Kinect за Xbox 360 - ти си контролерът!

Pinterest LinkedIn +

Измина точно година, след като Microsoft обяви своя революционен контролер Project Natal на E3 2009.

На същото изложение, но с пореден номер 2010 редмъндският гигант го демонстрира пред целия свят в почти завършена фаза. Оповести и официалното име на продукта - Kinect.

Длъжен съм да отворя една скоба - моушън контролерите, за които толкова много се шуми тази година, не представят технология, която вече да не сме опитвали под една или друга форма - Nintendo Wii доминира на конзолния пазар именно благодарение на своя моушън контролер.

Всъщност точно това бе и причината Microsoft и Sony да пристегнат своите инженери с идеята да създадат различни версии на моушън контролерите, с които да се противопоставят на Wii.

И докато Sony копира почти дословно концепцията на платформата на Nintendo, то изненадващо за мнозина Microsoft опита да поеме в изцяло нова посока. Да внесе революционни нововъведения на пазара и да привлече всички на своя страна. Да превърне самия играч в контролер. Поне на хартия идеята на Microsoft определено звучи революционно.

Първоначалната информация за Kinect можеш да откриеш в миналогодишния ни материал по темата, но на Е3 2010 за първи път устройството беше свободно за тест от всеки посетител на изложението.

Какво всъщност е Kinect?

Най-просто казано новият продукт на Microsoft е камера, която улавя движенията на играча и е съвместима с абсолютно всички модели Xbox 360 на пазара. Вероятно много хора помнят, че Sony представи подобно устройство за PS2 преди години, но за разлика от EyeToy Kinect е 3D камера, която прихваща скелетната структура на човешкия индивид. Kinect ще се свързва към Xbox 360 посредством USB портовете на конзолата.

И какво точно прави?

Kinect е далеч по-умна камера отколкото стандартните представители, които се продават на пазара. Както споделих вече, тя улавя движенията на играещия в 3D.

Преди да започне да функционира обаче Kinect сканира стаята, в която ще се използва, чрез невидими инфрачервени лъчи. Камерата ще прихваща потребителя адски убедително благодарение именно на тези лъчи.

Според Microsoft Kinect ще може да улавя до 48 различни точки от човешкото тяло в реално време. И още - това важи за двама играча едновременно.

Друг голям, бих казал революционен плюс на устройството, ще бъде гласовата идентификация. На практика собственикът ще може да говори директно на своя Xbox 360. Камерата на Microsoft ще може и да разпознава лицето на своя собственик, като ще зарежда директно профила на съответния потребител.

Чрез Kinect потребителят ще има далеч по-опростена интерфейсна система, при която с движения на ръцете и гласови команди ще управлява своята мултимедийна колекция от музика, филми, игри и снимки.

Например за да гледаш даден филм, просто чрез гласова команда заповядваш на Xbox-а си да стартира видео (същото важи и за колекцията от музика). Разбира се, потребителят ще може да избира и конкретното видео, което желае да гледа.

В този случай ръката на въпросния ще играе ролята на дистанционно управление. И още - ако той желае да придвижи филма по-напред, просто трябва да премести скролъра на екрана на по-предна позиция със собствената си ръка.

Не на последно място Kinect ще позволи на своите собственици видеочат, кръстен от Microsoft Videokinect. Чрез него всеки ще може да влезе във видеовръзка със своите приятели, използващи Xbox Live или Windows Live Messenger (MSN). Освен стандартния видеочат Kinect ще позволи на двама потребители едновременно да гледат едно и също видео.

Също така благодарение на проследяващата технология, заложена в устройството, Kinect ще следва човека пред него, дори ако въпросният промени моментната си позиция.

Потенциални проблеми?

На първо място - всеки заложил на Kinect ще изпита осезаем лаг при всички заглавия. Според тествалите устройството на изложението обаче лагът не е бил чак толкова значителен, а още по-малко фатален за цялостно качествено преживяване с контролера.

Друг потенциален проблем е тръгналият слух, че Kinect няма да прихваща движенията на играещия докато се е излегнал или седнал удобно на своя диван или кресло.

Буквално часове след това от Microsoft опровергаха слуха, но малко по-късно човек от гиганта призна официално за доста сериозния на този етап проблем.

В този смисъл докато самото устройство не бъде пуснато в продажба за свободно ползване, това ще си остане неразрешен казус около неговата продуктивност.

Освен това Kinect не разполага с отделен графичен чип и използва ресурсите на Xbox 360. Критиците отбелязват, че дори стартовите заглавия, които предлагат по-обикновени визии, често пъти губят кадри за секунда. Невъзможността за използване на пълния графичен ресурс на Xbox 360 означава още, че никога няма да видим Kinect заглавия, които да се доближават до визията на Gears of War или Alan Wake. В това отношение конкурентите от Sony с техния Move са едни гърди напред.

Не на последно място - спекулативната цена за момента е 150 щатски долара (Microsoft ще обявят официалната дни преди пускането в продажба на Kinect).


Kinect редом до новия модел на Xbox 360

Историята от своя страна показва, че нито един допълнителен хардуерен продукт за конзолна платформа на подобна цена не е успявал да се наложи на пазара. Точно обратното - опити от такова естество винаги са били грандиозни провали.

От друга страна...

Въпреки че на този етап Kinect е далеч от перфектното гейм забавление, a за по-старите играчи дори разочарование (Microsoft се целят изцяло в семейното забавление, а не в хардкор играчите), контролерът може да бъде един изключително революционен заместител на универсални 100-бутонни дистанционни управления. И въобще всякакъв вид физически дистанционни.

Идеята, че ще можеш да управляваш мултимедията си по подобие на Том Круз в "Специален доклад", вече не изглежда толкова утопична, дори напротив - даже си е реалистична.

Цени, пускова дата и софтуер?

Kinect ще направи премиерата си в САЩ и Европа на 4 ноември и ще има в каталога си 15 стартови заглавия, сред които Kinect Sports (копие на Wii Sports), Kinectimals (за деца, които ще могат да си играят със своето животинче, "докосвайки” го), Kinect Adventures и дори нов Sonic от SEGA.

Не мога да пропусна и предложението на Harmonix Dance Central, при което играчът ще трябва да танцува, за да напредва в играта. Ubisoft от своя страна ще предостави изключително точна фитнес симулация, наименувана Your Shape Fitness Evolved.

Следващата година се очаква и пълноправна Star Wars игра за устройството, на която се възлагат много надежди да бъде революционно преживяване чрез услугите на Kinect. Би следвало да размятаме джедайски меч както го правят Люк, Вейдър и компания.

От Microsoft допълниха на своята пресконференция, че цените на развлекателния софтуер за Kinect ще бъдат с 20 долара по-ниски от стандартните игри за Xbox 360 - тоест 39.99 долара. Цената на самото устройство все още не е обявена официално, като от Microsoft съобщиха, че ще я разкрият малко преди старта на моушън надеждата им за ентъртеймънт господство.

Следващият ни материал по темата ще бъде реален тест на Kinect в края на годината и още по-реален отговор на въпроса: "Колко е важно да го имаш под телевизора си?!".

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.