Интервю с група САФО

Pinterest LinkedIn +

На 25 февруари 2006 г. столичната група Сафо ще открие концерта-полуфинал за избор на българска песен в тазгодишния конкурс “Евровизия 2006” в Атина. Това ще е първото официално участие пред публика на бойбандата в обновения й състав - с нов вокалист.

Група Сафо е създадена 2001 г. от китариста Мирослав Иванов.Едно от първите признания за мястото и на родната поп сцена е престижната награда “Откритие на БГ радио” за 2003 г. Годината по-късно към нея е добавена наградата “Група на годината” на БГ радио. Скоро след това се появява и дебютният албум на Сафо - “Пустинна земя”, едноименният пилотен сингъл от който оглави класацията на БНР за “Песен на година”.
 
В началото на м. февруари 2006 г. група Сафо се раздели с дългогодишния си вокалист Владимир Михайлов. На 14 февруари в столичния клуб “Back Stage” тя представи новия си вокал Игор Шабов и първия си сингъл за годината ”Чуждо небе”, с който именно се класира сред 24-те полуфиналисти в тазгодишния конкурс за българска песен в “Евровизия”.
 
За случващото се в лагера на групата, промените, очакванията й и най-близката перспектива - конкурса Евровизия, китаристът Мирослав Иванов и Игор споделиха в настоящето интервю, взето за Avtora.com от Десислава Бакърджиева.
 

.: Кое наложи смяната на вокалиста на група Сафо? Конфликт ли възникна в групата?
 
Миро: Нямаше никакъв конфликт. Причината е, че с Владо просто имахме различия. Разликата основно бе в това, което искаме да правим ние в чисто музикално отношение. Все още сме си приятели, не сме се карали и аз му пожелавам успехи. Той е голям талант и съм сигурен, че ще го видим скоро някъде.
 
.: Колко човека прослушахте и защо избрахте точно Игор за вокалист на групата?
 
Миро: Прослушахме около десетина човека. А в Игор ни хареса това, че просто пее много добре. Наистина той е жесток изпълнител и това, което забелязах впоследствие и допълни цялата картинка е, че той е личност, която обича да изпипва нещата. А това е много важно за една група, особено за работата й преди да излезе на сцена.
 
.: Колебахте ли се между Игор и някой друг?
 
Миро: Колебаехме се преди да чуем Игор. След като го чухме, спряхме да се колебаем.
 
.: С новия вокал ще отворите ли и нова страница за Сафо. Предвиждате ли стилови промени?
 
Миро: Аз искрено се надявам това да бъде една нова страница в нашето творчество. Стилът на Сафо ще се промени дотолкова, че да отива на неговия глас. Това, което искаме, е не да му кажем какво да пее от парчетата, които така или иначе имаме готови за албум, а той да участва в целия творчески процес, защото това за мен е най-важното.
 
.: Игор, как се чустваш в група Сафо? Може ли да се каже, че успя да намериш своето място?
 
Игор: Да, може да се каже. Аз се чувствам много добре в компанията на останалите от група Сафо. Все още ми е трудно да свикна с всичко, но разчитам на тяхната подкрепа. От момента, в който аз влязох, в групата всичко е ОК и нещата вървят като по вода.
 
.: Вие сте сред полуфиналистите на конкурса “Българската песен в Евровизия 2006”. Кой ще посети концерта на 25 в НДК на полуфинала? Кой от изпълнителите смятате за най-голяма конкуренция?
 
Миро: Нямам представа каква публика ще дойде. А колкото за конкуренцията, ние не сме там, за да водим битки, а за да изсвирим нашата музика пред по-голяма аудитория. Въобще не сме мислили кой ни е конкуренция, дали въобще имаме такава или дали въобще ние сме конкуренция. Нямаме намерение да водим войни!
 
Игор: В общи линии, ние почти нищо не сме чули от песните на полуфиналистите.
 
