10 странни неща, които не знаете за парфюмите

Pinterest LinkedIn +

Писателката и маниак на тема парфюми Барбара Херман, авторка на книгата "Ухание и поквара: Разкодиране на провокативните парфюми на века" (Лайънс Прес 2013), се рови в сексуалния подтекст и играта между половете, които се крият в историята на парфюма.

Херман споделя някои интересни прозрения с Buzzfeed за това как са били създадени класическите парфюми и от какво са били вдъхновени те.

1. Dana искали техният парфюм TABU да ухае на проститутка

 

"Dana накарали парфюмериста на Tabu (1932) Жан Карлс да сътвори парфюм, който една проститутка би носила. Можете да си купите класическите парфюми на Dana от тук".

2. Жак Герлен, класически парфюмерист, имал подобно виждане за парфюм, ухаещ на любовница

 

"Жак Герлен, създателят на класиката в жанра Shalimar (1925), казал: "Един парфюм трябва да мирише като бельото на любовницата ми".

3. За ароматите често били използвани вещества, извлечени от животински ануси


"Един от начините, по които парфюми като Shalimar се сдобивали със сексуално ухание, бил използването на "свръхдоза" от добавката "цибет", добита от аналната жлеза на животното цибетка. Това означава, че баба ви се е къпала в парфюм с добавка от анален крем."

Оу…

4. Bandit de Robert Piguet е вдъхновен от женски бикини


"Bandit (1947) е създаден от парфюмеристката и бивш модел Жермен Селие, която е била лесбийка. Смята се, че ароматът е бил вдъхновен от уханието на модели, които си сменяли бикините на модно шоу на Робърт Пиге. Наподобява миризма на мъхеста кожа, която сега влиза в състава на ароматите за мъже."

5. Вместо да пушат цигари през 20-те, жените просто можели да се напръскат с цигарен аромат


"Парфюмът Habanita (1925) от Molinard някога всъщност парфюмирал цигарите. Смятало се за непрестижно и някак неморално жените да пушат, а Molinard направил пушенето още по-неприемливо, като създал парфюм, който да се добавя към цигарите. Скоро той се превърнал в парфюм, който имал ухание на цигари с нотки на тютюн".

6. Понякога парфюмите не са създадени специално за човешката кожа


"Парфюмът Zibeline от Weil е бил създаден, за да ароматизира естествената кожа."

7. Съдържанието на стомаха на кит може да бъде ключ към наистина прекрасен аромат


"Амбрата е съставка, която е по-скъпа и от злато. Тя е продукт, изхвърлен от раздразнения стомах на някои видове китове. Амбрата плува по повърхността на водата и събира кислород. Колкото по-дълго престои така, както отлежава хубавото вино, толкова по-добре мирише амбрата. Измитите и изсушени добре останки е това, което в крайна сметка влиза в състава на парфюмите."

8. Бобрите произвеждат вещество с плодова миризма, наречено кастореум


"Кастореумът е секрет, произвеждан от жлезите на бобър, който се използва в парфюми с животинска нотка. Освен това може да бъде част от "естествения вкус", който намирате в малиновите и ягодовите сладка, включително и в сладоледа. Придава сладост към прикритата си животинска миризма." 

Chanel’s Cuir de Russie смята кастореума за добра идея.

9. Рок динозавърът Кийт Ричардс от Rolling Stones може да е използвал женски дезодорант

 

"Носи се слух, че Кийт Ричардс използва парфюм Joy by Patou (1931), който се слави като най-добрият парфюм, правен някога."

10. Животинските съставки подсилват естествените и еротични миризми на тялото

 

"Животинските съставки в парфюмите в миналото били използвани, за да подчертаят естествените аромати на тялото, които били считани за еротични и сексуално привлекателни. Това е в противовес с теорията, че парфюмът е бил създаден, за да прикрива миризмите на хората, които не се къпят."

А вие? Кое от тези 10 неща не знаехте за парфюмите? А може би искате да ни споделите още нещо интересно за тях?

Сподели.