Излиза новият 72-ри брой на музикалното списание РИТЪМ

Pinterest LinkedIn +

Новият 72-ри брой на музикалното списание РИТЪМ излиза на пазара от 24 септември 2003. В него ще намерите: Пласибо, Ъпсурт, Дийп Пърпъл, Фиш, Тайп Оу Негатив, Денди Уорхолс, Симпъл Майндс, Антилууп, Атомик Китън, Бионсе, Джейн’с Адикшън и др.

В него ще намерите:

• На корицата – ПЛАСИБО след размазващия им концерт пред 5 хиляди души в София. Талантливата и скандална сензация на модерния рок, която изля свръхдоза музика в НДК на 12 септември, направи потресаващи признания пред РИТЪМ. Ето само малка част от тях:
Браян Молко: “Ние не лежим ден и нощ в мазето със спринцовка в ръката, бълвайки някаква невероятна поезия, втренчени в луната. Това са пълни глупости. Музиката е адски трудна професия и ние си скъсваме задниците от работа.”
Стефан Олсдал: “Не мисля, че скандалните подробности за мен и Браян в пресата са ни навредили. По-скоро насочиха вниманието към нас. Просто бяхме честни за това какви сме и какво правим. Позволихме си да говорим открито за всичко това.”

• ЪПСУРТ и албума Поп-фолк - трети удар между очите от най-различната БГ хип-хоп банда. Истината за тях и за останалите в родната рап сцена в най-директното им интервю напоследък.
Ицо Хазарта: “Хората започнаха да вярват повече на нас, отколкото на новините. Ние казваме истината много по-просто и без да шикалкавим. Медиите заблуждават и ни занимават с всичко друго, но не и с истината. А това, което вълнува хората, ние го знаем, защото сме едни от тях. И го казваме на глас. Силно!”
Бат Венци: “Проблемът с тревата не е в легализацията. Проблемът е в конспирацията. Ако я легализират, ще има акциз и той ще отива в държавата. А сега всичката парà отива не в държавата.”

• ДИЙП ПЪРПЪЛ. “Вече ние сме модерното!”, сензационно заявява пред РИТЪМ Роджър Гловър, басистът на британските хард рок легенди. Ето още няколко знаменателни цитата от уникалното интервю:
“Когато навремето се присъединих към Дийп Пърпъл, това не бе група, желаеща известност и основната ни идея не беше да сме рок звезди, за които хората да казват: “Хей, вие сте легендарни!”. Това никога не е било намерението ни – основното за нас беше да правим добра музика.”
“Синовете ми пораснаха – вече са на 20 и на 22 години. И двамата са музиканти, правят хип-хоп. Гордея се с това, което правят, макар че не харесвам тази музика.”

• ФИШ. Именитото гърло на прогресив рока – в ексклузивно интервю за РИТЪМ след концерта си със САС Бенд в Банско. Ето част от ироничните забележки на бившия вокал на Мерилиън:
“Времената с Мерилиън бяха велики, защото адски бързо се издигнахме. Но имаше много неща, които не ми харесваха. Сега не бих пял с тях отново.”
“Когато се гледам в огледалото сутрин, не си казвам “аз съм музикална легенда”. Казвам си: “Мамка му! Брадата ми е прекалено дълга!”. Не се мисля за по-специален от доктор или техник. Не мога да правя това, което те правят. Когато идвам да свиря, на границата искат и моя паспорт. Всеки певец, който се събужда и си казва колко е важен, е чекиджия. Предпочитам да играя футбол.”
“Прогресив рок стана лошо име, защото има много лайна, като Арина например, които повтарят същата формула и си мислят, че като правят дълги парчета, ще бъдат приети от феновете на прогресив музиката. Адски са ми скучни. Не харесвам тази музика.”

• Тайп Оу Негатив. Най-известната готик рок банда издава размазващ нов албум и бърза да даде разяснения пред читателите на РИТЪМ. Мозъкът на групата Джош Силвър най-после признава:
“Не мисля, че има много нови елементи в албума. По-скоро става дума за комбинация на старите ни идеи. Смесихме неща, които имат 14-годишна история.”
“Мисля, че сега вкусът на хората е гаден и те консумират лайна. Не мога да обвинявам радиото или MTV, защото щом хората купуват, ще има и пазар. Мисля, че вината е в публиката. Тя би трябвало да има по-строга преценка.”
“Бийтълс взимаха субстанциите. Ние просто откраднахме продукцията им.”

• Денди Уорхолс. Нашумелите покрай рекламата на Vodafone алтернативни американци тръгват на турне с Дейвид Боуи и изкарват четвърти албум, в който проявяват леки ретро пънк забежки. Китаристът им Питър Холмстръм дава специално за РИТЪМ подробностите около него, както и любопитни разяснения за психеделично-наркотичния имидж на групата и за това защо Дендис не се вписват в нито едно от новите течения на американския рок:
“Най-големият ни хит досега беше един малко необмислен начин фронтменът ни да опише колко гадно се чувства заради това, че бившето му гадже е наркоманка, която си прецака живота. По онова време МТV правеше поредица за т.нар. “хероинов шик”. Покрай него всички топ моделки изглеждаха страшно мършави и ходеха като дрогирани. Хероинът някак стана модерен по един изчанчен, гротесков и грозен начин. Всеки от нас е губил по няколко приятели или роднини заради свръхдози.”
“Почти всички американски групи звучат ужасно. Не съм фен на Линкин Парк, Блинк 182, Корн или Мерилин Менсън. Не ми харесва този агресивен стил, а не сме и ар-енд-би банда или пък хип-хопъри.”

• Гепи! Кой и защо краде в БГ музиката? Каква е истината за хитовете на Мишо Шамара, Д-2, Каризма, Мастило? Авторски парчета или безогледна кражба? Ще разберете от единствения по рода си анализ – само в РИТЪМ и никъде другаде. Началото на тенденцията “превеждай и владей” тръгва от... Сигнал и Братя Аргирови...

• Още теми в броя: Симпъл Майндс, Антилууп, Атомик Китън, Бионсе, Джейн’с Адикшън и др.

• Над 50 нови албума в ревю секцията – под лупата на музикалния официоз.
Сподели.