Кълн: „Българската сцена определено има нужда от нас!”

Pinterest LinkedIn +

На 7 октомври 2007 момчетата от българската алтернативна група Кълн тръгнаха на третото си национално турне. Подготвят и нов албум, който ще излезе "когато е готов", споделиха за Avtora.com Боян Карамфилов, Георги Джеферски и Иван Андреев.

Покрай концерти и репетиции почти незабелязано вокалът Боян Карамфилов се оказа и доста търсен режисьор на видеоклипове.

Avtora.com се срещна с Кълн, за да разкажат повече за турнето, феновете и какво ги мотивира да са толкова активна банда вече 6 години.

 

.: Здравейте, момчета! Съвсем скоро тръгвате на третото си национално турне – трудно ли се прави турне днес?

Боян Карамфилов: То не е толкова трудно, но е въпрос на организация.  Вече сме се справяли с две турнета и ни беше по-лесно да организираме това, но поне три месеца работихме усилено. Беше доста по-широко замислено, но за съжаление паднаха някои дати.

.: Защо?

БК: Защото закриха някои клубове,  а на други места ни отказаха по необясними причини. Просто хората, които държат клубовете из страната, не винаги са ориентирани и информирани – не познават групите. И така ако отидеш при един собственик на клуб и му кажеш "Ей, аз свиря в група, правя страхотни неща", сигурно ще ти каже: "Ами, това е интересно, за пръв път в живота си виждам музикант на живо", но това не винаги е гаранция, че ще ти позволи да свириш в клуба му.

.: Как избрахте градовете, през които ще мине турнето?

Иван Андреев: Това са 4-5 места, на които въобще може да се свири.

.: Какви са впечатленията ви от клубовете из страната - има ли активен музикален живот или само ако някоя група реши да направи турне, тогава се раздвижва сцената?

БК: Ами има по 1-2 групи, които свирят в градовете из страната и те си свирят почти всеки месец. Има и такива, които избягват да го правят, защото на хората им е писнало. И така като дойде някоя група от друг град става доста интересно за феновете. А има градове, в които няма подходящи клубове и сигурно е много скучно...

.: Как избрахте групите, с които ще свирите на турнето?

БК: Познаваме се с тях, с някои сме свирили вече заедно. S.NOB са от Пловдив,  Angerpoint са от Хасково, ExistEns са от Добрич, I.T.S.I са от София.

Георги Джеферски: А ние сме от Добрич, София и Мозамбик.

.: Кой е от Мозамбик?

ИА: Аз съм се родил там.

.: Турне до Мозамбик няма ли да предприемете?

ИА: Малко ще ни е трудно, защото там говорят на португалски, но пък защо не.


"Свиренето на различни места ни зарежда и ни дава много сили"                                                  Снимка: Avtora.com

.: Как изглеждат феновете на вашата музика днес?

ГД: Ами хората не са свръх много, естествено, но пък сме доволни, защото ни посрещат много добре. А за една група е супер ценно да се среща с фенове от различни места.

БК: Усещането е безценно – срещата с всички тези приятели из страната...

ГД: Ясно е, че хората над 18 се изнасят към София или някъде навън. По наши наблюдения феновете ни из страната стават все по-малки, а ние все по-големи, така че концертите са различни. Съобразили сме и началния час с това – ще започваме към 21 ч., защото хората, които са под 18 и искат да ни чуят, ще имат проблеми със стоенето по заведения в късните часове.  Затова пък в София очакваме много хора да дойдат на концерта.

БК: Иначе феновете ни са много различни - някои са много потни, мръсни, с много обици. Други са в костюми.

ИА: Трети са нормални.

ГД: На нашите концерти идват много различни хора. Не е като на хард кор концертите примерно, където си ходят само кораджии или пък метъл концертите, на които ходят само метълите с дългите коси...

.: Не се ли подстригаха вече метълите?

БК: Не, доста стабилно пускат коси, ходят си с кожените якета. А и на блек метъл сцената в момента си има доста сериозни метъли. Срещаме ги по концертите – в последните няколко месеца имаше няколко много сериозни блек метъл фестивала – Хасково, Асеновград, Бургас, София.

.: Печели ли се от едно подобно турне – така, както би трябвало да се случва навсякъде?
 
ГД: Не, не се печели, не се и губи – излизаме на нулата. Ако говориш за пари?!

.: Говоря за шоубизнес – малко или много сте част от него вече 6 години.

БК: Ние си действаме без да се обвързваме с шоубизнеса...

ГД: Той леко ни заобикаля.

БК: По-точно взаимно се заобикаляме.


Георги, Боян и Иван от Кълн                          Снимка: Avtora.com

.: Нов албум да очакваме ли от вас скоро?

