Как да изберем правилния парфюм

Pinterest LinkedIn +

Интересна и полезна информация за парфюмите можете да получите от книгата на Христина Димитрова и Петър Дяксов "Парфюмите от А до Я".

Избирането на подходящ аромат е нелека задача. Парфюмът е страхотен избор за подарък (независимо дали е за вас самите, или за близък човек), но само когато е правилният. Има много фактори, с които трябва да се съобразите, затова тук ще ви представим няколко съвета, обвързани с тях, които трябва да имате предвид при покупката на аромат. Вижте ги:

Избор на парфюм спрямо темперамента и характера

Известният сангвиник – този темперамент описва хората, с които се комуникира лесно, а те на свой ред също обожават да общуват с другите. Те са изключително чаровни и обаятелни, затова и парфюмерийното семейство на ароматната кожа и завладяващите дървесни нотки им пасва перфектно. 

Романтикът – за тези, които са издигнали романтиката на пиедестал, правилният избор са флорални и класически аромати за жените, а дървесни и пикантни парфюми за господата. 

Перфекционист меланхолик – песимисти, но изключително добре организирани (най-често до последната подробност), те най-често са интроверти с набито око за детайлите. Повечето гении принадлежат към този тип хора. Тук се придържайте към цветно-плодови и ориенталско-дървесни аромати

Спортни натури – хората, които спортуват редовно, предпочитат изчистени и свежи ухания с цитрусови и морски нотки.

Доминиращият холерик – холериците са екстроверти, които обичат да налагат контрол върху всичко. С желание и жажда за власт, която са нетърпеливи да упражнят, те не пропускат да заявяват позициите си по всякакви теми. Не е изненадващо, че предпочитанията им се свеждат до по-дръзки парфюми от дървесното парфюмерийно семейство.

Избор на парфюм според повода

Вечерен парфюм – тук изберете силен, запомнящ се аромат. Ванилията и мускусът са страхотен избор, подчертаващ чувствеността ви, а с добавянето на ветивер и кехлибар, ще усилите въздействието на аромата през цялата вечер.

Офис парфюм – избирането на подходящия аромат за офиса е съпътствано с терзания за подходящия тоалет. Изберете лек, цитрусов, "чист" аромат, за да ви вдъхне сила и вдъхновение, и нито изборът на тоалет, нито предстоящите задачи за деня ще представляват трудност за вас.

Спортен парфюм – за да се чувствате свежи, енергични и мотивирани, заложете на цитрусов, морски или пикантен аромат.

Избор на парфюм според сезона 

Пролет

Ароматно семейство: зелени

Настроението се повишава, вие самите, както и всичко около вас, се събуждате! Подчертайте това усещане с разхлаждащо, леко и свежо ухание – мента, босилек, цитрусови цветчета, полъх на безграничен океан и други.

Лято

Ароматно семейство: цветни

Лятото е сезонът на приключенията, на спомените, на ваканциите. Летните парфюми трябва да са по-леки, цветни и хладни. Известни летни нотки са бергамот, роза, жасмин, мимоза и други.

Есен

Ароматно семейство: дървесни

Есента ни води към интровертност, уют и време за истинска почивка, интро(ретро)спекция и преосмисляне. Дървесните нотки са най-подходящият избор за този сезон – топли и мускусни като пачули, ветивер, сандалово дърво и други.

Зима

Ароматно семейство: ориенталски

Зимата е любимият сезон на парфюмите – това е времето от годината, което им позволява истински да се разгърнат, да покажат потенциала и същността си. Зимата е и сезонът с най-топлите постъпки, ароматни дни и силни усещания. Изберете силен и екзотичен ориенталски парфюми, съчетаващ едновременно топлото и студеното. Най-подходящите парфюмерийни нотки са ванилия, канела, тамян, пикантни подправки, амбра и други.

Когато избирате парфюм за подарък, трябва да помислите за следните неща:

Кога ще бъде носен?

В повечето случаи определен парфюм е подходящ за определен повод/сезон или период. Знайте, че по-леките и свежи аромати са по-подходящи за деня (и лятото), а по-наситените и силни − за нощни изживявания (и зимата).

Подхожда ли на личността и характера на човека, за когото избирате аромата?

Преценете добре дали парфюмът съвпада с посланието, което искате да направите, подарявайки го. Той не трябва да скучае в някой шкаф на бъдещия си притежател, а да подчертава неговата същност и да го кара да се чувства по-добре. 

А съвпада ли и с неговия/нейния стил?

Цветните парфюми например често са по-любими на жени, които подчертават женствеността и невинността си и имат по-скоро "момичешки" вкусове. Плодовите и цитрусови аромати пък са по-подходящи за бунтарките с див и свободолюбив дух, които най-често можеш да откриеш на фестивал или на шумно събитие на открито.

Винаги взимайте предвид същността на човека, за когото избирате уханието, съобразете се с неговия вкус, стил и желания и правилният парфюм няма да бъде толкова далеч.

Източник: Книгата "Парфюмите от А до Я" с автори Христина Димитрова и Петър Дяксов.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.