Как да изберем и купим кола втора употреба?

Pinterest LinkedIn +

На българския автомобилен пазар тенденцията за увеличаване възрастта на автомобилите продължава. През изминалата 2020 г. 20-годишните автомобили са се увеличили с още 120 хил., докато средната възраст на автомобилите за Европа е 10 г. Поради ниската си цена автомобилите втора употреба водят в класациите по продажби.

Правилният избор на употребяван автомобил не е много лесен. Винаги съществува колебание какъв да бъде и колко да струва. За да не бъдете разочаровани по-късно от избора си, има изисквания, с които е добре да се съобразите.

Каква кола да си купите?


Преди да си набележите определен автомобил по обява или при посещение в автокъща, уточнете:

с какъв бюджет разполагате;
с каква цел ще използвате автомобила;
на какво гориво предпочитате да бъде;
какъв да бъде двигателят;
какви средства бихте отделили за застраховане, обслужване, ремонт и гориво.

Когато сте се ориентирали към определена марка и модел, не рискувайте с първата кола, която ви е харесала. Важно е да не се доверявате на 100% на продавача, без да сте проверили сами качеството на автомобила.

Ако не сте убедени, че можете да се справите сами, по-добре е да потърсите помощ от професионалист за огледа. Това може да бъде ваш приятел, автомонтьор от автосервиз или специалист от фирма за оглед на кола.

На какво да обърнете внимание при огледа?


За да се предпазите от некоректни търговци, първоначалният оглед на колата е много важен. Ако ще я купувате от автокъща, в повечето случаи се разрешава автомобилът да бъде закаран до автосервиз за проверка на моментното състояние, като това може да включва и компютърна диагностика.

Оглед на купето относно:
- разлики в цвета на външни детайли;
- наличие на надигания, разминавания и фуги;
- ръжди и удари по леглото на резервната гума;
- следи от заварки, изкривявания или несъответствия в боята на различни детайли под предния капак;
- ръжда и цялост на уплътненията по вътрешните ръбове на вратите.

Тестване на съединителя


Може да го направите, като запалите автомобила и се заслушате дали има промяна в звука при натиснат съединител. Ако е така, вероятно трябва да се смени аксиалният лагер.

При отделяне на съединителя:
- ако отделя горе, за смяна е феродовият диск;
- ако колата тресе и угасва при ниски обороти, вероятно има изкривен притискателен диск.

Тестване на охладителната система

Проверка на антифриза


При студена кола проверете дали е бистър антифризът. Ако в него има боклуци, масло и бензин, вероятно проблемът е в главата на мотора, което води до скъп ремонт.

Проверка на маркучите

Запалете колата и изчакайте да вдигне 90°. Отпред при двигателя пипнете маркучите, отиващи към радиатора. Трябва да са нормално твърди. Освен това и горният, и долният маркуч трябва да са топли. Ако е топъл само горният, значи термостатът е за смяна. За смяна е и ако автомобилът загрява трудно и парното не работи ефективно.

Тестване на ходовата част


Ако при потегляне на автомобила отначало с максимално навит ляв волан, а после с десен, се чува почукване от предните колела, външните карета подлежат на смяна.

Добре е да покарате колата по разбит път с около 20-30 км/ч. и ако усетите почуквания на волана, вероятно има проблеми по различни детайли на окачването.

Тестване на двигателя


При неработещ мотор:
- Развийте капачката на маслото и огледайте вида ѝ. Трябва да е чиста и да има масло по нея.
- Вдигнете щеката на маслото и го огледайте. При бензиновите коли е нормално да е с цвят на пчелен мед, а при дизеловите – катранено черно. Ако е пресечено, ще имате нужда от нова гарнитура.

Ако от ауспуха излиза син пушек при запален мотор, двигателят харчи много масло.

Корозия


Ръжда се образува най-често по праговете, колесните арки, под гумените уплътнители, долния ръб на капака на багажника и др. Това са и частите, които трябва да оглеждате най-вече за ръжда.

Спирачки


Тествайте спирачките за твърде голям спирачен път, отклоняване встрани или странични звуци.

Гуми


Неравномерно износените гуми са знак за евентуални дефекти в каросерията или проблеми в окачването.

Интересувайте се и от пробега на автомобила. Обърнете внимание на техническия паспорт, а ако автомобилът има сервизна книжка, това е предимство в полза на покупката.

И при най-малкото съмнение относно избрания автомобил, не вземайте прибързано емоционално решение, а се презастраховайте и потърсете друг, най-добре от автокъща с добра репутация.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.