Иван Градинаров: “Няма български изпълнител, който да може да си позволи новата ни сцена!”

Pinterest LinkedIn +

Jocker Media – най-голямата рентал компания в България - отскоро разполага с внушителна по мащабите си сцена. За качествата на съоръжението и за подготовката на мегапродукция като концерта на George Michael в София Avtora.com разговаря с управителя на Jocker Media Rental Иван Градинаров.


Елена Георгиева: Здравейте! Какво ново се случва около Жокер медиа – разбрахме, че наскоро се сдобихте с една от най-големите сцени на Балканския полуостров?

Иван Градинаров: Новото около Жокер медия е, че инвестирахме много сериозни средства, за да закупим сцена – по-точно покривна конструкция и сцена, които да могат да покрият най-накрая необходимите стандарти за големи концерти и фестивали в България и в региона. В тази връзка бяхме през февруари във Франкфурт на голямо техническо изложение за музикални инструменти, професионално оборудване и всякакви подобни услуги, свързани с музикалния бизнес. Там преговаряхме с холандската фирма Eurotruss, с които работим от 5 години, но този път поискахме да изготвят по наша поръчка и по наши изисквания покривна конструкция, която по принцип нямат в стандартния си каталог.

.: Тоест конструкцията е специално изготвена за Жокер медиа?

И.Г.: Да, специална поръчка, която обсъдихме с инженерите на холандската фирма. Те реагираха доста бързо, което ни беше необходимо, защото още преди да закупим тази конструкция, имахме подписани договори за концерти, които ще направим с тази все още несъществуваща сцена. Беше доста голям риск, който обаче си позволихме да поемем. Общо взето в рамките на един месец инженерите на Eurotruss успяха да направят необходимите калкулации, проект, да произведат и доставят сцената. Това в рамките на един месец е нещо почти невъзможно или поне много трудно осъществимо.

.: Какво точно представлява тази конструкция, кое й е специалното?

И.Г.: Специалното на тази конструкция е това, че тя е от алуминий и има няколко преимущества, които са изключително важни в случая. По принцип всички сцени, строени досега в България, не са били защитени от лоши атмосферни условия, както би трябвало.

.: Дори сцените на чуждите артисти ли не са били защитени?

И.Г.: Само те и то не всички бяха защитени. За да се защити една такава временна конструкция, тя трябва да отговаря на много трудни и тежки изисквания – сила на вятъра, всякакви атмосферни условия. За да може да отговаря на тези изисквания, обикновено те се правят от стомана – това са тонове, тонове, тонове стомана. Тя обаче прави конструкцията много трудна и бавна за транспортиране и строене. От стомана беше и сцената на Джордж Майкъл – концертът му можеше да се състои на Националния стадион, което щеше да е сто пъти по-добре, но практически тази сцена беше абсолютно невъзможно да бъде вкарана на Националния стадион. Той е строен преди 50-60 години и няма нито един вход, който да позволи вкарването на по-големи превозни средства, камо ли на кран. За строежа на сцената на Джордж Майкъл са използвани 60-тонни кранове и говорим за много сериозна техника, организация и строеж.

Изискването ни към нашата сцена беше да е с достатъчно големи размери, но пък и достатъчно мобилна. Тя е с размери 24 м. на 16 м. с височина 14 м., което само по себе си е много голяма конструкция. С височина 14 метра е една приблизително 6-етажна сграда.


Новата сцена на Жокер медиа e с размери 24x16 м. и височина 14 м.

.: Сигурно сте я съобразили със стадион “Васил Левски” – може ли да бъде вкарана там?

И.Г.: Да, тя може да бъде вкарана и построена на стадион “Васил Левски”. Не са необходими кранове, достатъчно лека конструкция е и е напълно възможно да бъде вкарана там. Мобилна е - това беше първото ни изискване. Второто ни изискване беше товароносимостта на покрива – какво количество осветление, звук, екрани и всичко необходимо може да бъде окачено. Товаримостта на този покрив е 20 тона, което е и много, и малко. Ако трябва да направя паралел с друга сцена, тази на Джордж Майкъл беше с товароносимост 150 тона. Но сравнено с нещата, които се правят в България и региона, тази конструкция си е ок – абсолютно достатъчно. Третото ни условие беше устойчивостта на атмосферни условия – тази сцена е затворена отзад и отстрани с винилови платнища. Най-големият проблем за една такава конструкция е силният вятър и на практика покрива, с който разполагаме, е съобразен с всички тези изисквания. Може да се каже, че в региона нашето съоръжение е най-голямото такова съоръжение…

.: Правилно ли е да се каже, че това е най-голямата сцена на Балканския полуостров?

И.Г.: Такива сцени има в Унгария, Словения, Австрия. Но Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Турция не разполагат с такива съоръжения. За да се транспортира едно такова съоръжение, са необходими множество камиони и средствата за транспортиране. От Австрия примерно са с пъти повече, отколкото да я наемеш в региона. Само ще спомена, че докарването на един камион в България и връщането му в централната част на Европа е около 3000 евро. Необходими са поне 4 за покривната конструкция.

