Истината за инсомнията

Pinterest LinkedIn +

Инсомнията е един от основните проблеми, смущаващи съня. Главно се характеризира с трудности при заспиване, чести вълнения през нощта и ранни събуждания, след които не можете да заспите отново.

Твърди се обаче, че инсомнията е свидетелство за проблема, а не самият проблем. Добрият сън е гаранция за крепко здраве, докато тези, които спят недостатъчно, е възможно да се сблъскат с физическа и психическа умора, както и нехармоничност на системите на организма.

Има три типа безсъние:

  1. Преходна - тя продължава само няколко дни.
  2. Краткосрочна - трае няколко седмици.
  3. Дългосрочна - проточваща се без фиксиран краен срок.

Какви са причините за инсомнията?


За преходната инсомния това могат да са стресиращи ситуации като например редица заболявания, кашлица и настинка, годишни изпити, интервюта за работа, притеснение и дори пътувания със самолет, които включват бързо преминаване през часовите пояси.

Краткосрочната инсомния, измъчваща ни най-често няколко седмици, бива причинена от тревога, безпокойство, физическо или ментално напрежение, смърт, брачни проблеми, прекомерна загриженост за здравето ни, изолация или заседнал живот.

Дългосрочното безсъние е ефект от безпорядък в средата на живот, например пребиваване в шумна улица/квартал или работа на нощни смени. Този тип инсомния обаче води началото си от различни медицински състояния като сърдечни болести, диабет, артрит, язва, епилепсия или астма. Друга причина е честата употреба на алкохол и наркотични вещества или прекаленото приемане на кофеинови напитки. Различните пациенти, страдащи от дългосрочна инсомния, могат да преминат през съществени психиатрични проблеми като депресия или шизофрения. Отчаянието води със себе си трудности при заспиването, с които може да се справите, ако преодолеете депресията.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието:

Подремвайте често!


Според лабораторни тестове дрямката през деня води до разстройване на нормалното спане през нощта. Много хора обаче са свикнали да спят следобед, но би било по-добре, ако не го правеха. Следобедните дремки не могат да са заместител, ако се лишавате от сън през нощта.

Въпреки това има изключение на това правило. Старите хора спят по-добре нощем, ако през деня са поспали известно време. И все пак, ако сте свикнали да спите денем, защото в късните часове имате затруднения да го сторите, то ви съветваме да прекратите дневните дози сън и да се опитате да оправите нормалния си режим.

Ограничете среднощните похапвания!


Ако гладът ви държи будни - лека закуска ще ви е от полза да заспите отново. Стойте обаче далеч от кафе, чай или кола, защото съдържат кофеин, който може да обърка плановете ви. Много по-добър вариант е прясното мляко, което е доказано, че осигурява по-приятен сън. Ако не обичате мляко, тогава опитайте чай от лайка с лъжичка мед или захар. Приятният аромат ще помогне да се отпуснете и да отхвърлите натрупаните през деня грижи.

Движете се!

Важно условие за спокоен сън е движението през деня от 2 часа, което подобрява обмяната, закалява и успокоява нервната система. Балансът между приетата енергия с храната и изразходваната енергия е най-важен за здравето на човека. 

Сподели.