Интервю с PHIL DEMMEL (Machine Head)

Pinterest LinkedIn +

Through The Ashes of Empires” – последният до момента албум на Machine Head, излиза след доста труден за групата период. През 2002 година, китаристът от последните два студийни албума на Machine Head – Ahrue Luster - ги напуска.

Останали трима, Robert Flynn /вокал и китара/, Dave McClain /барабани/ и Adam Duce /бас/, започват да работят по нови парчета, включени по-късно в “Through The Ashes of Empires”. На мястото на липсващия китарист се присъединява Phil Demmel, дългогодишен приятел на Flynn, свирил заедно с него в няколко проекта.

През октомври, 2003 г., “Through The Ashes of Empires” излиза от европейският клон на Roadrunner Records. Албумът има огромен успех, равняващ се с този, при излизането на дебютния албум на Machine Head, “Burn My Eyes”. По това време “Through The Ashes of Empires” може да се закупи само като Import CD или чрез данлоуд в САЩ.

Тези обстоятелства предизвикват досегашните им издатели - американския лейбъл Roadrunner Records - да преподпишат отново договора с Machine Head. Албумът е издаден в САЩ шест месеца след европейската му премиера. По същото време, там се завърта и първият видеоклип от него.

Най-удивителният факт според групата е, че в първата седмица след реализирането му в САЩ, са продадени 11 000 копия.

На 11 декември 2004 г., Machine Head ще свирят в столичната зала „Фестивална” подгрявани от God Forbid и Caliban. Музикантите ще представят “Through The Ashes of Empires” в близо три-часов лайф, организиран от агенция „Прима”. По повод гостуването им в България, Phil Demmel – китрист на групата - даде интервю, специално за www.avtora.com.: Здрасти Фил! За последния ви албум, „Through The Ashes of Empires”, Metal Hаmmer писа „Най-добрият албум на Machine Head от времето на “Burn My Eyes”. Да мислим ли, че и според вас е така, след като сте сложили цитата в официалния сайт на групата?

Phil Demmel – Да, това е така и според други източници, заради това сложихме цитата и в сайта. В албума ни могат да се чуят най-добрите идеи от по-старите работи на групата. Има бруталността на „Burn My Eyes”, донякъде музикалната заплетеност на „The more things change”, идея от мелодични вокали на Robb от „Burning Red”...


.: Кое е любимото ти парче от „Through The Ashes of Empires”?

Phil Demmel – Определено Seasons Wither


.: А от целия репертоар на групата?

Phil Demmel – От всички парчета... хммм, това е сложно. Сигурно е “Blood For Blood” от „Burn My Eyes”, харесвам и „Spine” от „The More Things Changе”, „A Thousand Lies” от „Burn My Eyes”, „In the Presence Of My Enemies”, от последния, „Through The Ashes of Empires”.


.: Фил, ти си най-новият член в Machine Head, твоето идване промени ли по някакъв начин групата?

Phil Demmel – В момента е напълно нова група - пишем различно, звучим по по-различен начин, имаме много по-различно виждане... Променихме мнението и отношението си към музикалната индустрия, преосмислихме нещата след като имахме проблеми с издателите. Machine Head сякаш се прероди, имаше ново начало и сме много развалнувани от този факт.


.: Ти се присъедини, след като албумът е бил започнат да се прави. Колко от песните са твои и кой писа китарите преди теб?

Phil Demmel – Взеха ме, за да свиря за едно турне. На първото прослушване искаха да опитаме да направим 2 парчета, а аз изсвирих 12... Повечето песни от албума бяха готови, когато аз се присъединх към групата, но след като останахме заедно се промени звученето в определени песни, други се доразвиха. Аз направих половината от „In the Presence of Мy Enemies”, хармоните са мои в „Days Turn Blue To Gray” … A преди издаването на албума в Америка, аз писах „Seasons Wither” (добавена в американското издание, б.р.). Така че другите наистина приемат моите идеи, наистина готини хора, с които е приятно да работя.


