"Изгубени в България" - американци обикалят провинцията в реалити шоу по Нова ТВ

Pinterest LinkedIn +

Двaма чужденци, незапознати с българския бит, но любопитни да го опознаят; слабо говорещи български, но решени да го учат; чужди на българските традиции, но достатъчно авантюристични, за да опитат всичко; и най-важното – позитивни и добронамерени, каквито обикновено са чужденците в България.

Във всеки епизод те посещават различно място в България и се запознават с културна особеност, обичай, традиция, легенда или просто традиционни умения на местните. Но това е само основната "мисия" на героите в "Изгубени в България". За изпълнението й те се сблъскват с много ситуации, които за тях са препятствие, но за обикновените българи са ежедневие.

Например да вземат влака до Пловдив, оттам да намерят автогарата и да се качат на автобуса за Смолян, да слязат на разклона за с. Забърдо и да се доберат пеш до селото, където ще ги посрещне местният фолклорен състав, който е съчинил родопска песен за президента Барак Обама. Задачата им е да разучат тази песен и да я изпълнят заедно със самодейците, но с малка корекция – куплетите се пеят от американците на български, а припевите – от самодейците, но на английски, на който те трябва да ги научат.

Случките във влака, в автобуса, срещата с обикновените българи, недоразуменията от езиков и всякакъв друг характер, объркванията и комичните ситуации, в които героите попадат, се смесват с впечатленията от природата, приятелските жестове и културните различия.
    
Всичко това обаче, представлява само една от сюжетните линии във всеки от епизодите на "Изгубени в България". Защото с пристигането си на даденото място, американците са настанени в предварително проучена и избрана от екипа местна къща и са задължени да споделят ежедневието и бита на домакините си. Така например: ранното ставане "по първи петли", извеждането на добитъка, приготвянето на традиционна закуска, храненето на кокошките, доенето на кравата, събиране на остатъците от вечерята, за да се нахрани прасето и прочее домашни задължения от селския бит – това са само малка част от необичайните ситуации, в които двамата американци ще попадат.

Съвсем естествено ще бъде да варят лютеница или ракия, да пълнят буркани със зимнина или да подквасват кисело мляко, да скубят кокошка или да точат баница, дори да отидат на гости у комшиите без предизвестие... Задачите се изпълняват с ентусиазъм и желание, придружени от неумение, което прави резултатите още по-комични.

И всичко това се показва веднъж ситуационно, т.е. със самата случка и втори път – с коментарите към нея, направени от всеки от участниците. Сблъсъкът на култури, дори на мироглед ще произведе не по-малко забавни случки от езиковите неразбории. Същевременно зрителят ще види себе си през очите на другите. Може да се посмее, може и да се замисли.

Главните герои и американският екип, работил по реализацията на "Изгубени в България", са:

Кори Олсън - участник в "Изгубени в България". Той е на 26 години от Далас, Тексас. Получава бакалавърската си степен по музика в един от най-старите и уважавани колежи на запад от Мисисипи – Centenary College of Louisiana. Бил е музикален директор на North Highlands United Methodist Church в Шрифпорт, Луизиана.

Анна О'Нийл - участник в "Изгубени в България". Тя е на 24 години от Мериленд. Завършва Американския университет във Вашингтон със степен бакалавър по международни отношения и комуникации. Владее добре испански и български език.

Кей Ханахан - режисьор, 27-годишна, от Минесота. Получава бакалавърската си степен по изкуства в Concordia University в Монреал, Канада. Работи като доброволка в Еквадор, Гватемала и България. Владее перфектно испански език. Интересува се от антропология, политика и изкуства. Автор на един самостоятелен филм и множество визуални импресии за живота в България.

Джен Тинг Хонг (на снимката) - продуцент, на 26 години, от Ню Йорк. Завършва университета Джорждтаун във Вашингтон със степен бакалавър по международни отношения и разрешаване на конфликти. Започва кариерата си в ABC като кореспондент от Белия дом за "Добро утро, Америка". Работи като асистент на продуцента на нюйоркския отдел Law and Justice и се занимава с разследваща журналистика. Като продуцент в ABC News в Ню Йорк работи с имена като Чарлз Гибсън и Лиса Старк. Повече от година и половина е продуцент на World News Tonight в ABC News в Ню Йорк.

С 6 камери са заснети общо 340 часа суров материал, от който трябва да се отсеят 11 епизода. Героите са изминали общо 19 000 километра и са се возили с влак, лада, трактор и кон. Също така не са пропуснали да се запознаят и с Бойко Борисов.

Сподели.