Кати Пери, Адел и Lady Gaga - отличничките на 2011

Pinterest LinkedIn +

Вторият студиен албум на британската соул изпълнителка Адел (Adele), издаден на Острова в края на януари и месец по-късно - в Северна Америка, е абсолютният рекордьор на 2011 г. и от двете страни на океана. За това свидетелства рекапитулацията на официалните чарт компании в средата на настоящата година, според която от 22 февруари до 3 юли от "21" са изкупени 2 517 000 копия в САЩ.

"21" е единственият дългосвирещ запис, продал над 2 млн. през 2011 г., и един от двата албума с над 1 млн. пласирани копия. Вторият е издаденият три месеца по-късно Born This Way на Lady Gaga, който дебютира под No.1 в Billboard 200 с платинен сертификат от RIAA – постижение, с което могат да се похвалят само 17 изпълнители в цялата история.

Рекордите на Адел не свършват дотук – "21" е най-продаваният запис на Острова от началото на годината и пренаписа историята за най-много последователни седмици под No.1 в британския чарт, а според рекапитулацията на полугодието, пилотният сингъл от проекта - Someone Like You, е станал първият, продал над 1 млн. копия на британския музикален пазар през второто десетилетие на 21 в. и едва 16-ият от 2000 г. насам с такъв актив.

В САЩ рекордът за най-продаван сингъл на 2011 г. се държи от Кати Пери (Katy Perry) с бившия No.1 в Hot 100 - E.T., в чиито аудио запис и видеоклип взе участие и Kanye West. По данни на Nielsen SoundScan, от него са изкупени 4 120 000 дигитални копия. Един-единствен друг сингъл е продал над 4 млн. дигитални копия от началото на 2011 година и това е Rolling in the Deep на Адел.

Статистиката сочи, че досега нито един сингъл не е успял да реализира 4 млн. даунлоуда толкова бързо. Рекордьори за първото полугодие на 2010 г. бяха Train с Hey, Soul Sister с 3 380 000 продадени дигитални копия. Освен него, още 38 парчета бяха реализирали 1 млн. + продадени дигитални копия до средата на 2010 година, докато през 2011 общият брой на платинените сингли е 52. Дигиталните продажби на тракове като цяло продължават да вървят нагоре спрямо 2010 година, като на този етап увеличението е в рамките на 11%.

С по-специален статут в класацията на най-продаваните албуми през първата половина на 2011 г. са също Sigh No More на Mumford & Sons, поставен на трето място с почти 1 млн. продадени копия, и My Kinda Party на Джейсън Олдийн, тъй като и двата записа са дистрибутирани от независим лейбъл (RED Distribution). Никога досега подобни албуми не са били класирани толкова високо.

Постижението на Nicki Minaj, чийто дебютен албум Pink Friday е поставен на девето място, също е историческо, тъй като нито една хип-хоп изпълнителка не се е класирала толкова нависоко от 1999 г. насам, когато The Miseducation of Lauryn Hill зае шестото място в класацията на полугодието.

Сподели.