Иванка Нинова

Pinterest LinkedIn +

Оперната певица Иванка Нинова, мецосопран, завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. Лилия Стефанова. По време на своето следване, тя е солистка на БХК “Светослав Обретенов”.Своят професионален дебют, Иванка Нинова прави на сцената на Националната опера и балет с ролята на Принцеса Еболи в “Дон Карлос” от Дж. Верди. Нейният мецосопранов репертоар включва ролите на: Прециозила в “Силата на съдбата”, Амнерис в “Аида”, Азучена в “Трубадур”, Фенена в “Набуко” от Дж. Верди, Принцеса Де Буйон в “Адриана Лекуврьор” от Чилеа, Сузуки в “Мадам Бътерфлай” от Пучини, Кармен в едноименната опера от Бизе, Федерика в “Луиза Милер” от Верди, Марчелина и Керубино в “Сватбата на Фигаро” от Моцарт, Куманката Зоя в “Цар Калоян” от П. Владигеров и други.
Иванка Нинова е изпълнителка и на кантатно-ораториални партии в: “Реквием” от Моцарт, “Месия” от Хендел, “Стабат Матер” от Перголези, “Девета симфония” от Бетовен, “Рапсодия за мецосопран” от Брамс, “Ода на мира” от Тъпков.
Гастролира в Германия, Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Испания, САЩ, Япония и Малта. Гостува на български и международни фестивали, сред които: “Лауреатски дни Катя Попова”, “Мартенски музикални дни”, “Софийски музикални седмици”, “Априлска пролет” – Пхенян, “Мария Биешу кани” – Кишинев. Работи с диригентите: Руслан Райчев, Борис Хинчев, Иван Маринов, Недялко Недялков, Емил Табаков, Найден Тодоров, Георги Димитров, Милен Начев, както и с Джорджо Крочи, Йон Янку, Джозеф Вела, Ералдо Салмиери.

Иванка Нинова се занимава и с педагогическа дейност. От 1992 година тя преподава в ДМА “Панчо Владигеров”. Провежда майсторски класове в Кишинев - Молдова и в Сеул - Южна Корея.

Сподели.