Как да удължим живота на съединителя?

Pinterest LinkedIn +

Начинът, по който шофирате личното си превозно средство влияе пряко върху живота на неговия съединител . Казано иначе, от вас зависи дали ще сменяте този автомобилен компонент още преди да сте изминали и 50 000 мили или ще се радвате на ефективната му работа много по-дълго време.

 

9 начина, с които можете да удължите живота на съединителя

Дръжте крака си по-далеч от педала

Една от грешките, която правят дори шофьори с богат опит е да държат крака си върху педала на амбреажа. Това е нарича още “каране на съединителя” и точно то води до неговото по-бързо износване.

Ако искате да се радвате по-дълго на ефективната работа на вашия съединител, не правете тази грешка. Защото, докато държите крака си върху амбреажа, вие на практика го държите под напрежение. А това, както се досещате никак не е добре за него.

Използвайте съединителя само тогава, когато това е наистина нужно

Друга често срещана грешка е да не се изключва съединителя, когато колата е спряла или чака на светофар. С този навик  няма да си  спестите време, а само ще навредите на съединителя си. Затова се опитайте бързичко да се отървете от него и следващият път, когато изчаквате на светофар, поставете лоста в неутрална позиция и свалете крака от амбреажа. Така ще освободите елементите му от напрежението и ще удължите живота му.

Тръгвайте на първа предавка

Да, ние сме наясно, че е много по-удобно да тръгнете на трета предавка, но това “удобство” може да ви струва прескъпо, тъй като обикновено води до износване на компонентите на съединителя.

спирачка на автомобил

При спиране, натискайте само педала на спирачката

Навик да натискат едновременно педала на спирачката и съединителя при спиране имат както по-неопитните, така и опитните шофьори. Само че този навик води не само до напълно ненужно натоварване на амбреажа, но и до отнемане на спирачната сила на автомобила. Ако и вие действате така, пробвайте  се да  преодолеете този навик и когато спирате, натискайте само педала на спирачката. А съединителя ползвайте само, когато трябва да превключите предавките.

Ползвайте ръчната спирачка, когато сте паркирали

Винаги при паркиране се уверявайте, че не сте оставили автомобила на скорост, тъй като ако го правите, натоварвате дисковете на съединителя, което води до неговото износване. За да сте сигурни, че полагате нужните грижи за съединителя си, при паркиране винаги ползвайте ръчната спирачка.

Изключвайте съединителя веднага щом смените предавките

Не правете грешката, след като смените предавките да оставите съединителя под напрежение, тъй като по този начин износвате не само неговите компоненти, но и вредите на двигателя на вашето МПС .

Превключите ли предавките, махнете ръката си от лоста

Да държат непрекъснато ръка върху лоста имат голям процент от шофьорите. Но това е вреден навик, който допълнително натоварва елементите, които отговарят за превключването на предавките.

 сменяне на предавките

Сменяйте уверено и бързо предавките

Това е грешка, която често правят неопитните шофьори, тъй като изпитват неувереност при смяна на предавките. Само че това колебаене и продължителното натискане на педала води до натоварване на съединителя и както вече ви е ясно - до износване на неговите компоненти. Ако и на вас често ви се случва да се колебаете, опитайте се да бъдете по-уверени и когато сменяте предавките действайте бързо и веднага махнете крака си от педала.

Осигурете му добра поддръжка

Дори да ползвате правилните техники за шофиране, ако не поддържате регулярно този елемент от автомобила си това може да доведе до по-бързата амортизация на  компонентите му.

За да го предпазите и удължите живота му, проверявайте и регулярно сменяйте трансмисионните течности и филтри, за да предотвратите натрупване на замърсявания, които могат да повлияят върху работата му.

Посещавайте сервиз на всеки изминати 40 000 - 60 000 км за диагностика на съединителя и има ли нещо за смяна не чакайте, а вземете мерки за подмяна.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.