Интервю с продуцента Lanny Cordolla

Pinterest LinkedIn +

На 7 септември в България за първи път пристигна известният холивудски продуцент Лани Кордола (Lanny Cordolla). Поводът за тази визита може да бъде наречен събитие, тъй като е свързан с перспективите пред една от най-популярните български групи D_2.

Както сам споменава в хода на интервюто, дадено специално за Avtora.com, Лани Кордола има много богата професионална биография - работил е с някои от най-известните музиканти и актьори, като Ian Astbury (the Cult, the Doors), Sen Dog и B-Real (Cypress Hill), Sammy Davis Jr., Nancy Sinatra, U2, Mr.Big, the Pixies, Queens of the Stone Age, Gary Oldman, Billy Bob Thornton и много други. Известността го спохожда още през 80-те, когато става член на групите Giuffria и по-късно House of Lords. Срещата му лице в лице с D_2 е със съвсем скорошна дата - 7 септември, въпреки че именно известната у нас рок група е причината за идването му в България. Защо всъщност той е тук, какви възможности ще предостави пред D_2 и какви, според него, самата група притежава, Лани Кордола споделя в настоящото интервю.


.: Как така толкова известно име в бранша като Вас научи за D_2?

Lanny: Срещнах ги чрез Алекс, братът на Краси (клавири D_2), който работи в моето студио в Холивуд. Той е страхотен студиен инженер, един от най-скъпите ми приятели сега. Работил е с Джийн Симънс (Gene Simmons, Kiss), Mr. Big, Киану Рийвс (Keanu Reaves)... последно работи с Мат Соръм (Matt Sorum, Velvet Revolver). Алекс е един от любимите ми студийни инженери в момента..: До момента гледали ли сте D_2 наживо?

Lanny: Не. Никога не съм ги виждал как свирят наживо. Гледах няколко клипа, но никога наживо.


: Вие сте в България  в качеството си на продуцент, което е доста общо понятие. С какво всъщност ще помогнете на D_2?

Lanny: Като продуцент, аз съм един вид съветник. Просто работя с тях. Всички имаме една цел - искаме да правим добра музика. Страхотно е, когато правиш нещо с хора, които при това са от друга част на света, да откриете, че имате сходни неща. Когато прекараш известно време с тях и разбереш колко много обичат музиката и колко много искат да стигнат до едно друго ниво... - това е благословия. Събуждам се сутрин и идвам тук с новите текстове и им ги показвам... и те са толкова отворени за нови идеи и толкова ентусиазирани...


.: Пишете ли текстове за тях и мелодии за песните?

Lanny: Пиша текстове заедно с тях. Сядаме заедно и просто оформяме идеите, понеже моят английски е мъничко по-добър от техния... затова пък английският на тези момчета е много по-добър от моя български, така че следващия път, когато дойда, аз ще трябва да уча...


.: А как мислите, кой трябва да бъде новият вокал на групата? Гепи (Господин Господинов от Стейн Студио, бел.ред.), другите момчета? Как ви звучат те?

Lanny: О, може би на 20 от тези (посочва бутилка бира) и 20 ракии. (смее се) ще ви кажа! Не, шегувам се, обещах да пазя това в тайна...


.: А какъв е работният ви процес? Вие давате идеите, определяте концепцията... или просто наблюдавате в какво се опитват да превърнат собствените си идеи и им помагате?

Lanny: Винаги е трудно в началото, понеже аз не ги познавам, те не познават мен. Написаното на хартия и всичко, което си правил - това престава да им значение; това, което сега е важно, е да се погледнем в очите и да видим какво ще стане. И засега става все по-добре и по-добре със всеки изминал ден и утре започваме да записваме. И така, в края на седмицата ще ви изсвиря две или три страхотни нови песни.


.: О, те са готови?

Lanny: Може би един шедьовър, ако съм толкова безразсъден да ги сравнявам...


.: А кога започнахте?

Lanny: На 7 септември. Тогава дойдох в България. И тогава излязохме вечерта с момчетата и се позабавлявахме с нощния живот в България.


Лани Кордола с D_2  Снимка: Avtora.com

.: Исках да Ви попитам - каква музика чувате, когато се разхождате в центъра на София? Каква музика чувате тук, в България?

Lanny: Много американска музика. Искам да кажа - аз харесвам музиката, която чувам на места като това, в клубовете... изненадва ме, имам предвид, че вие правите добра музика извън Америка. Аз харесвам българската сватбена музика...


.: Иво Папазов ли имате предвид?

Lanny: О, да, а също и Мистерията на българските гласове. Харесвам ги от много време и първия път, когато видях Алекс, го попитах откъде е и когато ми каза - България, аз казах - Иво Папазов?, и той беше страшно впечатлен - "ти знаеш за Иво Папазов?"


