и начина на живот на жителите на Ъпър Ийст Сайд. Но в крайна сметка с какъвто се събереш... няма как да не прихванеш от него. Героят на Пен Баджли въпреки всичко продължава да печели симпатиите на зрителите заради специфичното си излъчване, бърз говор и непоправим чар. До края на четвърти сезон остават броени епизоди и романтичните отношения, които се заформиха с героинята на Блеър разбуниха публиката, която от първоначалното откровено отричане на връзката им, премина във фаза "непоправим интерес" към развоя на събитията. Налице е нова двойка - Dair (Dan and Blair).

Джени Хъмфри - ако има персонаж, който да претърпи толкова голяма метаморфоза през различните сезони, то това определено е този на Джени. От невинното, малко момиченце, което само си шие роклите и счита брат си за герой, та чак до "дарк Барби" с тежък черен, опушен грим и размъкнати дрехи. Героинята, изиграна от Тейлър Момсен, живее в Бруклин, но мечтае за онзи блясък и лукс, който в нейните представи се асоциира с живота на Ъпър Ийст Сайд-ците. Накратко... мечтае да е част от антуража на Кралица Б. Успява естествено, но с много жертви, сълзи, откраднати рокли, излъгани родители, бягства от училище... всичко. В края на първи сезон тя откровено си признава, че цената не си е струвала, но това от своя страна не я спира да продължи с експериментите в следващите сезони на сериала. Създава своя линия дрехи, участва в провокативна фотосесия, излиза с гадже-гей, та дори спомага за отвличането на Серина в четвърти сезон, за да бъде изпратена в последствие на "заточение" от семейството си... далеч от Ню Йорк и неговите изкушения.

Второстепенните персонажи

Ерик ван дер Удсен - (брат на Серина), който признава, че е гей.
Лили ван дер Удсен - (майка на Серина и Ерик), която след множество бракове и неуспешни връзки е изгубила връзката със собствените си деца.
Ванеса - момичето от Бруклин, което не се вписва много много в ситуацията и сама определя себе си като аутсайдер.
Руфъс Хъмфри - (баща на Дан и Джени), влюбен от години в Лили, а също и неуспешна рок звезда.
Да не пропуснем и Дорота -личната прислужница на Блеър. Нейният персонаж е особено атрактивен със специфичния славянски акцент и вмъкнатите реплики на руски език в сериала.

Клюкарката (Gossip Girl)

В "Клюкарката" като гост звезди са се появявали Хилари Дъф (Hilary Duff), Тайра Банкс (Tyra Banks), както и Уилям Болдуин (William Baldwin) в ролята на бащата на Серина и Ерик. Поп звездите Lady Gaga, Robyn и Florence and The Machine пък се отчитат с лайв изпълнения.

Но няма как да бъде пропуснат още един, много специален герой, който привлича, провокира и екзалтира зрителите всеки път, а именно.... Модата. Стилът на всеки един от героите е неповторим, много ярко изразен. Експлозия от цветове, материи и шикозни аксесоари. От класическа визия, през хипарска, рок привкус, денди стил... има за всекиго по нещо. Истинска наслада за сетивата. Дрехите на световните дизайнери могат да бъдат разпознати във всеки един епизод.

В официалния сайт на сериала дори има опция: Купи стила на Клюкарката. Показани са някои от бляскавите бижута и дрехи, носени от героините в отделните епизоди.

Звездите

Лейтън Мийстър (Leighton Meester) - с пресъздаването на героинята си Блеър, Лейтън спечели публиката и в момента е една от най-ярките звезди в Холивуд. Но засега филмовите й роли не са толкова много и впечатляващи, колкото модните й превъплъщения. С екстравагантните си тоалети, тя предизвиква критици и почитатели при всяка своя светска поява. Преди ролята си в "Клюкарката" има редица епизодични участия в много сериали, включително Entourage, House M.D., CSI: Miami. Най-новият филм с нейно участие - The Roommate, излезе в началото на февруари в САЩ. Освен с актьорската игра, тя се изявява и като певица, като дори има записани песни. През 2009 г. името й бе замесено в скандал, свързан със секс касета, която е снимала с бившия си приятел няколко години по-рано.

Блейк Лайвли (Blake Lively) - може би най-известната и успяла от своите колеги. Израснала в семейство, свързано с шоубизнеса - баща й също е актьор, а майка й - филмов мениджър, тя прави пробива си в Холивуд през 2005 г. с ролята в тийн комедията "Женско братство" (The Sisterhood of the traveling pants).

Клюкарката (Gossip Girl)

Последната й роля на голям екран е във филма на Бен Афлек - The Town, в който макар и да не прави запомняща се изява и да не показва страхотни актьорски умения, привлича с атрактивната си визия. Подобно на Лейтън Мийстър, тя също е търсено лице сред модните среди. Самият Карл Лагерфелд я избира за лице на линията чанти "Мадмоазел" на Шанел, обяснявайки избора си с непринуденото, свежо, младежко излъчване на актрисата. През септември 2010 г. приключи дългогодишната си връзка с актьора и колега от "Клюкарката" Пен Баджли (Дан Хъмфри).

Ед Уестуик (Ed Westwick) - е англичанин и както самият той казва, мечтае да изиграе Джеймс Бонд. Сред филмите, в които е участвал с малки епизодични роли, се открояват Breaking and entering, Children of men. В момента се снима във филма на Клинт Ийстууд - J.Edgar, в който главните роли са поверени на Леонардо ди Каприо (Leonardo diCaprio) и Наоми Уотс (Naomi Watts). Фронтмен е на групата The Filthy Youth. Актьорът има връзка с колежката си от "Клюкарката" - Джесика Зор" (Ванеса Ейбрамс), с която ту се разделят, ту събират вече 3 години.

Тейлър Момсен (Taylor Momsen) - Само на 17 години, но може да се похвали с филмови и музикални проекти и доста скандали около себе си. Прави пробив през 2000 г. с втория филм, в който участва - "Как Гринч открадна Коледа", в който Гринч е самият Джим Кери. През 2010 г. беше обявена за една от най-зле обличащите се холивудски знаменитости. Тя самата твърди, че не обръща внимание на постоянната критика относно външния й вид и цели да пресъздава имиджа на рок звезда. Мадона я избра за лице на модната си линия, за да се откаже в последствие, поради "лошия" имидж на звездата. Но това не отказа дизайнера Джон Галиано да я направи лице на най-новия му парфюм. В момента Тейлър залага повече на музикалната си кариера и групата й The Pretty Reckless, с които е на турне в Щатите. Под въпрос е участието й занапред в "Клюкарката". Нито тя, нито продуцентите се ангажират с мнение за развитието на персонажа й, но публиката се надява да види още от Джени Хъмфри.

Любопитни факти

- Първоначално за ролята на Блеър е избрана Линдзи Лоън, а "Клюкарката" е замислен като филм, но продуцентите решават да го развият до сериал.
- Миша Бартън от
"Кварталът на богатите" (The O.C.) отказва ролята на Джорджина Спаркс.
- Снимките на първите епизоди от четвърти сезон са в Париж.

- Заглавието на всеки епизод в сериала е интерпретация на заглавието на филм или театрална пиеса.

Сподели.