Иван Ласкин: Мисля да ставам режисьор

Pinterest LinkedIn +

Творческият му път започва със снимките на един от най-известните български детски телевизионни филми – "Васко да Гама от село Рупча". Филмът е обиколил почти всички континенти, а режисьорът Димитър Петров е носител на "Златен лъв". Това кара Ласкин да кандидатства в НАТФИЗ. Естествено, той е приет. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Здравко Митков.

Играл е в над дванайсет български игрални филма и около десет европейски продукции, три телевизионни сериала: "Хайка за вълци", "Магьосници", "Дунав мост", "Колобър", "Вагнер", "Вълците" и др. През последните няколко години участва в почти всеки български филм.

Към настоящия момент Иван Ласкин е щатен актьор в театър "Българска армия". Изявява се на сцените на всички софийски театри. В репертоара му влизат роли като Ромео от "Ромео и Жулиета", Макбет от "Макбет", Ърнест от "Колко е важно да бъдеш сериозен" на Оскар Уайлд, Дон Педро от "Много шум за нищо", Джими Портър от "Обърни се с гняв назад", Брик от "Котка върху горещ ламаринен покрив" на Тенеси Уилямс, Кудимов от "По-големият син" на Ал. Вампилов, Тригорин в "Чайка" от А.П. Чехов, Омир в "Пътува Одисей", спектакъл на Теди Москов.

Владимир Христовски: Какво не знаят хората за теб?

Иван Ласкин: Не знаят "точно обратното". На тях им се поднася онова, което най-малко е вярно за мен, но аз определено не смятам да се боря срещу това. Или да ме харесват такъв, какъвто ме виждат, или да не ме харесват. Но все пак, ако трябва да дам конкретен отговор на въпроса ти, ще кажа, че се смятам за добър и праведен човек. Обичам близките и приятелите си. Живея в хармония и много смях. 

.: Кое те описва най-точно – бунтар или творец?

Иван Ласкин: Аз обожавам театъра. Там е истинското място. Място, в което се чувствам много полезен и реализиран. Театърът е магия, с която само даденият от Бог талант може да флиртува, а всяка негова грешка може да му се прости, защото театърът е от бога! Актьорът е велико същество, мистично и ценно.

.: За какво се бори днес Иван Ласкин?

Иван Ласкин: За нищо, аз имам всичко. Знам, че може би звучи самонадеяно и нахакано, но е така. Всеки, който е на мое място – знае, че това е възможно и не е самохвалство.

.: Намират се хора, които те определят като скандалджия – какво би им казал?

Иван Ласкин: В тази страна всички спят. Няма капчица сила и кураж за борба. А от борба винаги има нужда, защото тя е вкоренена. За съжаление, ние в България сме изкоренени души. Слаб и болен народ, който няма духа и силата, каквито имат например циганите. Колкото и да е тъжно да го кажа, те са истинското бъдеще на тази страна и ние си го заслужаваме, защото им я даваме без да се борим.

.: Има ли почва за изкуство у нас?

Иван Ласкин: На фона на цялата кочина в държавата ни, изкуството като че ли има почва за развитие, което е обнадеждаващо и единственото нещо, което все още ме задържа в България. Въпреки че и то е поругано. Много хора го смятат за ненужно, защото са невежи. За мен лично пък този вид изкуство е недоходоносно, но какво да се прави! Всеки има път...

.: Напред или назад върви българският театър, кино и телевизия?

Иван Ласкин: Театърът няма как да върви назад. Телевизиите обаче могат и го правят. Всичките телевизионни канали са скучни и еднакви. Работят, обслужвайки нечии интереси. Освен това са и некоректни. Опитват се да се конкурират, но изглеждат жалко. Водещите им пък са "ксерокопирани" и тъпи. Гледам едно предаване по ТВ 7 с водещ Димитър Павлов. Какви качества има той за да е водещ? Просто поредният профан без установена професия, с натрапчиво лице и израз на теле. И този заема мястото на някой, който има качества и е неподвижен в кръста.  Жалко!

.: Гледате ли родните сериали и кой може да наречете любим?

Иван Ласкин: Гледах с интерес "Под прикритие". Много харесвам както играта на Мариан Вълев, така го харесвам и като човек. С нетърпение очаквам новия му сезон.

.: Защо не ви засякохме в някой от тях?

Иван Ласкин: Защото няма да работя за 150 лева. Все пак моят талант не може да се купи за толкова малко пари. 

.: Вие ли им отказвате или не ви канят?

Иван Ласкин: Честно казано, не ме канят след като гласно отказах да работя за споменатата сума.

.: Ако имате възможност, филм на каква тематика бихте режисирал? Защо?

Иван Ласкин: Бих работил в областта на детското кино. То доста ме влече и мисля, че има нужда да се развива. В момента има проект на тази тема, но не мога да говоря за това сега. 

.: Коя е най-голямата ви професонална награда досега?

Иван Ласкин: Наградите "Максим", които дава Военният театър. Те са ценни за мен, защото колегите гласуват за актьори, с които играят. Това е най-якото.

.: Работите ли по нови проекти? Разкажете ни!

Иван Ласкин: Да, мисля да започна моя режисьорска работа в Кърджалийския театър.

.: Неотдавна срещнахте Александра Сърчаджиева. Промени ли се по някакъв начин животът ви? Как?

Иван Ласкин: Естествено, че се промени. С нея животът е прекрасен. А и стана още по-прекрасен откакто се появи дъщеря ни София. Чувствам се много добре. Те са моите ангели.

Сподели.