Интервю с група "Fyeld"

Pinterest LinkedIn +

Говорейки за българска метъл сцена, безспорен факт е, че една от сравнително най-младите български групи успя да извоюва своето достойно място, далеч преди появата на какъвто и да било официално издаден продукт.
Упоритостта, ентусиазма и постоянството, с който "Fyeld" следват своя път бяха причината да бъдат обявени за подгряваща група на такива легендарни имена като "Slayer" и "Halford" и, макар че както и останалите им колеги не можаха да забият на този концерт, фактът, че бяха сред избраните е показателен за качеството на музиката, която правят.


Преминали през чести обрати в състава и концепцията на звука, днес "Fyeld" изглеждат по-стабилни, по-тежки и по-единни от когато и да било.И понеже пограмата на "Сцена За Авторска Музика" определено изглежда различна без тяхното неизменно присъствие, решихме да потърсим Bobz, Dodo, Axel, Vlado и... Timo, за да разберем какво правят "Fyeld", когато не свирят в О!Шипка.

Дами и господа, с удоволствие ви представямe "Fyeld" в едно интервю специално за www.avtora.com.


За период от 2 години Fyeld се превърнаха в - нека условно я наречем - "тежката група" с най-много концертни участия. Промени ли ви това по някакъв начин и чувствате ли се вече по-зрели музиканти?

Аксел: Повечето изпълнения на живо допринасят за развитието на всеки музикант. Ако ние наистина сме "тежката група" с най-много концерти, аз съм много доволен и се надявам да си остане така.
Бобз: Разбира се, развива и самата група и музиката и. Затова въобще не разбирам бандите, които свирят само в София, а и феновете не ги разбират. После се чудят как така никой не е чувал за тях. Лошото е, че засега няма изгледи да ни настигнат.
Додо: Определено се чуствам по-зрял музикант, а за тези две години съм доста по-нахъсан, вдъхновен от феновете навсякъде, където сме били.
Владо: Полово по-зрели. Да.

:. Прави впечатление, че по време на рокадите в групата Бобз и Додо са неизменно в титулярния състав. От скоро Аксел отново е с вас. Какво се промени във Fyeld, след идването на сегашния ви китарист Владо?

Аксел: Боби и Додо са постоянно в състава, щото друг не ги иска. Идването на Владо промени това, че Жоро вече не е във Fyeld. Неговото свирене е различно, моето обаче си и абсолютно същото.
Бобз: Ами даде ми "Властелина на пръстените" да го прочета, че Додо не ми го връща от 4 години, а и научих за тоя инересен японски филм "Империя на страстите".
Додо: Определено звучим по-яко и стегнато и мога да кажа, че концепцията ни е изчистена. Относно Аксел - това, че може би е единственият басист, с който бих свирил.
Владо: Това, че дойдох аз! Фактът говори сам за себе си.

:. От известно време се споменава, че Fyeld всъщност са петима. Кой е тайнствения пети член на групата?

Бобз: Beatmaster Тимо. Ще го видите в "О! Шипка!" на концерта ни с Acidust следващия месец, който ще е загрявка преди премиерата на албума.
Додо: Финландската ритъм машина Тимо.
Тимо: Some useless piece of shit.
Владо: Osama Bin Timen.

:. Как вървят записите за албума? С кого работите и кога ще излезе на пазара?

Аксел: Записите вървят перфектно, работим с много яки хоря, като излезе албума, всички ще разберат това. Надявам се, че ще стане скоро.
Бобз: Perfect! С Гепи и Десо от Стейн студио. Края на Декември.
Додо: Супер! Ще излезе около Коледа.
Владо: Гепи. Студио Стейн. Зевс. Джон Доу. Тук-таме Джордж Буш мл.

:. Кои пише текстовете на песните ви и в този ред на мисли, може ли да очакваме някой ден Fyeld да запеят на български?

