Как да увеличим посещаемостта на сайта си по време на кампания?

Pinterest LinkedIn +

През последните години разнообразието в интернет става все по-голямо и за хилядите собственици на сайтове става все по-трудно да привлекат повече посетителите към своите уеб проекти. Конкуренцията за вниманието на уеб потребителите се увеличава непрекъснато. Тази тема става още по-актуална през ноември и декември, тъй като това е сезонът на най-активните кампании в интернет, когато битката за посетители е дори още по-голяма.


"Предстоят редица важни поводи за провеждане на онлайн кампании - Черен петък, Кибер понеделник, както и коледно-новогодишните празници, които поставят на дневен ред пред онлайн предприемачите въпроса: Как да откроят своите проекти и предложения? Днес не е достатъчно просто да рекламираш своя сайт. Необходимо е да си проактивен, да следиш новостите в областта на дигиталния маркетинг, да използваш разнообразни канали и непрекъснато да влагаш усилия в тази област." - споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.


Във връзка с предстоящите празници компанията публикува полезни съвети, насочени към увеличаване посещаемостта на сайтовете на своите клиенти, както и на всеки друг уеб предприемач, който иска да достигне до по-широка аудитория. Ето и най-интересните сред тях.


Съдържанието все още е "кралят"


Потребителите посещават само сайтове, които им предоставят полезно и интересно съдържание. Затова без значение дали сте медия, онлайн магазин, или представителен фирмен сайт – качественото съдържание става все по-значимо за Вашия проект. То не само ще спомогне сайтът Ви да излиза на видими позиции в търсачките, а и ще задържа вниманието на потребителите, ще ги мотивира да се върнат на сайта и да го споделят в социалните мрежи. Създавайте истории, които завладяват читателите и ги карат да ги споделят с приятели. Ангажирайте посетителите си да публикуват собствено съдържание при вас. Ако имате магазин, заложете на хубави продуктови описания, мнения на клиенти (ревюта), видеа и снимки.


Скорост и SEO – по-важни от всякога


За колко време се отваря Вашият сайт? Вече потребителите очакват сайтовете да зареждат с едно премигване на окото. Ако Вашият сайт не се отваря достатъчно бързо, има какво да направите - оптимизирайте кода, намалете размера на изображенията, изчистете ненужните плъгини и скриптове, активирайте кеширащи модули, разположете сайта си на хостинг с All SSD инфраструктура. Повече полезни съвети за оптимизация можете да намерите в блога на СуперХостинг.БГ.


SEO (Search Engine Optimization – оптимизация за търсачки) отдавна е ключов фактор за маркетиране на всеки проект в интернет. Тя Ви дава възможност да привлечете повече органичен трафик. В съвременната динамика на SEO е необходимо да се съсредоточите върху on-site оптимизацията: скорост на зареждане, техническа оптимизация на кода, полезно, уникално и ангажиращо съдържание, оптимизация на метаописания, метазаглавия, ключови думи, alt описания и др.  


Реклама в социалните мрежи


Предимствата на този подход са много точното таргетиране на аудиторията, достъпните цени на рекламите, както и  задоволителните резултати при добре обмислени промоционални предложения. Най-важното за рекламата в социалните мрежи е да си изготвите стратегия, преди да пристъпите към създаването на реклами. Обмислете: цели, визии, бюджети, структура на рекламите, послания, времетраене, позициониране. 


Текстова реклама в търсачките


Най-известната платформа за тази цел е Google Ads. Разбира се, можете да заложите и на позициониране в Bing!, Yahoo!, Yandex. Чрез реклама в Search мрежата на търсачките, Вашите реклами ще се появяват в резултатите от класиране по ключова дума. Това многократно увеличава шансовете Ви да увеличите трафика към Вашия сайт. Подгответе се с ясна концепция за целите на рекламата, помислете за посланията си и планирайте своя бюджет. 


Дисплей реклама


Дисплей рекламата е най-общо казано реклама с банер. Този тип дигитална реклама постоянно се развива и ако преди статичните визии са били атрактивни, то сега се използват html5 банери и дори rich media. За дисплей рекламата най-важни са атрактивните визии, ясното и точно послание, призивът за действие. Можете да използвате дисплей рекламите за повишаване на бранд разпознаваемостта, както и за ретаргетиране на потребители. За целта можете да включите рекламите си в дисплейните мрежи на Facebook, Google Ads, да използвате programmatic advertising или партньорски сайтове по договорка. Обмислете предварително бюджети, период на рекламата, цели и визии. 


Полезно съдържание в медиите


Изберете подходяща медия, която съответства добре на Вашата целева аудитория. Медиите притежават обширни аудитории, които биха Ви помогнали да повишите трафика към сайт си. От важно значение е не само медията, в която ще рекламирате, а и съдържанието, което желаете да позиционирате. Създайте го така, че да е полезно и интересно за Вашата таргет аудитория. Често екипът на медията може да е от помощ в това отношение.


Ангажирайте потребителите си


Използвайте различни методи за създаване на т.нар. captured (уловена) аудитория. Такива могат да са както бюлетините по електронната поща, съобщенията (нотификации) в браузъра и разбира се – активно използване на социалните мрежи (органични постове, истории). Общото между всички тях е, че могат да достигнат до вниманието на потребителя дори когато той да не се е запътил към сайта Ви. При тези методи обаче е важно да не досаждате и да спазвате регулациите за защита на личните данни (GDPR).


За какво да помислим, докато се стремим към по-висок трафик към сайта?


Описаните по-горе маркетинг инструменти могат значително да увеличат трафика към Вашия сайт както по време на кампания, така и в дългосрочен план. Когато това стане, е необходимо сайтът Ви да разполага с достатъчно хостинг ресурси. Използването на неподходящо хостинг решение за нуждите на Вашия сайт, може да доведе до забавяне на зареждането му. Възможно е той изобщо да не се отвори. Тази неприятна ситуация може да доведе до много пропуснати ползи и нереализирани поръчки напомнят още от СуперХостинг.БГ. Затова от важно значение е също предварително да се подготвите, осигурявайки необходимите сървърни ресурси за сайта Ви, за да може да е онлайн по всяко време от Вашата кампания. 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.