ГД: Ще има нови песни – 15-20, които предстоят да влязат в новия албум. Тях естествено няма да ги скрием на турнето. Но албумът ще излезе, когато е готов – може би другата есен.

БК: В профила ни в MySpace сме качили последната записана песен като подарък към феновете си.

.: За сваляне ли?

БК: Не, само за слушане. Все пак предпочитаме да не раздаваме труда си просто така.

.: Бояне, кога започна да се занимаваш с режисиране на клипове?

БК: В началото решихме да си направим клип и нямаше кой да ни направи. Търсихме, питахме приятели, познати. Беше много сложно. След това направихме два клипа и те бяха огромна школа за мен, понеже участвах в голямата част от идеите и реализацията. След това направих един клип основно аз и доста хора започнаха да ме питат дали искам да им направя клип. Тогава се появи въпросът "Защо пък не?!".

.: Колко клипа си направил досега?

БК: Имам участие в 16 клипа, като 13 от тях са изцяло от мен направени – режисура, заснемане, сценарий, осветление, грим, хореография, монтаж... Не че мога да гримирам, но ми се налага да мисля и за това, защото повечето групи нямат концепция, не могат да се облекат дори еднотипно. Не могат да влязат толкова лесно в една идеология. Не знаят как да се държат, как да се движат и затова правим доста репетиции преди самото заснемане.

.: Май в доста от клиповете използваш документални кадри от концертни изпълнения?

БК: В няколко клипа на Кълн съм ползвал такива кадри. В парчето "Cocoon" използвахме кадри от първото ни турне, на което представяхме втория ни албум. За нас изживяването беше много емоционално и затова използвахме кадри. За другите групи  концертите с екип – предпочитам да присъствам на всеки етап от заснемането, за да мога да монтирам после адекватно.

.: Кой е най-смелият сюжет, който можеш да си представиш за клип на метъл банда?

БК: Хм, не знам. Обикновено сюжетът се ражда в диалог с артистите и всичко е свързано с много компромиси, защото могат да се измислят невероятни неща. Въображението на всички работи много добре – всички са гледали невероятни фантастични филми, но не винаги е възможно чисто финансово това да се реализира. Правим постижими неща.

.: Доколкото разбирам от вас метъл сцената е доста раздвижена в момента – как ви се струват младите групи, които чувате по фестивалите?

ИА: Работят момчетата и се опитват да си намерят мястото. Примерно на Коко Рок феста в Кърджали чухме много интересни банди. Групата от Хасково Angerpoint също е много яка.


"Влюбени сме в музиката си и всичко, което правим, е от чист егоизъм"                                                     Снимка: Avtora.com

.: Какво трябва да направи една млада метъл банда днес, ако иска да стигне до повече хора, да заеме по-сериозно място на българската сцена?

ГД: Има много работа. Всеки е минавал по този път – ние сме имали шанса в даден момент да работим със студио, което много ни помогна. Не всички разполагат с нужните средства и познати обаче...

ИА: А и с MySpace новите музиканти стигат до много повече хора – по-лесно е.

БК: Хората си репетират, правят си някакви неща, но има много групи, които се взимат твърде на сериозно още преди да са издали дори албум. MySpace е също доста солидно подкрепление на младите музиканти.

ГД: Да, обаче пък слушайки музика в MySpace не можеш да се съсредоточиш върху нещо интересно – имаш адски голям избор и накрая дори не помниш какво си слушал. Но можем да кажем, че напоследък любимата ни нова група е Better Place Navy...

ИА: Да, чухме ги на фестивала в Кърджали, много ни харесаха.

.: Замисляли ли сте се за международната сцена?

БК: Замисляли сме се, да. Трябваше да свирим в Румъния след няколко седмици, но отпадна датата. Пращаме и музика тук-там от време на време. Смятам, че от следващата година ще успеем да се захванем по-сериозно с представянето ни в чужбина.

От друга страна в другите държави има доста групи като нас и те си имат доста публика. Така че не знам доколко биха могли да имат нужда от нас. Докато в България определено има нужда от нас, защото няма чак такова голямо разнообразие от групи, които да свирят подобна музика. Не е добре да се насочваме изцяло навън, да заминем като Артери например и да забравим да се върнем...

ГД: Ние в крайна сметка си работим изцяло за нас. Влюбени сме в музиката си и всичко, което правим, е от чист егоизъм.

БК: Повечето групи днес са влюбени в американската представа за шоубизнес – около теб да има скъпи коли, пачки, яки мацки... Нас това не ни съблазнява.

.: А какво има около вас в такъв случай?

БК: Около нас е пълно с приятели. Това, което ни залива като чужда култура, е изкуствено създадено с цел печелене на пари, а не създаване на изкуство, което извира от сърцето. Нас ни интересува музиката.

ГД: И очакваме с нетърпение да тръгнем на турне и да се срещнем с феновете си.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.