Аксел: Бобз пише текстовете. За българския на този етап няма да стане иначе всичко е възможно. Тайнственият пети е виновен за всичко.
Бобз: Всичко е възможно, но не и вероятно.
Додо: Ако Бобз пропее на български ще му скъсам пикалото.
Тимо: I write everything in the band and the other don't do a single thing.
Владо: Можем. И на италиански и на френски - според конюктурата.

:. С какво усещане бихте искали да останат феновете, след като чуят албума?

Аксел: Нашата музика обикновено се чуства от всеки различно. Така че, моята цел е просто да накарам някой да почуства нещо.
Бобз: Искам да се гордеят от тежката сцена в България.
Додо: Със сигурност ще бъдат смазани.
Тимо: That we always sound like Korn. They always say that and always will.
Владо: Сякаш току-що са паднали под турско.

:. Какви асоциации предизвиква у вас понятието "Сцена за Авторска Музика"?

Аксел: Възможност за изяви на яки банди с авторска музика, много забавления и т.н.
Бобз: Най-жестоките бармани. Всички наши приятели. Fyeld и Insmouth пред около 150-200 човека. Знаете какво става в "...Шипка" при толкова народ.
Додо: "О!Шипка", Менсън, Графити студио, як купон!
Тимо: The best thing in Sofia.
Владо: Яко. Много яко. Много, много яко!

:. В О!Шипка сте свирили с Sheky&The Bloodyboys, Dreadlockz, Insmouth, Urban Grey, Кълн, Koftи Weather, О.Н., Уикеда, T-Error… Кои според вас са реалните ви конкуренти на българския пазар?

Аксел: Всички тези групи са много яки, конкуренция обаче едва ли има между който и да било, просто в България няма такъв пазар.
Бобз: Майтапа е, че всички тия групи свирят техен си стил и трудно бих говорил за каквато и да е конкуренция, а и не е тайна, че тези групи сме си сформирали собствен кръг. Пък и не сме там за да се конкурираме.
Додо: Глория и Мишо Шамара.
Владо: Ирина Флорин, Ваня Щ., Карла Рахал и най вече Руши В.

:. Бихте ли направили кавър на някоя българска група или изпълнител?

Аксел: Аз не мога да вадя песни.
Бобз: Ние вече правим - на Ballface - "Нека да е лято". Иначе почакайте да видите какъв проект съм замислил с Гришата от Портокал. Иначе - "Рекет" на O.H. и "Страх" на Кълн.
Додо: За сега - не!
Тимо: Ostava. I have some good ideas.
Владо: Всички. Емил Димитров. Или Щурците - поне ще е за първи път. Крайно време е някой да ги преоткрие тези основатели на БГ-рока.

:. Какво четете в тоалетната?

Аксел: Аз не мога да чета (в тоалетната доста ми причернява).
Бобз: "Дневникън на капитан Блъд", "Звездни рейнджъри". Интервютата на певци - актьори в "Ритъм". Май вече нормални музиканти няма.
Додо: При разтройство - Чарлз Дикенс, при спек - Уудхаус, Кафка, Хашек, а при нормална перисталтика просто се изтропвам, като едно малко слонче.
Тимо: Wittgenstein.
Владо: Достоевски.

:. Легалайз ит ор нот?

Аксел: Има ли някакво значение.
Бобз: Легализирайте всичко, разбира се. Всеки има право да си отпусне душата, а и куките ще престанат да тормозят хората.
Додо: Yes.
Тимо: Not.
Владо: Уот? Ай дон'т ъндърстенд дъ куестчън. Риспек.

:. Как ще реагирате, ако след издаването на албума го видите на следващия ден в интернет в МР3 формат?

