Кан 2015: Необичайно откриване на легендарния кино фестивал

Pinterest LinkedIn +

На 13 май 2015 г. във френския град Кан беше дадено началото на поредното почти двуседмично събитие, посветено на Седмото изкуство. За разлика от други години, обаче, 68-то издание на ежегодния филмов фестивал в Кан заложи на нещо различно.

Обикновено форумът се открива с големи и бляскави филми като The Great Gatsby (Великият Гетсби) и Moonrise Kingdom (Кралство на пълнолунието). Тази година обаче организаторите заложиха на значително по-скромната продукция Standing Tall с участието на Катрин Деньов. 

Все пак Festival de Cannes 2015 няма да пропусне възможността да се нагледа и на холивудски блокбъстъри, сред които е и екшънът на Джордж Милър - Mad Max: Fury Road (Лудият Макс: Пътят на яростта). Той е с участието на Том Харди, Чарлийз Терон, Роузи Хънтингтън-Уайтли, Никълъс Холт и др.

Друга акцент в тазгодишното издание ще бъде дамското участие на фестивала, чиято липса провокира много критики през последните години. Така че неслучайно Cannes 2015 беше открит от френската режисьорка Еманюел Берко.

Въпреки това прави впечатление, че в официалната селекция за наградата "Златна палма" има само две дами oт общо 19 режисьори (колкото бяха и през 2014 г.). 

Сред филмите, които ще направят своя дебют до 24 май, са Irrational Man на Уди Алън, The Lobster на Йоргос Антимос, анимацията на Pixar - Inside Out, The Measure of a Man на Стефани Бризе и др.

В голямата надпревара участват два филма от САЩ, пет от Франция, два от Италия, по един от Тайван, Япония, Унгария и Китай, както и шест съвместни продукции.


Сподели.