Миро: Чухме парчетата на Мариана Попова, на “Мастило” и на “Гепи”. Не мога да кажа, че някоя от тези песни е по моя вкус. Но виждам много усърдна работа по тях и смятам, че всички песни заслужават да спечелят. Във всяко парче има сърце!
 
.: Смятате ли, че българското издание на “Евровизия” е с подронен авторитет? Вие защо решихте да участвате? Мислите ли, че изпълнителите имат равни шансове?
 
Миро: Аз мисля, че наистина има леко подронване на авторитета. Има една негативна сянка, която падна върху групите на миналия конкурс. Причината всички я знаем. Но трябва да си призная, че това не ме интересува особено. Песента ни “Чуждо небе” бе готова още през декември миналата година. Дадохме я ей така, за шоуто, не сме очаквали, че ще се наредим сред 24-те полуфиналисти за “Евровизия”.
 
.: Какво мислите за това, че Слави Трифонов се отказа да продължи участието си в “Евровизия”. Той резюмира решението си с думите: “За едни честта може да е нищо, а за други – всичко!”
 
Миро: Малко се двоумя в това отношение. Според мен на миналата “Евровизия” Слави Трифонов беше в правото си. Нещата, които се случиха тогава, не бяха в негова полза и не трябваше въобще да му се случват. Не казвам, че съм фен на неговата музика, но не е нормално такива неща да се позволяват. Нямам представа как може да стане това, но знам, че не бива. А за честта може да е прав, след като неговият оркестър и неговата музика е призната в цяла България, а и явно извън нея.
 
Игор: Аз съм много далече от тези неща. Най-малкото мисля, че това пречи на музиканта да твори спокойно, да мисли и да прави само музика. Неизбежно е такива неща да се случват в този бранш. Винаги има някой, който има повече хъс и този хъс прекрачва една граница. Аз се старая да стоя по встрани от тези неща. За “Евровизия” всичко трябва да е с някаква почва, всеки трябва да има нещо зад гърба си, за да има претенции да каже: “Това е по-доброто!” Слави и Ку Ку Бенд имат доста качествени неща, може да са заслужавали да отидат и по-напред.
 
Мирослав и Игор от група Сафо Сн. Avtora.com
 
.: Кое е това “Чуждо небе”, за което пеете в новия си сингъл?
 
Миро: Ами това е по-скоро песен, в която става дума за любов и това “чуждо небе” е всъщност онова небе, което стои като някакво неясно бъдеще пред двама млади, които се обичат. Звучи малко като клише. Тази песен е издържана в един много друг стил. “Чуждо небе” дава и асоциация, че хората, които правят поп музика, съобразена със световните стандарти, сме малко като малцинство в тази държава. Това “чуждо небе” ми прилича точно на такъв символ, защото сред  целия поп фолк понякога се чувствам в някава чужда държава, под чуждо небе.
 
Игор: На мен ми е трудно да го определя, защото текстът на песента не е писан от мен. Идеята е любовта в парчето. Текстът е абстрактен, не е толкова конкретен и едно тълкуване по него не мисля, че е достатъчно. Всеки ще го усети по различен начин, но любов е темата, с която го свързват всички.
 
.: Защо записахте “Чуждо небе” и на български, и на английски език? Така ли ще правите и следващите си песни – в два варианта?
 
Миро: Да, по принцип идеята на новия албум бе да го запишем и на български, и на английски, т.е. ако парчета са 10, да бъдат 20 с двата варианта. Това нещо го налага времето, в което живеем, както и желанието ни да не се затваряме само в рамките на България. Искаме да правим музиката си на езика, който звучи най-добре, а така или иначе понеже сме в България искаме да я правим и на български. Ние не се срамуваме, че сме българи и искаме да си останем в България.
 
.: Скоро направихте промоция, на която представихте своя сингъл “Чуждо небе”, изпълнен от новия вокал. Какво се случи там?
 
