Как да изберете правилния автомобил за вас

Pinterest LinkedIn +

Купуването на нов автомобил е вълнуващо събитие, но разнообразието от модели, големини и опции може да бъде смущаващо. Преди да купите автомобил обаче, има много детайли, за които трябва да помислите. На първо място, притежанието на автомобил изисква определена поддръжка и грижи. Без значение дали купувате нова или употребявана кола, имайте предвид, че и при двата случая ще ви се наложи да правите ежемесечни и годишни профилактики – от смяна на масла и филтри, през смяна на гумите (летни и зимни) до накладки, амортисьори, спирачна течност, прегледи. Ако колата ви се нуждае от нови гуми, посетете онлайн магазин Примекс, където ще откриете разнообразни промоции и отстъпки.

Така, вече сте се решили на тази стъпка. Първо определете бюджета, който може да си позволите. Ако не може да осигурите цялата сума, проучете какви са шансовете ви за кредит и доколко си заслужава. Имайте предвид, че в момента, в който купите автомобила си, цената му пада. Ако купувате жилище, цената му расте с годините, но при автомобилите е точно обратно. Затова, ако държите да карате нов автомобил, помислете доколко кредит за него си заслужава.

Като общо правило плащанията не трябва да надвишават 15% от месечната ви заплата. Този процент ви дава свобода да покривате вашите месечни разходи като наем или ипотека, храна, сметки, застраховки. Изчислете месечните си разходи, включително пари, изразходвани за забавление и свободно време.

Изберете между нова или употребявана кола. Използваните автомобили обикновено предлагат по-добра стойност, но изискват внимателна проверка от експерт, за да се гарантира, че са в добро състояние. Хубаво е да посетите сервиз, в който да се направи цялостен преглед на автомобила, а ако се колебаете къде, ПРИМЕКС може да предложи такива услуги. Избягвайте да купувате кола, която е имала много собственици, това обикновено е лош знак.

След това проучете марките (ако нямате фаворит), които се вместват в този бюджет, потърсете местни представители.

Решете какъв размер автомобил искате въз основа на семейния си статус и нужди.

Купете по-малка кола, ако искате да спестите пари. С изключение на луксозните спортни автомобили, малките коли обикновено струват по-малко от по-големите модели. Също така те харчат по-малко гориво, което ще ви спести пари в дългосрочен план. Изберете по-малка кола, ако подхожда на вашия начин на живот и ако семейството ви може да се чувства удобно вътре. Освен това имайте предвид, че много малки коли са изненадващо просторни отвътре.

Избягвайте автомобили с две врати за семейство от повече от двама души.

Ако имате деца или възнамерявате да имате деца в близко бъдеще, или пък често возите приятели, изберете автомобил с 4 врати.

Заложете на миниван или SUV, ако имате по-голямо семейство.

Ако пътувате често, ходите на къмпинг, планина или на места, които изискват превоз на определено оборудване, возите често повече от 4 души и се нуждаете от много място в багажника, изберете голямо превозно средство, което да отговаря на вашите нужди. Миниван или SUV може да превозва до 8 пътници, когато е оборудван със седалка от втори ред.

Помислете за ефективност на горивото.

Ако искате икономичен автомобил, хибридният вариант е чудесен. Ако пътувате на дълги разстояния редовно, изберете икономичен автомобил с четири цилиндъра. Наличието на по-малко цилиндри означава по-добра икономия на гориво като цяло.

Потърсете автомобили от специализирани сайтове.

Това ще ви даде представа за определени характеристики, производителността, силните страни и слабостите на различните модели автомобили. Прочетете отзиви от купувачи и автомобилни експерти, за да получите по-пълна картина.


Важно е да направите сравнение на цени.

Вижте цените на подобни автомобили от различни производители и дилъри. Ако търсите конкретен тип превозно средство, като малък хечбек, ограничете фокуса си до тази категория.

Автокъщите на употребявани автомобили често могат да ви предложат определени оферти и по-ниски цени, затова ги посетете лично.


Планирайте пробно шофиране.

Най-добрият начин да разберете дали дадена кола е подходяща за вас, е да се качите зад волана. Не се чувствайте задължени да закупите автомобил веднага, след като сте го тествали. Използвайте пробното шофиране като възможност да попитате продавача по всички въпроси за автомобила.

Проверете външността, интериора и багажника, за да сте сигурни, че всички те изглеждат добре. Уверете се, че светлините, климатика, електрическите прозорци, ключалките, електрическите седалки и всички други части работят правилно. Ако смятате, че няма да се справите, се консултирайте с експерт, който ще ви помогне в избора.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.