Интервю с Jonathan Davis (KORN)

Pinterest LinkedIn +

На 8 септември Korn - метъл групата, която няма подобна на себе си, направи разтърсващ лайв в софийската зала Фестивална. Освен познатите на многохилядната публика от първата до последната нота (и дума) парчета, Korn изпълниха и две нови. Те са част от траклиста на новия Korn.

По повод появата на групата в италианския MTV Coca-Cola Live миналата неделя (4 септември), телевизионният канал MTV Italy е интервюирал фронтмена на Korn Джонатан Дейвис (Jonathan Davis). Интервюто е преведено на английски и публикувано от фен сайта на бандата KornTV.co.uk, като основната линия в него е новия дългоочакван и предизвикващ противоречиви чувства албум на Korn.

 

.: Очакванията за този гиг бяха огромни. Билетите се продадоха за отрицателно време. Хората искат да научат за новия ви албум, човече. Кога излиза?

Jonathan Davis: Новият албум ще излезе най-вероятно на 22 ноември (2005 г.). Това е датата, която сме поставили. Имаме нужда от време, за да е всичко както трябва, така че това да е най-добрият Korn, който сме правили някога.

 

.: Избрахте ли име за албума?

Jonathan Davis: Ами, нали знаеш, ние имаме ееей (показва с ръка) толкова дълъг списък с имена, и трябва да изберем нещо. Все още не сме.

 

.: Някои добри заглавия предвид?

Jonathan Davis: Не и някое, което вече сме споменавали.

 

.: "Souvenir of Sadness" беше едно от тези, за които прочетохме в списанията за музика и не само. Не беше демо, а парче, което е включено в абума. Нали така?

Jonathan Davis: Да, записано е за албума и ще бъде вътре.

 

.: И така - продуцентите. Това ли е първият път, когато работите с няколко продуцента, а не само с един?

Jonathan Davis: Да и този път беше много различно за нас, защото досега винаги сме работили само с един продуцент, рок продуцент, или метъл продуцент - наречете го както щете. Този път ни се искаше да направим нещо различно и променихме навиците си. И така, започнахме да работим с цяла тайфа съвсем различни хора и написахме някакви песни с всеки от тях, като по този начин избрахме най-добрите за нас - The Matrix and Atticus Ross.

 

.: Те са работили и със съвсем различни музиканти.

Jonathan Davis: Така е. Върху най-съществената част от албума ние работихме с The Matrix, а те са по-скоро поп продуценти. Те са правили някакви неща с Аврил Лавин (Avril Lavigne), някакви подобни неща, но винаги са искали да влязат в по-твърдия рок. Първия път когато пробвахме с тях решихме, че няма да се получи, понеже те са като "дъвка за балончета", но те наистина много искаха да направят нещо много по-различно и успяха. Те ни предложиха едно парче, докато ние с Фийлди просто си стояхме. В първия момент ние си казахме "от това нищо няма да стане", но после и ние вкарахме някакви неща, променихме това онова и бяхме "Уоу! Това е съвсем друго нещо."

 

.: С други думи, няма да станете поп?

Jonathan Davis: Въобще, човече. Не се притеснявай за това. (смее се)

 

.: Какво вкараха в албума тези момчета? Как се сработихте с тях музикално? Беше ли абсолютно ново за вас?

Jonathan Davis: Това беше един напълно различен начин на писане за нас, защото ние трябваше просто да си стоим и да правим джангър. Тогава те щяха да вземат това, Скот от The Matrix щеше да се върне и щеше да е вкарал неща, които ние никога не бихме си помислили, че ще използваме в парчетата си, щяха да са ги преаранжирали и направили да звучат съвсем различно с помощта на компютър, а ние щяхме да ги чуем и да възкликнем "Уоу!".

 

.: Откъде започнахте? От барабаните? От баса?

Jonathan Davis: Наистина беше абсолютно различно. Ние просто си свирехме каквото ни хрумне в студиото, а той (Скот) взимаше отделни части. Така че беше просто напълно различно, много яко. Заигравахме се с тях много повече, докато прозвучат така, както ни харесва, докато ги научим и засвирим както трябва. Натрупахме страхотен опит."

 

.: Как звучеше? Какво е звученето на този албум?

Jonathan Davis: Ново е, различно е. Може да се каже, че ние сме нова банда, ние изгубихме член - Хед - който всеки познава. Мисля, че всеки от нас трябваше да продължи напред, когато това се случи. Това е нов саунд. Остава си Korn, но е съвсем различен. Това е глъдка свеж въздух. Трябваше един вид да се преоткрием и завърнем с нови неща и всеки от групата погледна много възторжено на това. Това е един невероятен, изключителен албум.

 

.: А сега за Lil Jon. Прочетох, че сте гледали много положително на това момче, харесвали сте го, а и гласовете ви са си пасвали страхотно.

Jonathan Davis: Да. Разочароващо е, че не успяхме да направим с него песента, която написахме за "'xXx: The Next Level" - "Fight the Power", но момчето е невероятен продуцент и към него изпитваме единствено уважение.

 

.: Какво се случи с тази песен? Защо в крайна сметка я изпълни друг?

Jonathan Davis: Заради неговия лейбъл. Бюрокрация. Простотии.

 

.: И ние никога няма да я чуем?

Jonathan Davis: Никога. Най-вероятно.

 

.: Това е позор. Но съществува?

Jonathan Davis: Абсолютно.

_ _

Първият сингъл от новия албум на Korn e "Twisted Transistor". Парчето прозвуча и в България, седмо подред, а освен него Korn изпълниха новата си песен "Hypocrites". "Twizted Transistor" ще бъде по магазините преди албума, с рилийз дата 3 октомври и издател Virgin.

сн. Виктор Александров (08.09.2005, зала Фестивална)

Сподели.