Калинка Згурова - Български народни песни

Pinterest LinkedIn +


Ценителите на българския фолкор отново имат повод да се отбият в музикалните магазини. 23 народни песни, изпълнени от една от най-характерните и ярки певици от Странджа - Калинка Згурова, са намерили място в диска "Гласове от Странджа".

Наследница на богата семейна традиция, Калинка Згурова не само съхранява и популяризира старинните песни, но създава и свои, както векове наред са ги създавали незнайните творци. От първата й проява на сцена през 1956 г. на Фестивала за народни песни в Бургас до днес нейното изкуство винаги е получавало признание и високи награди. А изпълненията й на песни, обхващащи цялото разнообразие на вокалния странджански стил, са звучали от сцените на много страни: Италия, Англия, Русия, Германия, Швейцария, Франция и др.

Калинка Згурова е била солистка на ансамбъл "Пирин” – Благоевград, но най-дълго време е била в ансамбъла на Българското национално радио, "Мистерията на българските гласове” и вокално трио "Зорница”. Стотици са записите й в Българското национално радио, Българската национална телевизия и издадени на грамофонни плочи, касети и компактдискове.

Програмата "Гласове от Странджа", издадена от "ГЕГА Ню”, е събрала разнообразни по съдържание, мелодия и ритмика песни, записани с две от най-добрите инструментални групи: "Лозница” и "Извор”.

Опис на съдържанието:

1. Ходите, холан, ходите
2. Снощи съм дума позачул
3. Похвалила сей Марийка
4. Петко на Рада пръстен даде
5. На личен ден Гергьовден
6. Кондолов, страшен комита
7. Димитър дума Вълкана
8. Я ми беше драго, Стано
9. Милой, добро, Лазаре
10. Ябълко, да се разцветиш
11. Пею в дюгенет седеше
12. Седи Рада в градинчица
13. Руса мома росен брала
14. Дай ми, мамо
15. Марийка ходи за вода
16. Поседи, любе, таз зима
17. На хубавият Великден
18. Наште искат да ме главят
19. Дума, мале, ше питам
20. Поди ме, бакьо, оглави
21. Кога се двама драговат
22. Не бързай, Вълкано
23. Ний сме си два слюбника

Сподели.