iOS 8 срещу Android 5.0 – за всекиго по нещо

Pinterest LinkedIn +

Новите версии на двете водещи мобилни операционни системи имат добре известни плюсове и минуси и коя от тях ще предпочетете зависи най-вече от това коя ви върши повече работа.

Появата на iPhone 6 миналия месец отбеляза и дебюта на новата iOS8, докато Android 5 Lollipop също е съвсем близо на хоризонта. Новата версия на мобилната операционна система на Google ще направи премиерата си на 3 ноември 2014 година заедно с Nexus 9. Двете системи имат както сериозни разлики, така и изненадващо много общи неща. Затова нека направим едно сравнение между тях и да видим как се съпоставят една срещу друга.

Дизайнът

Apple ядоса много потребители с iOS7, като се отказа от готините копия на реални предмети за сметка на дързък, цветен и доста по-плосък дизайн. iOS8 не е чак толкова драматична и представлява по-скоро фини настройки, отколкото революция. Тя добавя някои функции, които вероятно са ви познати от други места (като автоматичното подсказване на думи, когато отговаряте на текстови съобщения, възможността да използвате дигитални клавиатури на други приложения, споделяне на файлове в стила на Google Drive и възможността приложенията да споделят данни помежду си).

Android пък се готви за най-голямата промяна в историята на операционната система. 5.0 Lollipop не само ще замени 4.4 KitKat, но и ще дойде с новия Material Design. Той е много ярък и цветен, а и малко по-топъл от iOS. Google вече започна да ъпдейтва Play Store и отделните си приложения в същия Material Design стил в очакване на премиерата.Производителност

Подобно на своя предшественик, iOS 8 е 64-битова система, работеща върху 64-битов хардуер. Въпреки че устройствата на Apple са значително по-слаби от водещите Android флагмани, компанията има контрол както върху хардуера, така и върху софтуера и това на моменти води до реално по-висока производителност спрямо Android моделите.

Всичко това обаче може да се промени с Android 5.0 Lollipop, която предлага пълна поддръжка на 64-битови процесори и заменя Dalvik технологията с ART, която работи "с една крачка напред", а не "точно навреме", за да подобри производителността при приложенията.

Модификации

За тази категория няма как да се каже нищо ново и изненадващо, тъй като Android все още си остава значително по-напред. Със своя характер на отворена система и възможността за инсталиране на т.нар. custom ROMs операционната система може да бъде променяна и модифицирана по най-различни начини. Apple все още предлага прекалено малко инструменти в това отношение и възможностите за модификация не отиват много далеч отвъд тапетите и тоновете на звънене.

Издръжливост на батерията

Android 5.0 ще ползва за пръв път технологията Project Volta, която подобрява живота на батерията и се очаква тя да издържа с една трета по-дълго от максимума, който може да предложи KitKat 4.4. Новият интерфейс също е с по-ниски изисквания, което трябва да подпомогне батерията.

Apple рекламира iOS 8 като най-ефективната версия изобщо, що се отнася до живота на батерията, но в същото време не трябва да се забравя, че наличието на по-голяма батерия в iPhone 6 свидетелства, че операционната система все още е доста гладна за батерии. Все още е рано да се каже какво ще е влиянието на iOS 8 върху предните модели.Мобилен гейминг

Apple има Metal - новия програмен интерфейс за разработчици на мобилни игри. Android 5.0 има OpenGL ES 3.1 и Android Extension Pack за разработчици на мобилни игри. И двете обещават много високо качество, що се отнася до мобилните игри. Въпреки това към момента (с няколко големи изключения) мобилният гейминг не се е възползвал от подобни преимущества.

Ъпдейти

Apple пуска своите ъпдейти едновременно за всички iOS потребители, което със сигурност предизвиква завист у някои собственици на Android устройства. За щастие оттук насетне Google Play Services ще предлага ъпдейти на всеки 6 седмици, за да не се допуска прекалено чакане за най-важните новости.

Apple Pay vs Google Wallet

Apple вече има конкурент на Google Wallet – дигиталната услуга на Google, която позволява на потребителите да запишат данните за своите дебитни и кредитни карти на Android устройство и да ги използвате за разплащания на каса или онлайн. Apple Pay използва подобни базови идеи като NFC връзка, но приема друг подход. Тя ползва сензора за отпечатъци TouchID, за да оторизира разплащания, което означава, че тези транзакции имат абсолютно същата стойност като реално ползване на дебитна или кредитна карта. Засега Apple Pay е достъпна само в Съединените щати, но със сигурност е само въпрос на време да я видим и в Европа.Екосистема

Мобилните операционни системи еволюират. Както iOS, така и Android започнаха като платформа само за смартфони, а по-късно включиха и таблетите. Сега те обмислят следващата си експанзия, която идва под формата на преносимите технологии, здравните услуги и умните коли. Подходът им, както винаги, е различен – Apple предлага пълния набор от услуги, докато Google предпочита да осигурява инструментите, с които да работят други.

Заключение

Съвсем логично и двете платформи имат своите предимства, породени от корпоративните стратегии на Apple и Google. Android води по отношение на уникалните възможности за фини настройки, но пък не може да се възползва от такава солидна връзка между хардуера и софтуера, каквато предлага Apple. Мобилните приложения през Apple App Store са не толкова хаотични, но пък разнообразието през Play Store е по-голямо. Android ви дава много повече устройства, между които да избирате, докато Apple прави малко, но определено стойностни модели. Хубавото е, че съперничеството между двете платформи е един от двигателите на технологичния прогрес, а от това печелят потребителите.

Сподели.