Дотук говорихме само за покривната конструкция. Ние инвестирахме и сериозна сума за самата сцена, която да отговаря на необходимите стандарти. Така в момента разполагаме със сцена, която има товароносимост 700 кг. на квадратен метър. Имаме съоръжения за изграждането на сцени с височина до 2,20 м. Интересното е, че от тази същата конструкция могат да се строят и трибуни – нещо, което също нямаше досега в България. Например за операта, която се организира на мястото на Мавзолея, трибуните се внасяха. Ние успяхме да инвестираме в тази посока и вече използваме съоръженията за различни мероприятия.

.: Кое е първото мероприятие, за което използвахте новата конструкция?

И.Г.: След като се споразумяхме с фирмата Eurotruss за конструкцията, имахме договорка с наши сръбски колеги да я предоставим за концерта на Здравко Чолич на стадион “Маракана” в Белград, на който се очакваха около 80 000 човека. Сроковете обаче бяха много скъсени и се наложи наш екип да замине за Холандия на 4-дневен курс на обучение, след което от Eurotruss закараха покрива в Белград и там беше първото му сглобяване. Това беше изключително рисковано, защото дори и един детайл да не беше наред, щяхме да провалим продукция за около 1 милион евро.


Няма български изпълнител, който да може да си позволи подобна продукция, категоричен е Градинаров.


.: За колко време се сглобява подобно съоръжение?

И.Г.: За около 2 дни – само покрива. В Белград се справихме с помощта на специалист от Холандия, който дойде с нас и със сръбски екип. Концертът мина добре.

.: А в България сглобявано ли е съоръжението досега?

И.Г.: Не. Първо защото го имаме от средата на лятото и най-вероятно ще го използваме следващото лято за концерти на гостуващи артисти в Каварна – не се сещам за друг повод, по който можем да я сглобим в България. Вече имаме и заявки за региона.

.: Български изпълнител може ли да си позволи тази сцена?

И.Г.: Няма български изпълнител, който да може да си позволи подобна продукция. Това са изключително скъпи неща – една подобна сцена изисква и съответното осветление, звук, екрани. Всичко това е много важна и скъпа част от едно шоу. Тук идва и въпросът с какво ще се запълни тази сцена – представи си концерт на Мария Илиева примерно на тази сцена – точно какво ще прави там, ако няма друго с какво да се запълни сцената?! Необходими са всички технически характеристики на едно шоу. Няма бюджети обаче в нашата държава, които да позволяват правенето на подобни неща за български изпълнители. Само разходите по построяване, транспорт и хонорари са около 20 000 лева. Останалата част от заплащането е въпрос на договаряне и на условия, при които трябва да бъде построено това съоръжение, но са някакви безумни цифри. Не е все едно и също дали сцената се строи на площад “Батемберг” или се строи на Витоша. Има огромно значение дали строиш на равен терен или на пресечено място. Едното води след себе си изисквания за време, хора, условия за строежа. Това е и причината да не можем да кажем колко струва наемът – цялата тази услуга не е регламентирана и в световен мащаб именно поради тези условности.

Така изглеждат нещата и за съжаление български изпълнители много трудно биха могли да си позволят това. Може би - при това евентуално - Слави Трифонов би могъл да си я позволи за турнетата, които прави.

.: А тази сцена, която Слави Трифонов използва за турнето си през изминалото лято, сравнима ли е по някакъв начин с вашата?

И.Г.: Тя е точно три пъти по-малка от сцената, с която разполагаме в момента.

.: Концертът на Джордж Майкъл беше най-впечатляващото мероприятие, организирано в България до момента. Разкажи ни малко повече за подготовката на шоуто?

И.Г.: Като човек, който е бил в кухнята на нещата, мога да кажа, че имаше много сериозни недостатъци, свързани със самото техническо изпълнение на проекта. Шоуто като шоу беше невероятно, изключително за мащабите на България. Най-хубавото нещо на това шоу беше видеото и звукът. Осветлението обаче не беше кой знае какво – сравнявам го с други концерти на други групи, които се случват по света. Това, че беше най-голямото нещо, правено у нас, е неоспорим факт. Но това, което видяхме аз и 100-ната човека от българска страна, участващи в сглобяването на сцената, беше съвсем друго.

.: Какви недостатъци ти направиха впечатление?