.: Защо той е толкова известен? Може ли една българска рок или поп група да стане така известна? Питам, понеже Америка така или иначе е пренаситена на групи като D_2, може би не точно, разбира се, но...

Lanny: Разбирам какво имаш предвид... Е, имаме добри възможности пред себе си, познавам хора, които менажират Guns N' Roses, Velvet Revolver, Cypress Hill, бла-бла-бла, така че те най-малкото ще бъдат чути.


.: С други думи, вие ще промотирате D_2 в САЩ. Така ли?

Lanny: Да, определено, особено след като чух тези нови песни.


.: Кой е Вашият човек в групата - може би Митко, тъй като е и Ваш колега, китарист? С кого контактувате в D_2?

Lanny: Съвсем честно, ето, поглеждам те в очите - всеки един от тях чувствам като брат.


.: За толкова кратко време?

Lanny: Да, това е защото те са... трудно е да се обясни, когато не си живял в LA. LA е един огромен чудовищен град, сив, ужасен... аз съм прекарал целия си живот там, има един конкретен тип начин на мислене там. Знаех, че такива неща съществуват, но не бях изпитвал подобна близост, другарство, с никоя група от доста време. Работя много с Мат Соръм, правим много неща, продуцираме други групи заедно, аз продуцирам соловите му проекти, правим филми, ТВ, работим и със Скот Уейланд (Scott Wеiland). Прекарваме доста време заедно, понякога свирим заедно, джемим. Но това не е същото, защото всеки си е в неговия филм, всеки си има разни групи. А тези момчета се виждат всеки ден, това е техният живот, тази група е като тайфа, като банда или нещо такова...


.: Как се отразява известността на една група?

Lanny:  Ами ето, тези момчета са много добре познати тук, чувстват се добре от това кои са и тогава викат някой като мен, за да се посъветват, или просто за да им даде някои други идеи, и тогава оставят егото си настрана. Това е начинът да ставаш по-добър. Това е начинът, по който групи като, например, U2 стават все по-добри и това е начинът да останеш в играта. Трябва да се опитват нови неща. Понякога не става. Много пъти не става. Но когато намериш начин, който работи, тогава всичко придобива смисъл и в повечето случаи действа.


.: Мислите ли, че славата разваля хората?

Lanny: Не е славата... от сърцето е, знаеш, някои използват славата си за нещо добро, други за лошо.


Лани Кордола с басиста на D_2 Сашо Снимка: Avtora.com

.: А как намирате музикалните идеи на D_2? Можете ли да ги сравните с нещо, което сте чувал?

Lanny: Мога да кажа, че някои от тези нови неща... добре, те са доста различни, разнообразни, новата песен, върху която сега работим, в нея има нещо от Doves, Coldplay, U2 - като ода на радостта, като госпъл, като спиричуъл. Нямам предвид, че е проповед, по-скоро надхвърля пределите на съзнанието. Това е нещо, което музиката може да направи - просто те пренася в едно друго измерение. Когато с Алекс за първи път работехме в студиото по нея, бяхме "уоу! яко!". Очаквах да е нещо добро, но мине ли на следващо ниво, вече не е просто добро, а можеш да го почувстваш.


.: Такава ли е идеята на целия албум - спиритична?

Lanny: Не, не мисля така. Мисля, че ще се превърне в нещо по-различно. Имам предвид, вижте U2 - някои от песните им са за духовни неща и те пеят за самоубийство, и кореспондират с различни аспекти от живота. Има и много поетични елементи в тази група. В момента се занимаваме именно с това да намерим начин да изразим тези малки поетични нюанси и всеки се е отдал на това.

 

.: Един въпрос малко по-встрани от тази тема, но ще го задам, понеже попитах и тях (групата) и научих, че сте били на концерта на Korn в София, че Сашо е голям фен. Може би сте чувал Korn и на друг концерт, в друга страна? Какво мислите за тях?

Lanny: Не, никога не съм виждал Korn. Но мисля, че са страхотни, въпреки че музиката, която правят, не ми е любимата... Хората слушат всякаква музика, а така и трябва да бъде. Както е и със Сашо, когото аз наричам "човекът-джубокс". Обикалям улиците на София с тези страхотни хора и както вече казах, чувствам се смирен и благословен за това, че ме поканиха и работим заедно тук... А можеше и да не е се получи толкова добре, като се има предвид, че имам ангажимент и трябва да замина за Лондон в неделя (18 септември), писах и един саундтрак...

.: Вие сте и композитор на филмова музика, нали? Осъществявате ли контакт с актьорите, с режисьора, за да създадете музиката?

