Класика ли е бозата? Чужденци опитаха за първи път и ето какви са реакциите им

Pinterest LinkedIn +

Бозата – кралицата на питиетата по време на закуска. Колкото и да не може да се нареди сред полезните кулинарни традиции на България, няма съмнение, че е класика редом с баничката. Не на същото мнение обаче са чужденците, които я опитват за първи път.

Барбара Уусли от уебсайта Munchies (на Vice.com) споделя, че за първи път се е сблъскала с бозата в едно кафене в София. 

"За българите тя има традиционен вкус, свързан с детството и старата държава. Но за някой, който не я е пил цял живот, може да прилича на хлебна каша, която е престояла няколко дни", споделя гостенката. Според нея това е "най-ужасното нещо, което съм опитвала"

В опит да промени мнението си Уусли пробва още няколко различни вида боза – от ръж, от просо, с подсладители, без подсладители и какво ли още не. В крайна сметка стига до малки местни производители, които все пак успяват да я очароват. 

Снимка: Готвачката

 

Междувременно младо семейство също решава да пробва за първи път боза при гостуването на техния приятел Кени в страната ни. Отново избирайки най-евтиното предложение на пазара, те се отправят на необикновено приключение. 

"Миришеше на котешка храна. Имаше сладък вкус – като котешка храна, смесена с мед. Но в защита на бозата Саша каза, че точно тази нямала характерния за напитката вкус."

Група канадци също са сред хората, които изпитват смесени чувства към ферментиралото злато, макар че не всички са твърдо против него. 

"В следващата световна война ще сте сами", казва един от потърпевшите, изплювайки бозата, без дори да й даде шанс за някакво по-сериозно впечатление. Неговата приятелка обаче не съди толкова строго питието, давайки да се разбере, че и в Канада пият подобни неща. 

Все пак българите може да сме на "Изток от Рая", но със сигурност не сме тръгнали да пасем трева, както се казва. Стига всичко да се приеме с доза чувство за хумор, видеото е страхотно доказателство за пропастта между различните култури и кулинарни традиции. 

Междувременно "Наздраве!" с една чаша вкусна боза и спомен за детството. 


Сподели.