Какво гледат британците - UK боксофис 2005

Pinterest LinkedIn +

"Хари Потър и огненият бокал" е най-гледаният филм на Острова за изминалата 2005 г. Това сочи представително проучване на Screen International, което обхваща периода 1 януари - 21 декември 2005 г. Прогнозира се до края на годината в топ 10 да настъпи разместване.

Четвъртият филм на Потър е инкасирал £43 милиона - с £4 милиона повече от второто заглавие в класацията - "Междузвездни войни: Отмъщението на Ситите".

Трети е "Чарли и шоколадовата фабрика" на Тим Бъртън (Tim Burton), а No.4 - "Wallace and Gromit: Curse of the Were-Rabbit", съответно с £37.3 милиона и £31.8 милиона приходи от прожекции във Великобритания от премиерата си до момента.

Поради факта, че излязоха този месец, мегапродукциите "Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът" и "Кинг Конг" са на по-задни позиции - адаптацията по романа на Клайв Луис е поставена под No.8, а римейкът на Питър Джаксън на лентата от 1933 г. е извън топ 10 - на #19.

"Очаквам до края на годината Нарния да влезе в топ 5, а Конг в топ 10", казва в изявление на Screen International водещият боксофис анализатор Робърт Мичъл (Robert Mitchell).

Останалите фантастични блокбъстъри, радващи се на интереса на британските киномани, са "Война на световете", "Батман в началото" и "Фантастичната четворка". В настоящата класация те са поставени съответно под No.5, No.11 и No.15.

В топ 20 освен "Уолъс и Громит" са намерили място още три анимационни филма - "Мадагаскар" (7), Роботи (17) и "Valiant" (20).

Единственият изцяло английски филм в топ 10 е поставеният под No.10 съобразно финансовите си постъпления "Нани Макфии". С Ема Томпсън (Emma Thompson) в главната роля - на гувернантка-магьосница - семейната комедия е на чиста печалба от £16.3 милиона. Англо-американските продукции "Гордост и предразсъдъци" и "Пътеводителят на галактическия стопаджия" са на #12 и #18.

На пословичното английско чувство за хумор са допаднали 3 комедийни заглавия. Най-добре представилото се е "Хитч" - #9, подкрепено във втората десятка от "Meet the Fockers" и "Ловци на шаферки".

Миналогодишният боксофис шампион беше втората част на Шрек, а предшественикът на тазходишния - "Хари Потър и затворникът от Азкабан", беше втори.

Сподели.