Игор: За мен, честно казано, беше най-важно мнението на колегите ми, как те ще се почувстват след промоцията. Искрено се надявам, че доверието, което ни имаха, след това се е запазило и дори може би се е увеличило. Сигурно има и отрицателни реакции от присъстващите на събитието, но впечатленията ми най-вече са, че зарадвахме хората с факта, че група Сафо продължава да съществува и е в страхотна форма. Това са моите впечатления, аз се чувствах страхотно на сцената с колегите ми, организацията беше много добра. В такава обстановка човек се чувства като звезда и може да покаже най-доброто от себе си. Мисля, че го направихме.
 
Миро: Аз ще запомня промоцията с позитивна енергия – от страна на приятелите, феновете и колегите. Много се потрудихме и мненията, които чух на колегите музиканти там  (надявам се са били искрени) бяха, че парчето им е харесало много. А също така, че изглеждаме по начин все едно винаги сме били с Игор, което много ми стопли сърцето.
 
.: Коя е най-голямата цел, която си поставя група Сафо?
 
Миро: Труден въпрос. Целите ни са много и всички са големи, не знам коя да отлича. Искаме да правим много неща, да издадем албум, да направим турне, както това стана с миналия албум. Да направим готина промоция и да намерим начин да излезем от рамките на България. Има такиви начини, но всичко по реда си, не сме затръшнали тази врата в нашата кариера.
 
.: Кое според вас ще бъде музикалното събитие на 2006 г.?
 
Миро: Depeche Mode ще е голямо събитие, както и Месил Паркър на 10 април. За щастие, все повече страхотни музикални събития се задават, т.е. няма да бъде едно. Depeche Mode и Месил Паркър творят в много различни стилове, а аз обожавам и двете групи. Не мога да кажа кое ще бъде по-голямо изживяване за мен.
 
Игор:  За мен Depeche Mode ще са най-голямото и значимо събитие за годината. Единствено промоцията на следващия сингъл би ме спрял да отида на концерта.
 
Миро: Да, а ние ще направим промоцията в самия ден на концерта на Depeche Mode и сигурно ще дойдат трима наши познати с лошо детство! Но някой ден ще направим световна промоция, заедно с друго събитие. Това си пожелавам.
 
.: В близко бъдеще какво предстои за група Сафо?
 
Миро: Трябва да заснемем видеоклип към песента “Чуждо небе”. Надявам се видеото да е готово до средата или най-късно края на месец март. Още обсъждаме кой режисьор да се заеме с тази задача. Доста работа ни предстои в репетиционната. По принцип имаме около 10 песни за албум, но трябва да направим още, за да може да се избира измежду тях. А и тази трансформация с новия певец изисква много яки репетиции.
 
.: Кое е най-хубавото нещо, което се случи през тези пет години на групата?
 
Миро: Много хубави неща се случиха, както и много лоши.  Най-ярки и хубави преживявания, които си спомням, са наградите на “БГ радио”, на които получихме страхотно признание. Според мен малко рано дойде този успех, но ни остана хубав спомен. Това лято направихме две турнета и това беше най-хубавото лято, което сме преживяли от самото създаване на групата. Имахме контакт с голяма публика и това е емоция, която не се забравя.
 
.: Забавлявате ли се заедно в група Сафо?
 
Миро: За мен лично най-голямото ми забавление е докато репетирам, докато свиря на живо и нямам кой знае какви странични забавления извън това. Животът ми е свързан само с музиката и давам цялото си сърце на нея. Когато свиря, не приемам това като работа.
 
Игор: Аз мисля, че нямаме достатъчно време и за други забавления. Веселите моменти тепърва ще дойдат.
 
Миро: Обещаваме да се забавляваме много!
 
.: Опишете група Сафо в едно изречение.
 
Миро: Модерно мислещи музиканти, които могат да правят най-добре едно нещо и, за щастие, имат възможност да го правят.
 
Игор: Група Сафо е предизвикателство, професионализъм и е една мечта, която се е сбъднала за мен.
Сподели.