.: Подготвяте DVD с концертни записи на групата от UK /почти всички шоута бяха разпродадени, поздравления/. Това ме кара да мисля, че сте свирили доста стари и хитови парчета.

Phil Demmel – Да подготвили сме добра подборка от песни, някои от тях са доста старички дори.


.: Ще ги свирите ли и в България?

Phil Demmel – Свирим приблизително същите парчета всяка вечер, не искаме да разочароваме хората на различнитe места. Така че, като дойдем ще удоволетворим желанията на всички фенове.


.: Правили сте самостоятелни концерти в САЩ и Европа, свирили сте и на големи летни фестивали и на двата континента - New England Hardcore&Metal fest, Rock Am Ring (Германия), Download festival в Англия. Къде са по-успешни участията ви?

Phil Demmel – Нещата ни вървят изключително добре навсякъде, освен в Америка. И там е прилично, но определено в Европа имаме по-успешни концерти. Най-великият момент от музикалната ми кариера беше като свирих на Download, заедно с Metallica, Korn, Slayer...


.: Каква е причината да ви приемат по-добре в Европа?

Phil Demmel – Европейските фенове като цяло, а и тези в UK, са по-свободно мислещи, по-отворени. Мнението ми за американската публика, доколкото я познавам, е, че имат склонноста да се подчиняват на масовото търсене. За тях най-актуално е това, което им се показва по телевизията - MTV казва „т’ва е cool в момента” и трябва да мислиш, че т'ва е cool. И ако аз харесвам тази група, не мога да харесвам еди коя си и хората, които я харесват ми стават врагове... там сякаш са деца още. Европейците имат по-широк поглед, възприемчиви са и се интересуват какво става с музиката.


.: Преди изборите в САЩ, много музиканти излязоха с призиви. Вие ангажирахте ли се с конкретно мнение, на страната на Буш ли бяхте?

Phil Demmel – О, той спечели, не знам как стана. Не знам и дали това е което хората искаха... Но ние не се занимаваме с политика изобщо, това е нещо, за което не говорим в интервютата. Мислим че е по-добре да запазим мнението за себе си.


.: Ако се прави диск “A Tribute to Machine Head”, кои групи искаш да свирят в него?

Phil Demmel – Не съм чувал до момента някой да е правил такъв албум, но веднага ми хрумават Chimaira - те са една от любимите ми метъл групи в момента. Иска ми се да чуя какво биха направили и групa като Lamb of God. Но ако изключим контекста на въпроса ти, аз слушам по-разнообразна музика - Maroon 5, например, също 3 Doors Down.


.: Някой от вас работи ли нещо, извън групата?

Phil Demmel – Да, Adam (Duce) и аз работим по моята къща. Adam се занимава с конструирането, аз съм дърводелец, правя разни неща като вратите например и по-фини дървени детайли.


.: Кой измисли логото на групата и кога?

Phil Demmel – Rob (Flynn) го направи, когато групата имаше вече име.


.: Между другото, Deep Purple имат албум с това име, сигурно са ви питали за това много пъти?

Phil Demmel – Да, името ни няма нищо общо с албума на Purple, съвпадението е случайно.


.: Чували ли сте нещо за България от други групи, които са били тук или от приятели?

Phil Demmel – Не, нищо не сме чували за България до момента. Нямаме си идея за района там около вас – Сърбия, Македония... Не е като страните, където сме били друг път, не познаваме публиката ви, не знаем какво да очакваме.


.: Сигурна съм, че ще бъдете приятно изненадани, но ще ви оставя сами да откриете с какво е интересна страната ни. Какво ще пожелаете на българските си фенове?

Phil Demmel – Кажете им, че Machine Head са много развълнувани да дойдат и да свирят за тях. Това е място, където не сме били преди, заинтригувани сме и нетърпеливи да направим страхотно шоу за българските ни фенове.

За Аvtora.com интервюто взе Деси Маринова

(Билети за концерта на Machine Head, Caliban и God Forbid в България може да
Сподели.