Как изкуственият интелект ще направи пътуванията по-приятни

Pinterest LinkedIn +

Развитието на технологиите ще се отрази не само на дигиталния свят и на начина, по който хората работят, но и на тяхната почивка.

Развитието на технологиите навлиза във все по-интересна фаза. При това техният потенциал все още не е напълно разгърнат. Една от най-интересните технологии е изкуственият интелект. Повечето хора смятат, че той ще промени начина им на работа, но всъщност изкуственият интелект ще е навсякъде и ще промени дори и начина, по който почиваме, съобщава VentureBeat.

Компаниите по света вече тестват не една и две интересни технологии и услуги, свързани с изкуствен интелект. Те обхващат целия процес по избиране, организиране и пътуване. Всичко започва още с туристическите сайтове, социалните мрежи и приложенията. Те събират големи бази данни с личните интересни и активности на потребителите. Това им позволява да създават персонализирани предложения за всеки човек поотделно.

Автономните алгоритми взимат предвид множество критерии. От очевидните − предишни пътувания, лични предпочитания (ако са въведени) и други − до доста по-дребни детайли. Например дали даден потребител е харесал в социалните мрежи повече снимки с море или с планина. Взима се предвид и периодът на годината, финансовото състояние на потребителя и др. Последното дори може да бъде изчислено чрез анализ на снимките в социалните мрежи и какви обекти са показани на тях.

Всеки човек поне веднъж е попадал и в неприятната ситуация да пристигне на място за почивка и то да не му хареса толкова, колкото на снимките. Технологии като виртуална реалност могат да позволят на потребителите да разгледат по-детайлно хотела, плажа, пътеките за разходки. Някои компании за самолетни резервации дори подготвят приложения, чрез които потребителят може да се разходи виртуално в самолета и да си избере желаното място.

А след като пристигне, очила или приложения с добавена реалност могат да са негов личен екскурзовод. Технологията ще показва информация в реално време за местните забележителности, навигация дори превод на знаци и текстове на чужд език. Тази технология ще може да показва и интересни места за посещаване, предложения от близки магазини и ресторанти. Някои летища вече пробват добавена реалност и като помощник за ориентиране в огромните терминали и намиране на точния гейт.

Всички тези технологии вече се разработват и някои от тях са доста напредни. Те вече са във фаза на тестове в реални условия. Постепенно ще стават готови и все по-достъпни за масовия потребител.

Сподели.