Какво не знаете за домейните - интересни и любопитни факти

Pinterest LinkedIn +

Интернет навлиза все по-вече в ежедневието на Homo Sapiens през 21 век. С отварянето на очи сутрин – мнозина преглеждат какви са актуалните събития през телефона си. Благодарение на интернет - светът е пред очите ни - само на няколко клика разстояние.

Животът в интернет е новата реалност, която става все по-естествена. Почти всеки бизнес има своето дигитално присъствие в интернет, а уебсайтът е новата дигитална визитка.

В интернет са не само бизнесите, но и хората. Мнозина изразяват своите емоции, мисли и творчески импулси в лични или тематични блогове. А така до техния съкровен свят могат да се докоснат милиони последователи, за да бъдат вдъхновени или да получат полезна информация.

Създаването на уебсайт през 21 век става все по-достъпно. Нуждаете се само от идея / концепция, хостинг и домейн. (подчертано)

Домейнът е името на сайта, което се изписва в адресното поле на браузера, за да се зареди, например: divna.tech.

Защо избрах хостинг в Jump?

А хостингът осигурява ресурсите, които са необходими, за да бъде сайтът видим в интернет – сървъри, софтуер, мрежова осигуреност и т.н.

Всеки ден се регистрират близо 100 000 домейна!

Разбира се, много домейни се и дерегистрират. Можете да прегледате статистика на регистрираните домейни по дни и по тип разширение. Ето как изглежда тя за 17 август 2021г.

брой регистрирани домейни на ден

Източник: DN Pedia

Интернет се разраства с всеки изминал ден, а как е започнало всичко? Ето няколко интересни факта, свързани с домейните: 

Интересни и любопитни факти за домейните


1. Първият регистриран домейн е Symbolics.com


Домейнът Symbolics.com е регистриран на 15 март 1985 г. от Symbolics Inc. - компания за компютърни системи в Кеймбридж, Масачузетс.

Но първият създаден домейн в света е друг - Nordu.net. Той се появява два месеца и половина по-рано – на 1 януари 1985 г., създаден от скандинавски изследователи за нуждите на първия root server (nic.nordu.net).

Вторият регистриран домейн е Bbn.com на BBN Technologies – с дата на регистрация 24 април 1985 г. - малко повече от месец, след като е регистриран домейна Symbolics.com (15 март 1985 г.).

За да си представите растежа във времето – до 1992 г. са регистрирани по-малко от 15 000 домейна с разширение .com. А към момента (2021г.) са регистрирани 340 милиона домейна, 160 милиона от които с от разширението .com.

За тези, които не са запознати със структурата на URL-адресите, тъй като я споменаваме не веднъж – ето каква е тя:

URL структура

2. Регистрацията на домейни е била безплатна до 1995 г.! 


През 1995 г. Network Solutions получава правото да извършва таксуване за регистрирането на домейни. Цената на домейните тогава започва от $100 за 2 години регистрация. Постепенно цената спада и през 1997г. стига до $.

Във времето цената на домейните продължава да намалява, а към момента контролът върху регистрацията на домейни се извършва от ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - Интернет корпорацията за присвоени имена и номера).

3. Кое е най-скъпото разширение на домейн (TLD)


Най-скъпото разширение на домейн (TLD), което можете да регистрирате, е на нигерийският домейн (.ng) с цена 40 000 долара за 1 година.

4. Домейнът Google.com е регистриран по грешка!


Първото име на търсачката, сега популярна, като Google, е дадено през 1996 г. Лари Пейдж и Сергей Брин е наричат “”BackRub” – като препратка към анализа на беклинковете в мрежата.

През 1997 г. Екипът обсъжда възможните нови имена, които могат да бъдат използвани за име на търсачката. Лари Пейдж е бил в офиса си със студента Шон Андерсън и са обсъждали варианти на име, свързани с индексирането на огромно количество данни.

Шон предлага - „googolplex“, но Лари предпочита по-краткото –„googol“ (и двете се отнасят до конкретни големи числа).

