Jamie Woon в София: нищо повече от музика

Pinterest LinkedIn +

2011-а година беше адски наситена с качествени музикални събития, но концертът на Jamie Woon на 7 декември определено беше сред най-изненадващите случки в нея.

Прясно похвален от BBC, стопроцентово актуална поп звезда и твърде вероятна бъдеща икона на алтернативния и иновативен нов британски поп, Jamie Woon пя пред едва няколкостотин човека, които буквално можеха да го докоснат в Sofia Live Club.

Все едно да гледаш от 2 метра как Ейми Уайнхаус се опитва да пие от микрофон към края на покъртителен джем сешън сред приятели някъде в югоизточен Лондон. Само дето всички знаеха кой е Jamie Woon и накъде върви кариерата му. Между другото Ейми и Джейми са съученици от съседни випуски в Brit School, където по тяхно време са се подвизавали още Adele, Leona Lewis, Jessie J и други такива…

След подгрявката на StefaK (Menta Session), Jamie Woon и James Wood (кийборд, китари, беквокали) се качиха на сцената и започнаха концерта. Е, по-незнаеща как да реагира публика на първа песен не бях виждала.

Присъствието му беше толкова естествено и същевременно респектиращо, че хората буквално имаха нужда от 1-2 песни, за да преминат към режим "обичайно поведение" (бурни аплодисменти, снимане с телефони, викове). Преди това просто бяха като хипнотизирани и само гледаха и слушаха.

"Непринуден" е недостатъчно определение. През целия си концерт Jamie Woon се усмихваше рядко, благодареше малко, не говореше между песните изобщо и нито веднъж не помоли за аплодисменти. Беше облечен с измачкана широка риза, анцугоподобен панталон и кецове.

Поведението и присъствието му създадоха уникална атмосфера на интимност, споделеност, приятно изживяване, което няма нужда от нищо повече от сцена, публика, музика и посредник между трите.

В съвременния свят на алтернативните YouTube звезди не е достатъчно просто да пееш добре. Jamie Woon определено е много повече от изпълнител, но вместо демонстративно да го доказва, той просто си посвири.

Разпознаваем глас, пеене в класическите традиции на R'N'B, блус и соул, плюс синтезатор и няколко китари. От време на време – атмосферични хармонични електронни подложки, естествено преминаващи в бийтбокс, луупове и най-различни ефекти на гласа.

Идеалното сечение между акустика и електроника, с много влияния (от джаз и келтски фолклор до ранен 2-step garage и дъбстеп), които в крайна сметка създават въздействаща, емоционална и от време на време - танцувална съвременна поп музика. В пъти по-въздействаща на живо, отколкото на запис.

След концерта Jamie Woon просто слезе от сцената (отново без излишно махане, поклони или нещо от този вид) и остави Pearson Sound да изпълни въздуха с тежък дъбстеп, електроника и най-новото от бас сцената във Великобритания.

Ако пишех в жълт всекидневник, щях да завърша с кратък очерк за присъствието на Графа, Орлин Павлов и Мария Илиева.

Вместо това ще завърша така: на 8 декември Jamie Woon пее в Барселона с James Blake. След около година хонорарите им ще се увеличат право пропорционално на шансовете да ги видим отново толкова отблизо. В този смисъл - честито на присъстващите в Sofia Live Club и благодарим на www.mymir.bg, които организираха събитието.

Сподели.