Карбовски: Побоят настана!

Pinterest LinkedIn +

Журналистът Мартин Карбовски проследи в детайли вчерашните протести. Припомняме, че вчера в София бяха проведени две шествия - едно срещу властта и едно в подкрепа на правителството на Борисов. В началото Карбовски демонстрира хладнокръвие и предупреди последователите си във Фейсбук как ще се развият събитията:

"Софиянци срещу екскурзианти. Трябва да се обясни на тридесетлевовите хора, че това няма да се случва повече, ясно ли ви е, автобусна протеинова паплач такава?!?
Дарик и БНР нищо не пускат, Нова се гърчи, бтв прави пробив отдясно с Канна Рачева!
На всички по площадите ще кажа - бият след 00.30 часа, когато останете малко и най-нахъсани.
Справка 1990 и 1997-ма. Бях там. Сега е ваш ред. А тия от автобусите ще са вечни.", написа той.

Часове по-късно, когато предсказанието му за насилие над протестиращи се сбъдна, той написа:

"Много е притеснително, че не е ясна съдбата на битите и прибраните от снощи при сблъсъците.
Едно време биеха, но не те откарваха нанякъде, можеше да стигнеш до Пирогов. Сега нямаме инфо за прибраните. Дано ги лекуват", написа той. В своя сайт публикува текст, в който публикува и видеа от най-фрапиращите моменти с насилие. споделени от негови последователи и очевидци на събитията.

"След побоя, вижте как полицията оказва първа помощ, като хваща ранените и закопчани с белезници хора и ги хвърлят като чувал с картофи. Никой от полицаите не извика линейка", написаха някои от тях.

В края на деня тонът на Карбовски беше още по-тревожен: 

"Следва изтласкване и прочистване на площада.
След малко ще извадят палки и ще удрят по щитовете. Това е призив, знак - оттеглете се. След това връхлитаха организирано.
Е, успех. Утре ще е същия кордон, занесете им карамфили, има такава традиция. Момчетата не са виновни.
Странно как историята се повтаря. Пиша това за тия, които не помнят 1997-ма.
Научете се. Ако се протестира през 25 години - лошо ни се пише".

Той направи кратка хронология на случилото се, като започна с думите: "До редакцията на Lentata.com вече десетки хора изпращат видеа и сигнали, че полицията бие. И то жестоко.
Публикуваме част от видеата и коментарите на очевидци от сблъсъците на протеста днес".

С цялата публикация, озаглавена "Побоят настана (видеохронология на един протест)", можете да се запознаете тук.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.