Как се монтират охранителни камери - видове камери, избор и монтаж?

Pinterest LinkedIn +

Опазването и охраната на движимото или недвижимо имущество е приоритет за собственика, който не винаги може да е наблизо, но иска да знае какво се случва. Наличието на охранителни камери би му позволило това удоволствие и по-долу от онлайн магазин Kassabasystems ще дадат повече яснота около процеса на самостоятелното монтиране.

Какво е необходимо при монтиране на охранителни камери?

Подобно оборудване е нужно при охраната на ценни предмети, на частния дом или бизнес сгради, в магазини и молове. Местата за монтирането им могат да са най-различни и се изисква тяхното предварително определяне чрез съставяне на план. Това става на база оформлението на апартамента или сградата. Не се препоръчва преследването на 100% покритие на пространството, тъй като ще струва скъпо за покупка на оборудване.

Специалистите съветват да се наблюдават само уязвимите места. За апартамента, това може да е входната врата, прозорците, гаража и пазените ценности. Ако се търси постигане на максимална достоверност и желание за наблюдение от поне два ъгъла, необходимо е използването на две охранителни камери за една област. При избора на местата за монтаж е важно оборудването да е защитено от атмосферните влияния и от човешки щети.

Каква технология е подходяща: аналогова или IP?

При организирането на видеонаблюдение важна характеристика при избора на видовете използвани охранителни камери: дали те са аналогови или IP. Първите са по-остарели, но все още намират приложение. Съществува схващането, че разделителната способност е ниска, но това вече не е така – даже е близка до цифровия вариант. Предимствата от аналоговата технология е по-ниската цена на оборудването, лесната инсталация и пускането в експлоатация. Особеното в случая е необходимостта от цифровизиране на постъпващата от охранителните камери информация и за целта се използва видеорегистратор.

При IP охранителните видеокамери, сигналът е директно преобразуван в цифров и не се нуждае от допълнително оборудване. Това позволява моменталното изобразяване на висококачествена картина върху монитор или дисплей. Възможността при монтажа е да не се използват кабели, а безжичната WiFi мрежа за връзка. Съхранението на информацията е в облак и в реално време. Като недостатък може да се изтъкне високата първоначална цена за покупка на нужното оборудване. Характеризират се:

  • Аналоговата схема се използва, в случай че не е необходим анализ на заснетите материали и тяхното записване в облак. Това е добър избор за постоянна работа при разстояния от 150 до 500 м, без използване на допълнителни усилватели. Необходимо е оборудване, като охранителни камери, записващо устройство, коаксиален кабел или усукана двойка, автономно или допълнително захранване, твърд диск за запис и съхранение на информацията, конектори за свързване;
  • Цифровата схема е добър избор ако се търси високо качество на изображението, неговото мащабиране и съхранение на данните в облачна услуга. В оборудването присъстват нужния брой охранителни камери, кабели: само усукана двойка, суич или рутер за връзка към локалната мрежа, конектори: RJ45 или при използване на POE (Power over Ethernet) технологията се прибягва до четири чифта усукана двойка и 12V захранване.
охранителни камери

Какви охранителни камери ще ви трябват?

Възможно е поотделно да се набавят компонентите от системата за видеонаблюдение или покупката на цял комплект. В последния случай цената може да е значително по-евтина. Важно е да се помни, че съществуват външни и вътрешни охранителни камери. Ако нивото на осветление е слабо или такова липсва, трябва да има инфрачервена подсветка на обектива. Това позволява получаване на ясна картина, дори и при снимане в пълен мрак.

Според формата на корпусите си, видеокамерите са предимно цилиндрични или куполни. Последните, в повечето случаи, се монтират вътре в помещението, тъй като са по-незабележими и могат да се поставят на тавана или на стената. Първите са предимно външни и са оборудвани с корпуси, които ги предпазват от атмосферните влияния. Куполните също се срещат и навън, а прозрачното им стъкло е устойчиво на удари и вандалски прояви.

Как да ги инсталирате самостоятелно?

Ако връзката е жична, предварително определете местата за монтиране и прокарването на необходимите кабели. Следваща стъпка е монтирането на самите охранителни камери и свързването им с наличните конектори. Важно е предварително да се определи местоположението на DVR (Digital Video Recorder), захранването (автономно или мрежово), монитора и т.н.

Когато цялата инсталация е готова и отделните компоненти са свързани, идва време за настройката. При покупката, проверете за наличие на приложение или софтуер и упътване за неговото инсталиране и конфигуриране. Ако комплектното приложение не ви допада, съществуват и доста по-добри платени аналози за автоматизиране на процеса по видеонаблюдението.

Какви съвети дават от Kassabasystems?

Специалистите съветват, при избора да не се спирате на най-евтиното оборудване, а да вземете такова, което ще отговаря на нуждите. Добре обмислете местата за монтиране на видеокамерите и се постарайте да няма мъртви зони. Не е подходящо зрителните полета на отделните точки да се припокриват, тъй като това може да оскъпи системата. При нужда от маскиране на устройството, направете го така, че да не пречи на нормалното му функциониране. При инсталацията е важно да се обърне внимание, че около техниката трябва да има достатъчно пространство за охлаждане и циркулация на свеж въздух.

Ако сте на етап изграждане на сградата или в основен ремонт, окабеляването е препоръчително да се направи преди окончателното му завършване. Това ще позволи пълното скриване на проводниците и ще увеличи нивото на сигурност и устойчивост на инсталацията. Ако охраняваните помещения и сгради са в готов вид, може да прибегнете до елементите за външен монтаж, в които се поместват и скриват всички кабелни трасета. Съществува и възможност, в подобен случай, да се използва безжичната IP технология. Тя е лесна за монтаж и настройка, но не може да даде устойчивостта на връзката, каквато е кабелната.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.