Шон проверява дали името „googol“ е свободно за регистрация, но погрешка изписва „google.com”, вместо “googol.com”. Въпреки грешката – Лари харесва името. Към онзи момент „googol.com” вече е било заето.

5. Най-скъпият домейн е Business.com


Домейнът Business.com е закупен за $7.5 млн. през 1999 г., а след 8 години е продаден за колосалните $345 млн. – 47 пъти по-скъпо от цената на придобиване.

В годините след 1999 г. Dow Jones и The New York Times са имали интерес да придобият домейна, но в крайна сметка през 2007 г. Business.com е продаден на RH Donnelly за внушителните $345 млн.

Уви, домейнът Business.com не е донесъл късмет на новия си собственик – притежател на третото по големина печатно и онлайн издание Yellow Pages (Жълти страници). Той обявява банкрут 2 години след придобиване на домейна Business.com.

6. Всички домейни с 3 символа в името са заети.


Това не следва да е изненада – колкото по-кратко е името на домейна, толкова по-лесно се запомня. Още през 1997 г. са заети всички домейни с 3 символа за разширението .com, а на по-късен етап и за останалите.

7. Кой е най-дългият домейн в света?


Домейните могат да бъдат с дължина до 63 символа. Въпреки, че кратките имена на домейни са предпочитани, интерес има и към дългите – по стълбичката нагоре: „най-най-най“.

Един от тях дори е регистриран в Книгата на Гинес през 2002 г. и това е: http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk/.

най-дългия домейн

Домейнът носи името на селище в Уелс, чието име в превод означава: „Църквата на Света Богородица в хралупата на бялата леска близо до бързия водовъртеж и църквата Свети Тисилио при червената пещера“.

Тъй като регистрираният домейн не е бил с максималната дължина от 63 символа, през 2007 г. са добавени буквите - „uchaf“. Те не са произволни, а дума, която в превод означава „горната“ или „старата“ част на селото. Селището, чието име носи най-дългият домейн, регистриран в книгата на Гинес е разположен на острова Anglesey край северозападното крайбрежие на Уелс.

Друго интересно дълго име на домейн е регистрирано от математика Джерард Стефенс и изразява любовта му към числото pi: 3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.eu.

3.14

Първоначално името на домейна е регистрирано в Индия, но в последствие собственикът му се е отказал от него, и така го придобива Джерард Стефенс.

7. Най-кратките имена на домейни се състоят от само една буква!


Например: http://www.g.cn/ е собственост на Google, създаден за да улесни китайските потребители при намиране на търсачката Google.

Други кратки имена на домейни са:

- c.cc
- m.tv
- e.tc
- s.ki
- b.mp

8. Колко най-много домейна са регистрирани за 1 ден?


Рекордът за най-голям брой домейни, регистрирани за един ден - 14 962 е на Майк Ман. На въпроса защо ги е купил, той отговаря: „Просто съм много алчен. Искам да притежавам света. "

9. Най-много домейни са дължина 11 символа


Най-много са домейните с дължина 11 символа и най-много домейни започват с буквата „s”. Вероятно защото думите в английския език, които започват с „s” са най-много.

10. Всички „A.com“ домейни са заети


Всички имена на домейни, които съдържат само буквата „а“, повторена във всички комбинации до 63 символа с разширението .com – са заети.

11. Домейнът Youtube.com е регистриран на Свети Валентин


Домейнът Youtube.com е регистриран на 14 февруари 2005 г. Подобно име на домейн регистрира и компанията Universal Tube & Rollform Equipment. Домейнът Utube.com получава изключително голям трафик, което води до срив на сървърите на хостинг компанията.

12. Все още можете да си закупите домейн на Съветския съюз


Въпреки, че Съветският съюз не съществува от 1991г., онлайн присъствието на държавата се поддържа с .su имена на домейни. Интересно е, че броят на регистрациите на домейни с .su разширение продължава да расте.

Кои от тези интересни факти знаехте и кои научихте сега? Кой от тях Ви беше най-любопитен? Ако разходката из света на домейните Ви е била забавна – не пропускайте да прочетете и: Кога и как са създадени първите хостинг и домейн? (кратка история на Интернет).
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.