Jurassic Park - двадесет години по-късно

Pinterest LinkedIn +

Още с излизането си на екран през юни 1993 година Jurassic Park се превърна в един от най-касовите филми в историята на киното. Двадесет години по-късно историята, разказана от Стивън Спилбърг (Steven Spielberg), не само не е загубила зрелищността и очарованието си, но и със сигурност ще си спечели много нови фенове, завръщайки се на големия екран в 3D формат.

Появата на утвърдени кинокласики в триизмерен формат е актуална тенденция - не само защото 3D технологията засилва въздействието и зрелищността на лентата, но и защото това е прекрасна възможност за по-младата публика да види на голям екран стари, но стойностни филми.

Колкото и да е напреднало домашното кино, в повечето случаи все още не може да конкурира магията на киносалона.

След като миналата година гледахме Episode I от сагата Star Wars на Джордж Лукас (George Lucas) в 3D формат, тази година още една безспорна класика се завръща на екран с триизмерна визия - Jurassic Park на Стивън Спилбърг (Steven Spielberg). Поводът е наближаването на двадесетата годишнина от създаването на лентата.

Jurassic Park е екранизация по едноименния роман на Майкъл Крайтън (Michael Crichton), който е и съсценарист на лентата заедно с Дейвид Коп (David Koepp). Повечето от вас вероятно свързват Крайтън и с други романи, превърнали се в основа на изключително успешни филми като The 13th Warrior, както и с хитовия сериал ER (Спешно отделение), чийто създател е.

Филмът на Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) е отличен с три награди "Оскар" за визуалните си и звукови ефекти, които в 3D вариант вероятно ще пожънат още по-големи успехи и популярност сред феновете. 

Освен на наистина впечатляваща визия и изпълнен в напрежение и динамика сюжет Jurassic Park залага и на поставянето на един морален въпрос, чиято актуалност също не е намаляла през тези 20 години - доколко е редно да използваме напредъка на науката и технологиите без оглед на евентуалните фатални последствия от това.

Главните роли в Jurassic Park са поверени на Сам Нийл (Sam Neill), когото повечето от вас вероятно са гледали и в The Hunt for Red October, The Piano, The Jungle Book, а през последните няколко години и в доста сериали, сред които Alcatraz на Джей Джей Ейбрамс; Лора Дърн (Laura Dern), която освен с донеслия й номинация за "Оскар" Rambling Rose може би свързвате и с Wild at Heart на Дейвид Линч (David Lynch); Джеф Голдблум (Jeff Goldblum), добре познат на феновете на сериали с ролята си в Law & Order: Criminal Intent и Ричард Атънбъро (Richard Attenborough), известен колкото с работата си като актьор, толкова и като режисьор на донеслия му две награди "Оскар" Gandhi.

Историята започва с ексцентричния милионер Джон Хамънд (Ричард Атънбъро), който създава един наистина неповторим увеселителен парк. Екипът от учени, които работят за него, успява да открие ДНК на динозавър и да върне към живот някои от най-опасните видове от тях.

Именно по тази причина преди да отвори парка за посетители Хамънд има нужда от мнението на експерти, които да потвърдят, че безопасността е на достатъчно високо ниво. Така в Jurassic Park се озовават математикът Иън Малкълм (Джеф Голдблум) и палеонтолозите Алън Грант (Сам Нийл) и Ели Сатлър (Лора Дърн).

Заедно с тях в обиколката на парка се включват и внуците на Хамънд. Само че докато те се любуват на живите динозаври, островът, на който е построен паркът, е връхлетян от буря и системите за сигурност отказват.

Очарованието на Jurassic Park е колкото във впечатляващите ефекти и реалистичността на динозаврите, допълнително засилена от новата им триизмерност, толкова и във визуализирането на неизменното човешко желание за постигане на невъзможното, връщане в миналото и контрол над природата.

Силата на въздействието му пък е в майсторски изградения съспенс, вече споменатата реалистичност и посланието му, че има граници, които не бива да бъдат прекрачвани.

Сподели.