Изненада! "Пулицър" за Кендрик Ламар

Pinterest LinkedIn +

Американският рапър Кендрик Ламар стана първият хип-хоп музикант, награден с "Пулицър". Престижните американски награди се връчват за високи постижения в журналистиката и изкуствата.

Високата оценка Ламар получи за албума си "Damn", с който спечели и други чисто музикални награди през последните месеци, включително "Грами". Комисията, която определи носителите на годишните награди "Пулицър", описва "Damn" като "виртуозна колекция, обединена от автентичен език и динамичен ритъм, която улавя и пресъздава сложността на живота на съвременните афроамериканци". В музиката на албума се усещат влияния от стилове като джаз и блус, а в текстовете се преплитат мотиви за любовта, религията и расовата политика в САЩ.

Досега "Пулицър" за музика са печелили изпълнители, които творят в сферата на класическата музика и джаза. Сред другите носители на наградата тази година са изданията "Ню Йоркър" и "Ню Йорк таймс", които бяха отличени за разкритията си за Харви Уайнстийн, дали тласък на глобалните движения срещу сексуалното насилие #MeToo и Time's Up. Наградата за проза получи писателят Андрю Шон Гриър за романа си "Less". 

Сподели.