Избор на велосипед за мъж, спрямо ръста и теглото

Pinterest LinkedIn +

Изборът на велосипед е изключително важен за комфорта и безопасността на всеки колоездач. Когато става въпрос за мъже, ръстът и теглото са две от факторите, които трябва да се вземат предвид при избора на подходящо колело. Велосипедът трябва да бъде правилната големина, за да осигури оптимална контролируемост по време на каране. Основните въпроси, които трябва да си зададете преди покупка са -  "Къде и за каква цел ще се използва велосипедът?" Те ще ви помогнат да определите кой тип велосипед е подходящ за вашите нужди. В зависимост от вида на покритието на терена, дизайнът също се променя - от материала на рамката до седлото и формата на кормилото. Ако велосипедът е твърде голям, може да бъде трудно за колоездача да достигне земята с краката си и да има контрол върху колелото. От друга страна, ако е твърде малък, колоездачът може да се чувства некомфортно.

Как да изберем подходящ велосипед за мъж, като вземем предвид височината?

Ако покупката се извършва на място в магазина, тогава мъжът може да пробва всеки модел, за да избере правилния размер.  За да направи това, той трябва да настрои седлото на височина и когато седне върху него, кракът му, поставен с петата върху педала, трябва да е напълно изправен. След което, като постави крака си върху педала, той ще бъде леко сгънат - това е правилната позиция за каране. После  трябва да постави ръцете си на кормилото и да оцени нивото на комфорт: ако рамката пасва, гърбът трябва да е леко наклонен напред, ръцете трябва да са леко свити в лактите.

 В това положение бъдещият собственик на колелото трябва да седне известно време, за да определи дали вратът му е изтръпнал, дали има някакъв дискомфорт в раменете или в гърба. Седлото може да се регулира напред-назад с няколко сантиметра. Ако след такава настройка дискомфортът не изчезне, тогава рамката на велосипеда не пасва. За да определите правилния размер на велосипеда, можете да използвате следната формула: за шосейни велосипеди, умножете вашия ръст (в сантиметри) по 0.67, а за планински велосипеди, умножете го по 0.59. Резултатът от тази формула е предполагаемият размер на велосипеда в сантиметри.

Как да изберем подходящ велосипед за мъж, като вземем предвид теглото?

След като сте определили правилния размер, следва да се обръщате внимание и на теглото на мъжа. Това е важно, защото различните модели и типове велосипеди имат различни ограничения по отношение на теглото на колоездача. Проверете спецификациите на велосипеда, които най-често се намират на уебсайта на производителя или в документацията, предоставена с велосипеда. Когато става въпрос за тегло, велосипедите имат специфични ограничения за тегло на колоездача. Тези ограничения се определят от издръжливостта на рамката, здравината на гумите и други компоненти на колелото.

Проверете спецификациите на велосипеда и се уверете, че вашето тегло попада в пределите на тегловното ограничение. Ако сте близо до горната граница, е важно да изберете велосипед с по-издръжливи компоненти или да потърсите специализиран магазин, който може да ви предложи подходящи алтернативи. Важното е да се отчете, че всеки производител може да предлага индивидуална таблица за размери по различни модели. Затова е добре да се консултирате със специалист, преди да вземете окончателно решение. Всички тези фактори трябва да бъдат взети предвид при избора на велосипед за мъже спрямо ръст и тегло. Правилният размер и тип на велосипеда ще гарантира оптимална удобност, контрол и безопасност при каране. Повече информация и таблица с размери може да намерите на : Как да изберем велосипед за мъж спрямо височина и тегло?

 Не на последно място, трябва да се вземе предвид и предпочитанията и стилът на каране на мъжа. Шосейните велосипеди са отличен избор за тези, които търсят бързина и каране на дълги разстояния по асфалт. Планинските велосипеди, от друга страна, са подходящи за подохи по по-труднодостъпни терени със своите по-големи гуми и подсилена рамка. Има и други специализирани видове велосипеди, като например градски или хибридни, подходящи за различни стилове и условия на каране.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.