Apple Pay – магическото докосване е колебливо

Pinterest LinkedIn +

Услугата за мобилни разплащания на Apple се сблъска с един неочакван противник - търговските вериги.

Последните седмици са изключително динамични за Apple – на пазара излязоха два нови iPhone 6, умен часовник с името Apple Watch и нови таблети. Черпейки от пазарната доминация на компанията и притегателната сила на нейния маркетинг, всички тези джаджи са обречени да станат хитове, когато се появят.

Успоредно с тях обаче бе обявена и една платформа, която за пръв път поставя под съмнение възможността на Apple да превръща в злато и шумолящи зелени банкноти всичко, до което се докосне.

И това е Apple Pay.Бизнесът с дигиталните разплащания е индустрия за милиарди. Ако не вярвате, питайте PayPal или пък Google и неговата сходна услуга Wallet. В нашето консуматорско общество милиони хора посягат всеки ден към кредитните и дебитните си карти, за да плащат за различни неща, и е съвсем нормално Apple също да иска да участва в разпределението на комисионните.

На пръв поглед Apple Pay изглеждаше не по-малко сигурен успех от останалите нови продукти на гиганта от Купертино, щата Калифорния. Компанията си осигури подкрепата на трите основни вида разплащателни карти – Visa, MasterCard и American Express, както и тази на някои от най-големите банки в Съединените щати. Магията на Apple очевидно се оказа толкова силна, че за тях не бе проблем да се съгласят една немалка комисионна от всяка транзакция да отива в джобовете на компанията. Дори потребителите като цяло приеха радушно поредното нововъведение с марка Apple и в първия ден от премиерата му, която бе на 20 октомври, през Apple Pay бяха активирани над 70 милиона карти.Какво тогава може да се обърка?

В голямото и комплексно уравнение на модела на мобилните разплащания има много неизвестни и мнозина си мислят, че най-голямото от тях е потребителската нагласа. Оказа се обаче, че не е така, защото не е достатъчно само да си готов да ползваш услугата, но всъщност някой трябва да ти даде тази възможност. Или, с други думи, да поиска да ти вземе парите точно по този начин.

Ето значи къде бил проблемът.

Почти веднага след като Apple Pay бе активирана, някои от най-големите американски вериги отказаха да я ползват. Сред тях са водещи имена в потребителската електроника и битовата техника като BestBuy и Wal-Mart, както и най-голямата фармацевтична верига CVS. Вместо да влязат в открит конфликт с Apple, те предприеха една едновременно много хитра и много проста тактика, за да не позволят на системата да функционира.Мобилните разплащания с Apple Pay стават с помощта на NFC (near-field communication) функцията, вградена в новите iPhone 6 модели. Като блокираха NFC предавателите в своите PoS устройства, въпросните търговски вериги на практика не позволяват на потребителите да платят по този начин.

Причината за подобен дързък ход не е самоцелна, а има съвсем реални измерения. Спомняте ли си как само преди няколко параграфа споменахме колко атрактивен е бизнесът с мобилните разплащания? Е, шефовете на Wal-Mart, BestBuy и останалите също го знаят и предпочитат клиентите им да се разплащат през тяхна собствена система, а не през тази на Apple, която ще направи най-добре, ако си гледа телефонния бизнес и не се меси в търговията. Затова те работят по собствена система, наречена CurrentC, която трябва да използва популярните преди време QR кодове.

В списъка с компаниите, които искат да видят CurrentC активна и заменила Apple Pay, са Dunkin’ Donuts, Old Navy, 7-Eleven и повечето големи бензиностанции. Засега те са в положение на изчакване, тъй като CurrentC ще бъде готова едва догодина. Поради тази причина те просто се опитват да размътят максимално водата на Apple и да откажат потребителите от новата услуга.Все пак едно е да рушиш, а съвсем друго - да градиш, така че заинтересованите от функционирането на CurrentC ще трябва да положат доста усилия, докато стигнат дори това, което Apple постигна с Apple Pay до момента. Платформата на Apple има две основни предимства – първо, тя вече е активна и има голям брой партньори и, второ, тя е пригодена най-вече за дребни разплащания, които човек върши в ежедневието, което я прави много по-гъвкава и привлекателна за средния потребител. Въпреки това, както последните събития показват, може би за пръв път от доста време Apple има реален противник и реален проблем, който трябва да реши.

Така с появата на Apple Pay и очакването на CurrentC борбата вече е не само за потребителските долари, но и за комисионните върху тях.

Сподели.