Как да напиша красиво пожелание?

Pinterest LinkedIn +

Всеки човек иска да получава поздравителни картички, особено ако е изпратена от любим човек, написана красиво и от душа.

Но за да се напише добро, а не банално пожелание е необходимо да положите и творчески усилия.

Ако не ви се отдава писането, за да не се мъчите направо си изберете пожелание за всеки повод от сайт с пожелания и поздрави.

Изпращането на лични пожелания и поздравления, написани на ръка, като се има предвид индивидуалността на човека към когото са адресирани би зарадвало всеки.

Нека се опитаме да разберем как да напишете красиво поздравление собственоръчно.

Имайте предвид, че изобщо не е нужно да има голям и сложен сюжет. Достатъчно е да изберете няколко топли, добре обмислени думи и да вървите в една посока, така че да не звучат хаотично. Не се срамувайте да впишете и любезни и оригинални думи за своите пожелания и поздравления.

В повечето случаи не толкова често се налага да ги произнасяме на глас. Картичката е отличен повод да изразим доброто си отношение към човек. Чрез нея, искрено пожелаваме всичко най-добро и това, колко е скъп за нас самите.

 

Как да напиша пожелание за повод

 

  1. Обръщенията към получателите

 

Поздравления за мама

Ако пожеланието не е предназначено за приятел или член на семейството, а да речем за шефа или някой, с когото поддържате официални отношения, тогава не е най-добре да започнете текста с думата „Скъпи“. Съкращенията също са неприемливи. Те показват известна степен на прибързаност и дори пренебрегване на адресата.

Родителите, братята и сестрите, дядовците и бабите се нуждаят от по-топло отношение, например: „Скъпа (майка)”, „Мила (сестра)”, „Моята любима” (ако пишете пожелания на любимия човек).

 

  1. Комплимент

За да направите това, може да опитате да напишете списък с приятни асоциации, които ви идват на ум, когато мислите за получателя. Например - свеж ветрец, слънце, коте, нежно море, цвете, птица.

След това не забравяйте да включите и асоциации в едно изречение. Например - „Приличаш на слънцето, защото до теб чувствам топлина и доброта“ или „... защото ти си толкова светъл, топъл, весел, необходим за мен“.

Що се отнася до различните епитети, не бива да се смущавате да ги използвате в поздравления. Разбира се, ако те идват от дъното на сърцето. Ако подобни сравнения със слънцето, облаците, морето и цветовете ви се струват твърде банални, може да измислите нещо друго, но е важно комплиментът ви да е реален, поне в по-голямата част.

Не бива да пишете неясни, двусмислени сравнения, които да доведат до недоумение или ще по-лошо - да обидят човека, когото искате да зарадвате с пожеланието. Ясно е, че ако момиче с малък ръст прочете нещо от рода на „Изглеждаш като кипарис, същото стройно и високо“, то с право ще бъде възприето от нея като подигравка.

Усещането за такт и добър вкус няма да ви подведе в процеса на писане на достоен комплимент. Разбира се, комплимент за мъж трябва да се различава от комплимент за жена. В първия случай е необходимо да се съсредоточите, върху неговите професионални, бизнес качества, а във втория - върху външни данни и добри черти от характера. Наред с това комплиментът „мъжки“ не трябва да бъде прекалено цветен и помпозен, но ако пишете поздравление за жена (особено романтично), тогава най-милите, топли, ярки, оригинални сравнения и пожелания ще ви бъдат от полза.

 

  1. Комплект от пожелания

Пожеланието трябва да е от сърце!

Това е ключова част на поздравленията. Не си измисляте прекалено, но поне се опитайте да стигнете до целта без да прибягвате до разни клишета. Непознат човек може да пожелае успех във всички начинания, кариерно израстване, здраве.

Универсалните са пожеланията могат да включват всички най-добри характеристики на човека, когото ще поздравите.

Пожеланието за близък приятел или член на семейството може и трябва дори да бъде по-душевно. Не забравяйте да споменете в него човекът на когото пишете. Например, ако иска нов апартамент, кола, възможност да посети някоя страна или да издържи изпит лесно и пр.

Вярно е, че избирайки пожелания е необходимо да бъдете изключително тактични, защото понякога в желанието си да бъдем оригинални се получават неща без смисъл и звучащи не на място. Ако ще се възприема погрешно, то по-добре измислете друго пожелание, отколкото да рискувате да бъде разбрано неправилно.

Освен това, човекът може да има съкровени мечти, които предпочита да не се разбират. Например, не трябва да пожелаете много деца на двойка без деца, това за тях ще е болезнена тема, която не бива да се повдига в празнично поздравление.

Обърнете внимание, че поздравленията в стиховете са друг оригинален начин да пожелаете най-доброто на някого. Важно е тези стихове да не се изтеглят от интернет, а да са написани лично от вас. Ако нямате склонност да съчинявате стихове, а след това насилствено да измислите как да напишете красиво поздравление в поезията не си струва.

Може да измислите напълно неримувани думи, но да звучат като весело пожелание. За целта си спомнете някоя смешна карикатура и нейните герои и след това нарисувайте поздравление в един стил, например: „Нека любимият ви да бъде силен, като Шрек, весел като магаре, галантен, като Котето в ботуши и страстен, като Дракон.“ Подобно поздравление със сигурност ще се хареса на някой, който оценява добрата шега и обича да се смее. Но след това, отново опитайте да избегнете баналния, измъчен хумор. Ако не ви хрумне нещо смешно, пишете в сериозен стил.

 

  1. Подпис

Ако поздравлението не е написано на ръка, а е отпечатано, тогава вашият ръкописен подпис със сигурност трябва да бъде отдолу. Преди да поставите името си или решите да останете анонимен, може да добавите: „с уважение“, „с любов“, „искрено ваш“, „винаги ваш“, „най-добри пожелания“, „ твоят верен приятел “и т.н.

Когато решавате как да напишете красиво пожелание е важно да вземете предвид стила, в който трябва да бъде написано. За шефовете и непознатите хора е подходящ равномерен, сдържан или дори официален поздравителен тон без излишни „разкрасявания“ и романтика, а за роднините и приятелите може и дори трябва да пишете с душевност, без да се смущавате от използването на милите думи.

И най-важното условие. За да имате успех в съставянето на хубаво пожелание - при съставянето му трябва да сте в добро настроение.

Сподели.