Lanny: Да. Този последният, който написах заедно с един мой партньор, е за един музикант на път и е всъщност това, за което говоря - всичко което става, хубаво или лошо, е историята на неговия живот, с неговите страхове; има нещо митологично в това, подобно на Одисеята на Омир. Има ги всичките тези различни елементи - от приказно приключение до гръцка митология. Антон Корбин (Anton Corbijn), видеорежисьорът, той сега прави филми и един вид това ще бъде като прекарани 21 часа в цялата тази история... Името на главният герой е Г-н Е, но е трудно да се намери подходящ актьор, понеже той трябва да е музикант и актьор едновременно... и мои приятели като Гари Олдман (Gary Oldman), Робърт Дауни младши (Robert Downey Jr.), Шон Пен (Sean Penn) ще изиграят някакви епизодични роли.


.: Вече сте работил с тях. Какво представляваше работата ви?

Lanny: Ами аз свирих с Гари - той ми се обади и ми предложи да свиря с него на един бенефис  - благотворителна проява за децата. Той пее и свири на бас. Невероятно личност е; бях чувал много страшни истории за него, но в личните ми контакти с него беше чудесен... Седяхме си както сега и си говорехме за Шекспир и Сид Вишъс (Sid Vicious), и Дракула, и Франсис Копола (Francis Coppolla)... за музика, за Beatles и Дейвид Бауи (David Bowie)...


.: Дали ще предоставите и на D_2 възможността да направят саундтрак?

Lanny: Да, всъщност мисля, че имаме много възможности. Защото щом веднъж нещата бъдат установени и всичко стане малко по-подредено, аз ще работя с тези момчета по всяко време, на всяко място. Всеки един от тях има тази невероятно топла душевност и за мен всеки от тях е страхотен. Как да не ги вземе човек навсякъде...


.: Мислите ли, че ако бяха американци, днес щяха да известни в Aмерика?

Lanny: Ако имаш предвид комерсиален успех под известност - да, разбира се, със сигурност.


.: Има много техни колеги тук, които не ги харесват особено. Така ли е и в Щатите - обичайно ли е една група да говори против друга?

Lanny: Да, разбира се... ще се намерят и хора, които говорят така за Coldplay или U2 например, ако не ги харесват. Е, нали знаеш, музиката се възприема субективно. Всичко зависи от това какво искаш. Някои хора искат просто да направят някоя малка мелодия, други искат да направят саундтрака на живота си. Мащабите стават различни, ако позволиш това да се случи. Затова и винаги съм харесвал групи, които имат най-различни измерения - Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, Bob Dylan, the Doors, Pink Floyd, Bjork, Radiohead, Sigur Ros...


Лани Кордола с Димитър Кърнев Снимка: Avtora.com


.: Често споменавате U2. Виждате ли D_2 като българските U2?

Lanny: Определено смятам, че в тях има общи елементи. Повече от определено, да. В музиката, да. Но в тях има и Queens of the Stone Age точно сега, особено в новите неща. Също и Doves, малко Oasis...


.: А как възприемате визията, видеоклиповете? Каква визия отговаря на музиката за вас?

Lanny: Много харесвам киното и затова мисля, че винаги е страхотно да можеш да използваш някои от кинематографичните похвати. Харесвам Стенли Кубрик (Stanley Kubrick), Кшищоф Кешловски (Krzysztof Kieslowski). Обожавам клипове, които имат подобно внушение, в които има драматургия, поезия, просто нещо повече...


.: Ще снимате ли и клип с D_2 в Холивуд?

Lanny: Все още не знам, не съм мислил за толкова много неща, защото аз не съм PR. Не се занимавам толкова много с общата структура, харесвам свободата. Дойдох тук един вид експериментално и заради по-различната идея.


.: Дали ще ангажирате други хора за PR в Холивуд?

Lanny: Това, което ще направя, ще бъде веднага щом приключим, да занеса материала на мениджъра на Velvet Revolver и да му го оставя да го чуе. И ако му допадне, той ще отиде при Клайв Дейвис (Clive Davies) в RCA, и ако и той го хареса... Знаеш ли какво, заведох им едно 19-годишно момиче преди няколко седмици - шведка, певица, и те поискаха да й дадат огромна сума пари, тя нито пишеше, нито продуцираше, но беше сладка и пееше добре... така че, това е ненормален бизнес, наистина не мога да го обясня.

 

.: Сигурна съм, че мога да Ви задам още много въпроси за Вашата музика, за плановете Ви, но може би засега ще спрем дотук. Благодаря Ви.

Lanny: За мен беше удоволствие.

Сподели.