И.Г.: Проблемите бяха при построяването и демонтажа на сцената. Тази сцена е на най-голямата компания в европейски и световен мащаб, предлагаща подобни услуги – това е Stage Co. Хората, които дойдоха да сглобяват конструкцията, бяха от някакъв немски филиал и бяха доста неграмотни, което мен лично ужасно ме изненада. Имаха страшно тежки проблеми със сглобяването и разглобяването на сцената. За малко да не успеят да си демонтират сцената и да си изпуснат всички полети и дати от турнето. Такъв хаос не бях виждал досега и това могат да го потвърдят всички онези хора, на които им се разгони фамилията поради невежеството на тези германци. Тези хора трябваше да работят часове при изключително тежки условия и умора, за да успеят да демонтират тази сцена. До такива ситуации се стигна, че в един момент един от кранистите – изключително важна част от процеса, се отказа от преумора. Така трябваше в последния момент да търсим кран, който да го замести, защото иначе сцената щеше да си остане на стадион “Локомотив” и това е. Това си беше абсолютен непрофесионализъм от страна на организаторите. Хората, занимаващи се с осветлението и звука, си бяха ок – страхотна организация, квалифицирани кадри.

.: Като спомена кадрите, какво е твоето наблюдение върху българските специалисти в областта – факт е, че при всеки концерт се наемат и български екипи. До каква степен са подготвени нашите хора?

И.Г.: Има малка група хора, които са в този бизнес. Има различни видове професии в тази сфера. Например хората, които се катерят по конструкциите, монтират, сглобяват и общо взето имат уменията на алпинисти, се наричат “ригъри” (riggers). Такива хора в България има малко и няма причина да са повече – няма бизнес, който да ги използва. Най-големият ползвател на техните услуги сме ние. Затова в Жокер медиа сме създали такива хора, обучили сме ги. Има и 10-20 човека, които се занимават с това без да са обвързани с никого и могат да бъдат наети допълнително. Хората, които пренасят и разтоварват, са друга важна част от екипа. На пръв поглед изглежда така, сякаш можеш да наемеш тези хора от някоя пиаца и те да носят – не е вярно, обаче. Това е пълно заблуждение, защото ако тези хора не знаят какво правят, биха могли да се случат фатални неща като това да се унищожи скъпа и много важна техника. По отношение на звук и осветление квалифицирани хора имаме много малко. Има квалифицирани кадри, но квалифицираните хора, които знаят за какво точно става въпрос, се броят на пръсти.

.: Сравни нашите специалисти, колкото и малко да са те, с тези, които идват тук с чуждите артисти?

И.Г.: По отношение на осветлението сме абсолютно там, където трябва. По отношение на звука също сме на правилното място. По отношение на конструкциите има какво да научим, но хората ни са квалифицирани. Смело ще бъде да кажа, че сме ужасно добри, но сме разрешили за себе си проблеми, които големи английски и германски компании не са. Хората ни знаят много добре какво правят, докато чужди компании все още се борят с това хората от екипа им да не пият по време на работа. Това е изключително важно и много рисковано и определено в Англия и Германия това е сериозен проблем. Тези хора, които ние събираме да работят с нас, са доста съвестни и за нас такъв проблем не съществува. Има случаи, в които трябва да направим нещо ново, което знаем как се прави технически, но практически не сме правили. Но пък бързо се учим.

Всички продукции, които са идвали в последните 3-4 години, са много изненадани от нивото, на което се намираме. Много често ни се случва изпълнител, който идва от Румъния, Гърция, Испания, Италия, Македония, да е изключително приятно изненадан от екипа и подготовката ни. Благодарят ни и ни разказват неволите си в тези страни, които изброих. Разказват ни някакви невероятни неща – как например докато работят по сцената хората изведнъж изчезват! Откриват ги да пият бира. Оплакват се от неквалифицирани, мързеливи хора. Така че когато дойдат в България попадат на съвсем друга атмосфера и това много приятно ги изненадва. Смятам, че именно за това нашата компания е на много високо ниво..: Мислиш ли, че тук някога ще имаме достатъчно сериозна индустрия, за да може българските изпълнители  не само да си позволят мащабна сцена, а и въобще всичко останало, което световният шоубизнес предлага на звездите?

И.Г.: Не, никога. Абсолютно съм убеден в това. Пазарът определя нивото на индустрията, а колко потенциални потребители има музикалната индустрия в България? Сещам се за няколко десетки хиляди – пряко сили 50 000 души. Нещата са навързани и не е въпрос само на добра продукция, за да може един изпълнител да си позволи голямо шоу. Повечето турнета в световен мащаб са спонсорирани, както и тук – телекомуникационните компании също влагат доста средства. Но те не са достатъчни, за да се прескочи едно ниво – те са много пари за мащабите на България, но нищо повече. Затова в Румъния може да се направи концерт на Rolling Stones – населението е около 22 милиона, следователно телекомуникационна компания с 10 милиона потребители е в състояние да даде около 2 милиона евро за хонорар на групата. В България при 3 милиона абоната никой не би отделил тези пари за хонорар на Rolling Stones.

Какво да направи Графа, който не може да продаде повече от Х-хиляди диска?! И какво да направи с тези пари след това – да живее с тях подобаващо, да плаща на екипа си, компанията, която го продуцира да е на печалба и да прави концерти?! Абсурд!

.: Нека завършим позитивно – издай нещо ново от проектите на Жокер медиа?

И.Г.: Робин Гиб на 25 октомври.

.: Това го знаем.

И.Г.: Другото е тайна засега.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.