"Жената в черно" - зловеща английска приказка за възрастни

Pinterest LinkedIn +

Ако сте се притеснявали, че Даниел Радклиф (Daniel Radcliffe) няма да успее да излезе от амплоато на момче магьосник, в което сме свикнали да го виждаме през последното десетилетие, "Жената в черно" (The Woman in Black) със сигурност ще ви изненада приятно. Лентата е екранизация по едноименния роман на Сюзан Хил (Susan Hill), а на режисьорския стол е Джеймс Уоткинс (James Watkins).

Даниел Радклиф е безспорен любимец на цяло поколение верни Хари Потър фенове и един от най-интересните млади британски актьори. Изпълнението му в "Жената в черно" със сигурност е успокоило почитателите му. Актьорът определено успява да излезе от образа, с който сме свикнали да го асоциираме. Нещо, което голяма част от колегите му посветили дълго време на една роля не успяват да направят.

Може би, заради мрачната атмосфера в последните две части на "Хари Потър", все пак няма да ви липсва напълно усещането, че на персонажа му липсват очилата и магическата пръчка. Зловещата призрачна история обаче е напълно лишена от магия, излишен героизъм и щастлив край, което определено е едно от положителните качества на филма, но съвсем не е единственото.

Наред с красивата и напълно придържаща се към епохата визия, която ще впечатли онези от вас, които имат слабост към английското кино, освен заради всичко останало и заради пейзажите, стегнатото действие и добре изградения съспенс, задължителен елемент за всеки трилър, правят лентата приятна за гледане дори и ако не сте запалени по мистериите.


"Жената в черно" всъщност е доста камерен филм, що се отнася до актьорски състав и локации и не може да бъде наречен нито зрелищен, нито мащабен.

Динамичен също не е най-подходящото определение за лентата, но тя със сигурност няма да ви отегчи с безкрайно и мудно действие, в което липсват събития. Атмосферата е допълнена от музиката на двукратно номинирания за "Оскар" композитор Марко Белтрами (Marco Beltrami) създател на саудтраците на "Писък", "Войната е опиат" и "3:10 до Юма".

"Жената в черно" не е първата екранизация по романа на писателката Сюзан Хил. Книгата, която е едно от най-успешните произведения на британската авторка, първо е адаптирана за театралната сцена, а през 1989 година се появява и телевизионна адаптация. Действието се завива в английската провинция в началото на 20 век.


Сюжетът притежава всички характерни за жанра елементи - зловеща изоставена къща, проклятие, ужасяващи тайни, които тепърва ще бъдат разкрити и призрак, който жадува за отмъщение и сее смърт. Особено интересното в случая е, че успява да се доближи максимално до всички клишета, които можете да очаквате от подобна история, без да се впуска напълно в тях и да става абсолютно предвидим.

Режисьор на лентата е Джеймс Уоткинс. Предишната му лентата Eden Lake му донесе няколко награди и популярност сред феновете на хорър жанра, към който очевидно клонят и собствените му предпочитания. Сценарият е дело на Джейн Голдман, чиято филмография определено е впечатляваща, заради присъствието на заглавия като "Звезден прах" и "Х-мен: Първа вълна".

Актьорският състав е допълнен от ирландеца Киаран Хиндс (Ciaran Hinds), който си партнира с Радклиф и във втората част на "Хари Потър и даровете на смъртта". Наскоро го гледахме и в шпионския трилър "Дама, поп, асо, шпионин" и фантастиката "Джон Картър: Между два свята".


Историята разказва за млад адвокат (Даниел Радклиф), който се опитва да преодолее смъртта на съпругата си и да се грижи сам за малкия син. Изпратен в провинцията, за да продаде зловеща изоставена къща, скоро след пристигането си, той се убеждава, че слуховете за жаден за отмъщение призрак на жена, който обитава къщата, са истина. Въпреки усилията му да помогне на мистериозното привидение да намери покой, в селото започват да се случват ужасяващи неща.

Филмът, чията световна премиера беше през февруари, беше добре приет както от публиката, така и от критиката и се представи доста добре в боксофиса. Така че е напълно логично, че създателите му замислят и продължение, което ще носи заглавието The Woman in Black: Angels of Death, а действието ще се развива четиридесет години след събитията в "Жената в черно".

В заключение - ако обичате зловещи и призрачни истории, "Жената в черно" със сигурност ще ви допадне. Препоръчваме ви да не избирате късна прожекция, ако не искате да сънувате кошмари.


Сподели.