Калин Врачански: С нетърпение чаках филм като "Вила Роза" да се снима в България

Pinterest LinkedIn +

Звездата на родната кино, ТВ и театрална сцена Калин Врачански пред Avtora.com за ролята си в първия български психотрилър с елементи на хорър "Вила Роза". Режисьор на лентата е Мартин Макариев, оператор e Иван Вацов, a сценарист е Борислав Захариев. Филмът, чийто каст включва още Елена Петрова, Пламен Манасиев, Лидия Инджова и американския актьор Дейвид Чоукачи (David Chokachi), познат на зрителите с ролята си на Коди в сериалa "Спасители на плажа", е продуциран от Camera ООД, Forward Pictures, Dream Team и Светлин Нейнски.

Avtora.com: Здравей, разкажи ни за най-новата кино продукция с твое участие - "Вила Роза". Каква е историята във филма и каква точно е твоята роля?

Калин Врачански: С две думи – едни хора отиват в една вила и с тях се случват разни странни събития. Моята роля е изключително интересна. Много разнообразна и забавна за мен, а за зрителите може да е плашеща на моменти.

.: Сюжетът на лентата е вдъхновен от действителни случаи, описани в разсекретени архиви на МВР. Какво повече можеш да ни разкриеш за тях?

Калин Врачански: Това са действителни случаи, които стигат донякъде, но след това не може да се разбере какво се случва с тях, тъй като досиетата ги няма. Естествено, има и режисьорска интерпретация в самия филм.

.: "Вила Роза" отново те събира с екранната ти половинка в "Стъклен дом" – Елена Петрова. Вероятно след реализирани цели 4 сезона нямате никакви проблеми по отношение на сработването, но въпреки това - какво ново предизвикателство застана пред вас като сценични партньори?

Калин Врачански: За разлика от "Стъклен дом", където като екранна двойка играем герои, които имат интимна връзка, във "Вила Роза" нашите персонажи са коренно непознати хора и техните взаимоотношения нямат нищо общо с тези в сериала.


.: Във "Вила Роза" участва и американският актьор Дейвид Чоукачи, познат на българските зрители с ролята си на Коди в култовия сериал "Спасители на плажа". Сподели ни с какви впечатления остана от него като професионалист и човек?

Калин Врачански: Дейвид е готин човек, но мога да кажа, че самият той беше изненадан от нашия екип. Много му допадна сценарият и това как се работи.

Беше страшно приятна работата по филма - много се забавлявахме, опитвахме се да се разсмиваме един друг по време на снимките.

.: И в тази връзка - винаги ни е било интересно какво е настроението на снимачната площадка на подобен филм. Хората очакват да е по-сериозно и мрачно заради сюжета, но сигурно има и друга страна?

Калин Врачански: Разбира се, има някои сцени, които са тежки, трудни. Трябва да благодарим на екипа, защото те подходиха по абсолютно професионален начин и с разбиране към това, което ни предстои като моменти, в които все пак трябва да изпаднеш в едно по-странно състояние. Те много ни помогнаха, подготвяйки кадрите внимателно, за да ни дадат възможност да се потопим в обстановката, в която трябва да се намира въпросният герой.

.: Различава ли се работата по "Вила Роза" от тази по другите ти филми, като се има предвид, че е в по-различен жанр, или вече имаш установен ритъм?

Калин Врачански: С нетърпение чаках филм като "Вила Роза" да се снима в България, защото много обичам този жанр и това ми идва като една награда.


.: Психотрилърите с елементи на хорър не са често срещани в БГ киното. Взехте ли доза вдъхновение от гении в жанра като Дейвид Финчър, например?

Калин Врачански: За това трябва да се обърнете към режисьора Мартин Макариев, но до голяма степен имаше и опорни точки с филма "Сиянието", например.

.: Хорър жанрът определено се завръща през последните години с някои добри заглавия, които впоследствие се превръщат в цели поредици. Има ли такива варианти и за "Вила Роза"?

Калин Врачански: Лично аз бих се радвал, ако започнат да се създават повече филми и сериали в тази посока.

.: 2013 година предложи няколко много стряскащи ленти – The Conjuring, World War Z, Insidious: Chapter 2, The Purge. Следиш ли какво излиза от Холивуд и какво мислиш за продукциите напоследък?

Калин Врачански: Честно казано, невинаги имам възможност да ги гледам, но така или иначе ние продължаваме да се учим от там, защото те са най-добрите в това, което правят. Мога да кажа, че не всичко, което излиза от Холивуд, е стойностно и качествено, но определено има какво да научим още много, много.


.: Според теб "Оскар" за най-добър филм на 2013-та трябва да отиде при...?

Калин Врачански: Трудно ми е да кажа, тъй като не съм гледал всички заглавия от тази година, но определено има един филм, който смятам, че е много интересен – The Best Offer.

.: А кой е най-любимият ти филм изобщо?

Калин Врачански: Много са, но един от тях, който много харесвам, е "Гладиатор" с Ръсел Кроу, както и "Хук" на Стивън Спилбърг, "Барон Мюнхаузен"...  

.: По какво работиш в момента? Какво да очакваме от теб?

Калин Врачански: Започнах репетиции на една нова постановка с режисьора Иван Добчев в театър "София", която ще е много интересна и актуална, защото има поглед върху политическата ситуация в страната.

И в този смисъл - подкрепям студентите, с тях съм в исканията им и се надявам тези така наречени управляващи да се замислят за някаква промяна в тях самите, а не да манипулират, че това са хора, които няма какво да правят и затова протестират.


Сподели.