"Където спят децата" - тъжната история на света през погледа на Джеймс Молисън

Pinterest LinkedIn +

Чували ли сте името Джеймс Молисън (James Mollison)?! Британският фотограф може и да не е толкова известен като Тери Ричардсън (Terry Richardson), Ани Лейбовиц (Annie Leibovitz) или Стивън Мейзъл (Steven Meisel), но безспорно има своето заслужено място в Меката на изкуството.

И също така, за разлика от тях, е допринесъл далеч повече за привличането на вниманието на обществеността върху наболели културни и социални проблеми от глобално значение. Всъщност, ако за някои провокацията е най-вече гледна точка върху сексуалната революция, то при Молисън тя е по-значима като метод за разкриване на неравенството по света.

В този аспект, уникална по своята същност остава "Където спят децата" (Where Children Sleep) – една изключително трогателна и тъжна серия от кадри, показващи колко различен начин на живот водят децата в отделни страни, култури и социални слове по света. Работещ за Benetton, Молисън е в основата на повечето от благотворителните кампании на марката, насочени към подобряване качеството на живот, като например тази за развиващите се страни през лятото на 2010 година – "Африка работи" (Africa Works).  

Тук е моментът да отбележим, че цялото му творчество и насоката съвсем не са случайно подбрани – Джеймс е израснал във Великобритания, но е роден в Кения, където е станал свидетел на социалната несправедливост още като дете.

И преди да ви представим прочутата му серия Where the Children Sleep, ще си позволим да ви препоръчаме и фотопоредицата The Memory of Pablo Escobar - историята на най-богатия, скандален и брутален гангстер в човешката история, разказана с кадрите от частния затвор на наркобоса.

Сподели.