Ким Кардашиян съсипала емблематична рокля на Мерилин Монро

Pinterest LinkedIn +

Ким Кардашиян беше обвинена, че е нанесла "трайни щети" на емблематична рокля на Мерилин Монро. Звездата беше засипана с вълна от възмущение в социалните мрежи, след като миналия месец се появи на бляскавото събитие "Met Gala" с роклята, носена от Монро през 1962 г., когато тя поздравява американския президент Джон Кенеди за 45-ия му рожден ден.

През последната седмица колекционерът Скот Фортнър, който се интересува конкретно от вещи и на Мерилин Монро, разпространи актуални снимки на роклята в Instagram. От тях става ясно, че по дрехата има разкъсвания и разтягане в областта на закопчаването. Освен това някои от кристалите са изпаднали, а други "висят на косъм". В публикацията се цитира собственикът на роклята - компанията "Ripley’s Believe It Or Not!", от която твърдят, че са били положени "големи усилия, за да се запази тази част от историята на поп културата". Те са ползвали услугите на различни специалисти като оценители и архиватори, за да съхранят роклята непокътната, тъй като това е било "основен приоритет". Уточнява се още, че по роклята не е трябвало да се правят никакви промени, а самата Ким е трябвало да се премени в реплика на ценния тоалет веднага след минаването си по червения килим.

Кардашиян е облякла на голо копринената рокля, покрита с кристали за 4,8 милиона долара, за да мине по червения килим на събитието в началото на май. Тя е допълнила тоалета с бяла пухкава кожа, тъй като не е успяла да закопчае ципа отзад. Още по време на пробите риалити звездата е осъзнала, че няма да може да влезе в изискания тоалет. "Като не ми ставаше, исках да плача, защото нямаше възможност роклята да бъде преправяна" - е казала Ким, цитирана от theguardian.com. От изданието разкриват, че след тази травмираща проба звездата е предприела екстремен режим за отслабване, за да влезе във форма. Той е включвал диета на зеленчуци, усилени тренировки на бягаща пътека и носене на костюм за сауна два пъти на ден. "Беше такова предизвикателство. Беше като роля, в която реших да вляза" - е споделила Кардашиян.

Амбицията й е била посрещната от безброй критики от различни посоки. От една страна против екстремния режим са се изказали редица здравни специалисти. От Международния съвет на музеите излязоха с коментар, че „исторически облекла не трябва да се носят от никого, било то обществени или частни личности". Според специалистите дори роклята да е собственост на частен колекционер, тя "трябва да се разглежда като принадлежаща на човечеството" и всички трябва да се отнасят към дрехата като към артефактът „съхранен за бъдещите поколения“.

От 2016 г. прословутата рокля се съхранява като музеен експонат в среда с контролирана температура. Преди Кардашиян да се напъха в нея, тя не е била обличана от никой друг след Мерилин Монро.

Самата Ким обясни оригиналната си идея така: "Изключително уважавам роклята и това, което тя значава за американската история". "Нямам намерение нито да сядам с нея, нито да ям, за да не рискувам да я повредя, както и няма да ползвам обичайната за мен козметика, когато съм с роклята" - е уточнила още тя пред презокеанските медии.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.