Избират финалистите за Евровизия

Pinterest LinkedIn +

Днес, 19 май, е полуфиналът на конкурса Евровизия, провеждащ се за 50-ти път, в Киев. До него достигнаха 25 песни от 25 държави, сред които за първи път и България.

Шанс да продължат участието си и във финала, в събота (21 май), има софийската група Каффе, с песента си “Лорейн“.

Във финала по подразбиране ще продължат участникът от държавата-победител в Евровизия 2004 - Украйна, така наречените "Г4" - Великобритания, Франция, Германия и Испания и държавите с топ позиции от миналогодишния конкурс.

След днешния вот, 10-те песни с най-много гласове ще получат право на участие в последните кръг на конкурса. Гласуването ще се проведе в срок от 10 минути, чрез sms, по едно и също време за всички държави, които участват в конкурса. Зрителите, по регламент, нямат право на национална подкрепа, освен ако не живеят извън пределите на родината си. Началото на вотът ще бъде поставено веднага след представянето на всички изпълнители, стигнали до полуфинала на “Евровизия”.

Единствената българска медия, която ще отрази пряко събитието е БНТ. Началният час на предаването "Песенен конкурс на Евровизия 2005 "Пробуждане" - предварителна селекция - пряко предаване от Киев" е 22:00 часа.

Около 22:00 часа, тази вечер и около 23:00 часа, на 21 май, концертите на полуфиналния и финалния кръг на Евровизия ще бъдат излъчени директно и онлайн, на http://www.eurovision.tv/english/index.htm#. В сайта има още много подробна информация за всички участници в Евровизия 2005, с поместени снимки и интервюта, аудио и видео формат на песните, архив и много друга.

На посочения уеб-адрес е предоставена информация за всяка от състезаващите се песни, техните текстове и възможността, след регистрация в сайта, за гласуване. Песента "Lorraine" е събрала до момента над 60 вота, а средната й оценка е приблизително 5 точки от 10.

Тук и тук можете да гласувате без регистрация за предпочитаната от вас песен, а тук можете да заявите своите прогнози за мястото, на което тя и нейните конкуренти ще финишират.


Сподели.