Аксел: Ще вземем заложници, докато не ги махнат.
Бобз: При положение, че албума ще струва само 9-10 лева, няма смисъл. Ето, аз например съм си купил оригинален диск на Face Up. Демото ни, например, го има цялото в www.data.bg, стана ми готино като разбрах, между другото!
Додо: При условие, че в USA го теглят като ненормални - защо не? Но при условие, че оригинален български диск е 9-10 лева, хората ще се цакат сами с гадния звук на mp3
Тимо: I'll be happy.
Владо: "Ау! Ама как можаха да го направят! Лоши момчета такива!" Уоу, Уошитеее (бел. Аксел).

:. Какво според вас трябва да се случи за да видим парче на Fyeld по МTV?

Аксел: Просто трябва да отидем и да го пуснем.
Бобз: Скоро, доста скоро...
Додо: Всяко българско парче може да се завърти по MTV, стига да се предложи качествен клип и продуцентите да си вършат работата.
Тимо: Nothing. We will.
Владо: Да пуснем на подходящите хора.

:. За коя световно известна група бихте желали да "подгрявате"?

Аксел: Зависи за какви пари става въпрос.
Бобз: Sick Of It All, Ice-T или Everlast/House Of Pain. Или Хендрикс, но се родихме леко късно
Додо: Canibal Corpse.
Тимо: Scorpions.
Владо: За Heroes Del Silencio.

:. Как реагирате когато някой ви нарича комерсиална "нео метъл" група и всъщност какво влагате персонално в понятието "нео метъл"?

Аксел: Нямам представа какво точно е нео-метъл, ние сме dirty groove.
Бобз: Вярно е, dirty groove сме, много сме dirty. Като чуете албума, ще разберете! Иначе не ни дреме как ни наричат, само до не е crossover, много мразя това понятие, както казваше Честър или Майк от Likin Park, тъпо е да казваш, че смесваш стилове след като всеки го прави. Crossover-a да не ви е стил метъл, бе? И Дженифър Лопез и Рики Мартин са crossover, а навремето и на S.O.D. викаха така. Ха сега ми намери общото? Просто "смесват" стилове, мамка му!
Додо: Нямам нищо против да съм комерсиален, а не съм този, който ще определа стиловете.
Тимо: I'd say I don't fuckin' care about this metal blah-blah-blah things...
Владо: Кой ни нарича така? Само кажи!

:. Харесва ли концепцията на новият албум на Korn?

Аксел: Не съм аз човека, който да обсъжда концепцията на Корн. Те са си взели своето много отдавна, новият албум е чудесен.
Бобз: Смяташ ли, че точно ние сме капацитетите, които ще го критикуват музиката на други музикнти? Има журналисти за тая работа.
Додо: Приемам, че всеки може да си прави, каквото си иска, а Корн са вече група, която може да си позволи да изсере и най-голямото лайно.
Тимо: Never heard any Korn albums.
Владо: Концептуален е. Има картинка с деца отпред. Сигурно скоро ще тръгнат с раирани клинове и ще си измислят чудовище.

:. Какви са взаимоотношенията ви с Insmouth напоследък?

Аксел: Скоро не сме се виждали, иначе винаги съм бил в добри отношения с тях, особено с Мая. Правили сме много яки концерти с тях. С удоволствие бих повторил.
Бобз: Отлични! Виждаме се често, последния път беше на Халфорд/Слейър.
Додо: Инсмут са си пичове, а и аз нямам проблеми с тях. Пожелавам им успех в бъдеще!
Владо: Топли, приятелски. Освен това не ги познавам.

:. Как би звучало обръщението ви, ако бъдете избрани за българската група на годината?

Аксел: Нямам представа, може би просто ще почерпим.
Бобз: "Благодаря ви, никой не го заслужаваше повече от нас!". Иначе най-вероятно да вдигнем безплатно парти в "...Шипка" за всички фенове и приятели.
Додо: "Thank you, фенове, избраха ви за фенове на годината".
Тимо: "Thanx! I needed that!".
Владо: "Благодаря! Тенк ю пипъл!".
Сподели.