Женени с деца (Married... with Children)

Pinterest LinkedIn +

За какво се сещате, когато чуете песента Love and Marriage на Франк Синатра (Frank Sinatra)? Ако отговорът е: "За Ал Бънди!", можете да сте сигурни, че не сте единствени. "Женени с деца" (Married... with Children) е не само един от най-успешните комедийни сериали на FOX, но и любимо заглавие на няколко поколения фенове по цял свят.

В света на телевизионните сериали адаптациите не са нещо необичайно. След сравнително
успешната българска адаптация на френския ситком "Тя и той", всички се досещаха, че е въпрос само на време да се появи и друго подобно заглавие. Феновете на хитовия сериал "Женени с деца" със сигурност са останали приятно изненадани, че ще видят именно него в роден вариант. Не можем да отречем, че подобен проект е изключително амбициозно начинание, като се има предвид колко добре познат е оригиналът. Нито пък имаме амбицията да правим сравнения между двата ситкома. Заслужава си обаче да отделим внимание както на оригинала, така и на българската адаптацията.

Единадесет сезона са успех, който не всеки сериал постига. "Женени с деца" не само успява да се задържи толкова време на екран, но и се нарежда сред най-успешните и най-дълго
излъчваните заглавия на FOX. Фактът, че продължава да се върти в телевизионния ефир повече от двадесет години след създаването си, е достатъчно красноречив.

Идеята:

"Женени с деца" (Married... with Children) е създаден по идея на Майкъл Дж. Мой (Michael G. Moye) и Рон Лийвит (Ron Leavitt). Двамата са работили заедно и по един от предишните си
проекти - ситкома It's Your Move, създаден само няколко години преди "Женени с деца", през
1984 година. Идеята им да представят забавния живот на едно нефункцинално и доста шантаво американско семейство бързо си спечели множество почитатели, но сериалът успява да предизвика и неодобрението на по-традиционно настроените си съвремнници. Днес "Женени с деца" безспорно се нарежда сред класиките в жанра и заслужено присъства в класации като "100-те най-добри ТВ програми на всички времена" на списание Time.

"Женени с деца в България" не е първата адаптация на хитовия сериал - различните версии на ситкома се появяват по цял свят - в Аржентина, Русия, Германия, Великобритания, Унгария... и вероятно тепърва предстоят още. Българският римейк е съвместна продукция на Нова ТВ и Old school.

Началото:

"Женени с деца" (Married... with Children) стартира на 5 април 1987 г. в мрежата на FOX,
а първият сезон се състои от скромните тринадесет епизода. Въпреки че като цяло е добре
приет от публиката,  сериалът не е с най-високия възможен рейтинг, но още от самото си
начало има своите верни фенове.

Премиерата на "Женени с деца в България" беше на 26 март тази година по Нова телевизия. И въпреки че първият сезон, който се състоеше от шеснадесет епизода, приключи на 14 май, онези от вас, които са пропуснали да го видят, могат да гледат повторенията на епизодите
този месец.

Героите и звездите:

Ал Бънди

Ал Бънди със сигурност не е нито съпруг мечта, нито баща за пример. По свой особен начин се старае да се справя с двете роли. Същото може да се каже и за българския вариант на персонажа Жоро Биков. И двамата обичат искрено и най-много простите неща като бирата, телевизора и дивана. И продават обувки.

Ролята на Ал Бънди е емблематична за американския актьор Ед О'Нийл (Ed O'Neill). И вероятно винаги ще го асоциираме първо с нея, въпреки че в момента той е в една от главните роли в изключително успешния ситком "Модерно семейство" (Modern Family).

Българският актьор Георги Борисов е в ролята на Жоро Биков в "Женени с деца в България", но вероятно го свързате и с "Каналето", и с комедията "Шменти Капели".

Пеги Бънди

Пеги Бънди е, да кажем, доста нетрадиционна съпруга и домакиня, а готвенето със сигурност не е стихията й. И едва ли ще я определите като грижовна майка, но колкото и да е нестандартен, подходът й към децата определено върши работа.

Кейти Сегал (Katey Sagal) е актриса, която феновете на сериалите познават добре и са виждали в много различни роли - от червенокосата Пеги Бънди до изключително грижовната майка в ситкома "Осем прости правила" (8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter) и респектиращото амплоа в "Синовете на Анархията" (Sons of Anarchy).

Стефания Колева, която със сигурност свързвате и с друга българска адаптация на комедиен
сериал - "Тя и той", се справя прекрасно с ролята на съпругата на Жоро Биков - Цвети, точно
толкова червенокоса, ужасно облечена и неможеща да готви, колкото и Пеги Бънди.

Кели Бънди

Кели е красивата и не особено умна дъщеря на семейство Бънди, която предизвиква мъжкото
възхищение, но определено не умее да подбира правилно гаджетата си. И макар че често забравя мислите си и не използва дълги думи, винаги успява да получи всичко, което иска.

Роля на Кели в оригинала на "Женени с деца" е поверена на Кристина Апългейт (Christina
Applegate). Впоследствие сме я виждали и в други хитови сериали като "Приятели" и "Коя е
Саманта?", но и на големия екран в комедиите "Да преживееш Коледа", "Любов от разстояние" и "Ергени за седмица".

У нас Кели Бънди се превръща в Сиси Бикова, също не особено интелигентна, но не по-малко очарователна блондинка. Ролята е поверена на младата актриса София Маринкова ("Виолета, Жоро и аз").

Бъд Бънди

Бъд е доста по-интелектуално надарен от сестра си, но пък няма никакъв успех сред жените, а това е основната му цел. Неуспехите му го превръщат в обект на подигравка за сестра му,
жертва на нетрадиционни и напълно безполезни родителски съвети от баща му, и предизвикват искреното съчувствие на майка му.

Дейвид Фостино (David Faustino) изпълнява ролята на Бъд. В "Женени с деца в България"
персонажът е кръстен Боби, а ролята е поверена на тринадесетгодишния Павел Ковачев.
Семейство Бънди си имат куче - симпатичния, рошав Бък и не по-малко колоритна двойка за
съседи - Марси Д'Арси и съпругът й Джеферсън Д'Арси (а преди него първият й съпруг Стив
Роудс). Ролите са поверени на Аманда Биърс (Amanda Bearse) и Тед Макгинли (Ted McGinley).

Семейство Бикови също си имат куче - голдън ретривъра Цезар. А съседите им са отскоро женените семейство Николови - Дора (Александра Сърчаджиева) и Мишо (Любомир Ковачев, когото познавате от "Забранена любов" и "Чужденецът").

Историята:

Едва ли е нужно да казваме, че и в двата случая, ситуацията е идентична - един особено забавен поглед към брака, семейството, децата и абсурдните комични ситуации, които са естествено последствие от тях.

Любопитни факти:

Първата адаптация на "Женени с деца" е германската, чието оригинално заглавие е "Hilfe, meine Familie spinnt". Излъчването й започва през 1992 г. и е прекратена след само един сезон.

След последния сезон на оригиналния сериал са направени три "специални" епизода, включващи и повторно събиране на оригиналния актьорски състав.

Мислите на кучето Бък, които чуваме от време на време в епизодите, далеч не са ласкателни за стопаните му. Наказанието му за тази "неблагодарност" е фактът, че след смъртта си се преражда в Лъки - следващия домашен любимец на семейство Бънди.

Сподели.