Южноафриканският "терорист" Вувузела и има ли той почва у нас

Pinterest LinkedIn +

Тръбене на стадо разгневени слонове или рояк разлютени пчели - както и да го наречем, този адски звук, който чуваме по време на мачовете на Световното в ЮАР вече е неизменна част от африканската футболна култура.

Иначе казано - "грешката не е в твоя телевизор", а в онези хиляди фенове на стадионите, които от първия до последния съдийски сигнал са лапнали мущука и надуват ли, надуват, а то трещи ли, трещи с уникалното звуково ниво от 127 децибела. Това само по себе си е доста опасно за незащитеното човешко ухо, а както наскоро разбрахме и за "гласовите струни"....

Произход

Спорно е откъде идва вувузелата. Според едни, името й произлиза от местния диалект IsiZulu (правене на шум), според други - от звука, който издава. За нас европейците инструментът може и да е нещо ново, но за южноамериканските отбори, които се впускат често в различни турнири като "Копа Либертадорес" например, той си е направо навик.

Досадният шум съпровожда мачовете от началото на този век, а пък в Африка - с години по-рано. Масовото производство започва от фирмата Masincedane Sport през 2001 г. и оттогава дългата около метър пластмасова тръба е притежание на хиляди футболни фенове.

Вувузелата като хит

След като редица отбори на Световното се оплакаха на ФИФА от шума, Световната централа излезе с решението... "Свиквайте". Така всички ние бяхме изправени пред дилемата - да псуваме превъртелите южноафриканци и досадните им вувузели или пък да вземем да понаучим нещо за инструмента на принципа "опознай, за да обикнеш".

Така в цял свят звукът се превърна в тотален хит - продажбите се увеличиха главоломно, като над милион и 300 хиляди бройки от инструмента бяха изнесени от ЮАР за броени дни, редица онлайн сайтове го предлагат като мелодия за мобилни телефони, а китайски производители дотолкова се вдъхновиха, че решиха да продават вувузели на всички големи спортни събития.

Южноафриканец пък забогатя, след като продаде онлайн уроци как се свири на инструмента. Въобще, мания отвсякъде...

Вувузелата като начин на употреба... в България

Отскоро вувузелата влезе в действие и по родните географски ширини. За съжаление на тези, които искат да се сдобият с популярния инструмент обаче, това все още няма как да се случи, освен чрез покупка по интернет, а терминът всъщност бе находчиво използван и от... предприемчиви сутеньори.

Символът на футбола в ЮАР се появи на импровизирани табели по... Околовръстното, които прилъгват неподозиращи шофьори, че могат да се сдобият с вувузела срещу едва 5 лева. Надписът обаче служи, за да рекламира "френски сексуални услуги" на заработващите жрици на любовта...

Сподели.