Какво е хемороиди ?

Pinterest LinkedIn +

Хемороидална болест на вените, придружена от кървене от тях, пролапс на венозните възли от ануса или т.нар. хемороиди , се среща при 120 от 1000 възрастни, съобщава Medconsult.bg.

Лечение на хемороидален възел

Появата на пролапсани хемороидални венозни плексуси е характерна за етапите от 2 - 4 на заболяването. Отначало те се прибират самостоятелно, но в по-тежките случаи изискват ръчно избутване. Острият вариант на заболяването се характеризира с тромбоза (спиране на притока на кръв) по протежение на хемороидалната вена, придружена с  възпаление на самия възел и околните тъкани.

На първия етап лечението с мехлеми и супозитории, съчетани с диета, осигуряват бързо облекчаване на симптомите. След това лекарят дава препоръки, насочени към предотвратяване на обостряния.

За да се излекува заболяване от по-тежка, хронична степен, се използват минимално инвазивни хирургични интервенции или радикално отстраняване на венозни образувания.

Тъй като много пациенти отиват при лекаря прекалено късно,с  усложнени от фисури, 75% от случаите изискват хемороидектомия. Тази операция изисква обща анестезия и дълъг период на възстановяване. 

По-лесно хемороидите се лекуват  на етапи 1  и 2, когато е възможно да се извършват по-малко травматични интервенции в амбулаторна база. Ако няма признаци на кървене от хемороидалната вена, се използва склеротерапия или лигиране с латексни пръстени.

 

  • Склеротерапия - въвеждането в лумена на хемороидалната вена на разтвор, който причинява денатурация (коагулация) на протеините на вътрешната лигавица на шунтите, свързващи артериалния и венозния канал. Възелът се тромбира и след това пада;
  • Латекс лигиране- Един от най-често срещаните методи за лечение на хемороиди от всеки стадий. По време на манипулацията с помощта на аноскоп тънка еластична латексна линия - лигатура издърпва тъкан и засегнатата вена се отделя  след операцията. Понякога се налага да се извършват 3 или 4 от тези процедури;

  • При хемороиди с всякаква тежест е възможно да се извърши десатеризация на възела. Тази интервенция се извършва под ултразвуково ръководство. Хирургът идентифицира артериите, които захранват венозния сплит . Притокът на кръв спира, хемороидалните вени отшумяват. В напреднали случаи лекарят извършва подгъване на пролапсираната лигавица на ректума (мукопексия). 

 

Навременното лечение на хемороидалните възли позволява да се избегне хемороидектомия при 80% от пациентите.

 

Лечение на кървящи хемороиди

Признак за обостряне на заболяването е кървенето, което е с продължителност около 1 час. Пациентът трябва спешно да се свърже с проктолог-хирург . Кървенето се спира, като се използват ректални супозитории с адреналин. Освен това в ануса се въвеждат хемостатични материали, съдържащи тромбин и фибриноген, образувайки защитен фибринов филм, който спира кървенето. 

Друг метод е фотокоагулацията: хемороидалните вени са изложени на висока температура - „каутеризиране“. Чрез електрокоагулацията  пък се въздейства с електрически ток върху кръвоносните съдове. Такова лечение на кървящи хемороиди е ефективно на етапи от 1 до 2 на заболяването.

Medconsult.bg напомня, че без усилията на самия пациент за елиминиране на рисковите фактори за заболяването, е възможен рецидив. Ранното търсене на медицинска помощ значително увеличава шансовете да се отървете напълно от хемороидите.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.